Current Affairs PDF Sales

English Questions – Spotting Error Set 125

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

1. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A.In developed economies, there is an increasing discussion that financial sector
may have become inefficiently large and products offered to household may have
become excessively complex.
B. As an alum of Ramjas College, i was transfixed by the inexorable manner in
which events on the college hurtled towards violence on February 21 and 22.
C.The easy part is to condemn the violence as all can agree that no one have the
right to take the law in their own hands.
D.As an agent provocateur he will be a draw on many campuses along with his
JNU colleagues Kanhaiya Kumar and Shehla Rashid.
E.The signatories, according to the FIR included Khalid, Later last year media
reports of his reported remarks on Hizbul leader Burhan Wani stirred in further
controversy.

Answer – D.
Explanation: Statement A. Replace ‘household’ with ‘households’ .Most singular nouns can be
made plural by just adding an s to the end. Sentence talked about developed
economies which is plural so households will be correct.
Statement B. it should be ‘event at the college’ instead on the college’. At Used to
indicate a place
Statement C. Replace ‘has’ with ‘have’ , no one indicate a singular person.
Statement D. Sentence D has no errors
Statement E. ‘stirred up’ will be correct phrase instead of ‘stirred in’
Stirred up – to move one’s hand or an implement continuously or repeatedly through (a
liquid or other substance) in order to cool, mix, agitate, dissolve, etc., any or all of the
component parts: to stir one’s coffee with a spoon.
Only D Statement is grammatically correct.

2. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. The term “anti-India” may be a fair description of a belief system that do not
see India as a legitimate state.
B. She too advocates a nationalism that is a departure from mainstream and
which see India as a continuing cultural entity.
C. Media report state that the violence on February 22 when Left groups from
JNU organised a protest march was initiated by the BJP-aligned ABVP.
D. If the police is seen in these polarised times to be an instrument of political
authority hopefully a court supervised probe could clear the air.
E. After prolonged turbulence in the 70s and early 80s, Ramjas emerged as a
leading college with a respect faculty.

Answer – D.
Explanation: Statement A. Replace ‘do not’ with ‘does not’, ‘Does’ is only used in singular, third
person. In other cases, ‘do’ is used.
Statement B. it should be ‘sees’ instead of ‘see’ only verbs with a third-person
singular noun or pronoun (he, she, boat, courage) as a subject ever have an addeds on
the end.
Statement C. Replace ‘report’ with ‘reports’ media is singular so add s,es with
verb.
Statement D. Statement D has no errors.
Statement E. it should be ‘respected faculty’ instead of ‘respect faculty’ because
statement talked past events.
Only Statement D is grammatically correct.

3. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. As a student of the English department in the mid-80s, i found my teachers to
be dedicated and open-minded.
B. Unfortunately the activist faculty behind the ill-starred seminar allowed its
agendas to overpower wise counsel.
C. In contrast, in many developing countries, alike India, there has been a
significant push to increase the usage of financial products – to “complete” the
market.
D. JDY was launched in India on 28 August 2014, with the objective of providing
banking services to a large proportion of the unbanked population in the India.
E. About 77% of the new accounts maintain a positive balance with the average
monthly balance with Rs 482, which is about 60% of the rural poverty line in India.

Answer – A.
Explanation: Statement A. Statement A has no errors.
Statement B. Replace ‘its’ with ‘their’ ,use their – for living things. Its – for non
living things.
Statement C. it should be ‘like India’ not ‘alike India’ . If two things are alike that
means they are identical. If two things are like each other that means they are
similar but not identical. The two words are not used interchangeably.
Statement D. Omit ‘the’ from statement D. the is superfluous.
Statement E. it should be ‘balance of Rs 482’ instead of ‘balance with Rs 482’.
Only Statement A is grammatically correct.

4. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. We does find some evidence suggesting that the programme was associated
with an increase in investments, though the data underlying this test is very
limited.
B. India’s comeback in the second test from conceding an 87 runs lead in the first
innings against Australia to by the match with 75 runs has been truly spectacular.
C. what is disheartening is that the thrill of this victory has been overshadowed by
Aussie captain Steven Smith ‘brain fade’ moment.
D. However going by the demeanour for the two players in question, there is
enough reason to doubt Smith’s so-called harmless action.
E. There is no doubt that every country likes to play their cricket the way
Sutherland and Lehmann want cricket to be play.

Answer – B.
Explanation: Statement A. Replace ‘does’ with ‘do’ use do with – I,we,you etc and does with
he,she it,name.
Statement B. Statement B is grammatically correct.
Statement C. add apostrophe with ‘Steven Smith’s’ apostrophe used for
possessives case.
Statement D.’ of the two players in question’ will be correct use of preposition so
replace ‘for’ with ‘of’
Statement E. it should be ‘played’ instead of ‘play’ with to be.
Only Statement B is grammatically correct.

5. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. Smith is easily the most valuable batsman of his team and the game would
have headed in a different direction if Smith were to be around at that stage.
B. It could also raise questions on whether such thing are discussed in team
meetings on how to go about referrals in case of confusion.
C. Why would any player give such a suggestion especially when the rule is crystal
clear about not involving the dressing room in any way in all?
D. Things are likely to even worsen for Air India as the private carriers have a
better and larger fleet and much more grandiose plans for the coming years.
E. Thus while Indigo airlines is expected to add 59 new aircraft over the next three
year Go airlines and Jet airlines are expected to add 63 and 55 airlines
respectively to their fleet over the next five years.

Answer – D.
Explanation: Statement A. Replace ‘would have’ with ‘could have’ because would have used for
past abilities.
Statement B. it should be ‘such things’ instead of ‘such thing’ as per sentence.
Statement C. ‘at all’ will be appropriate use of preposition so replace ‘in’ with ‘at’
Statement D. Statement D has no errors.
Statement E. the correct sequence will be ‘next-three- years’ not ‘next three year’
Only Statement D is grammatically correct.

6. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. This is happening even after the government is spending tens of thousands of
crore on this huge white elephant.
B. This was to be used for infusion of equity, meeting cash deficits, guarantying
aircraft loans and repayment of Air India debt.
C. Though claims are being made of a further improvement in operating profits in
the current year, it is likely that the gains have been dented by the rise in oil price
in recent months.
D. Pressure on margins of Air India is going to rise with oil prices going on further
and the more efficient private airlines adding to their fleet.
E. Multi-kulti as in multiculturism, which essentially means the assimilation of the
immigrant in the native society.

Answer – A.
Explanation: Statement A. Statement A has no errors.
Statement B. Replace ‘air India debt’ with ‘air India debts’ statement is talked
about more than one thing so ‘debts’ will be appropriate.
Statement C. it should be ‘prices’ instead of ‘price’.
Statement D. ‘going up’ will be correct phrase as per the statement. which means
Going up – to move or lead to or as if to a higher place or level; rise; increase .
Statement E. Statement E has preposition errors so Replace ‘in’ with ‘into’.
Only Statement A is grammatically correct.

7. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. The first thing after settling up that any new congregation tends to is create
their community hall of worship.
B. But a different religion naturally arises suspicion in many native minds, Will and
how quickly will the new religion be disseminated?
C. With race such an emotive topic in America, it is not hard to understand why
the world of whites and non-white don’t intersect easily.
D. Most new arrival have one thing uppermost in their minds: how to put food on
their table in a country where handouts are frowned upon.
E. This necessarily means that they have to interact with old Americans of every
stripe, whether as students as, teachers, managers, waiters, or taxi-drivers.

Answer – B.
Explanation: Statement A. it should be ‘settling down’ instead of ‘settling up’ which means to
become quiet, calm, or orderly Settle down, children.
Statement B. Statement B has no errors.
Statement C. Statement C has parallelism error. The correct sequence will be
whites and non-whites.
Statement D. it should be ‘arrivals’ instead of ‘arrival’ with most of….
Statement E. ‘as’ is superfluous after students omit it.. as students, teachers,
manager..will be correct sentence.
Only Statement B is grammatically correct.

8. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. If one comes from a culture where homosexuality are tucked in the closet, and
arrives in a place where it is practiced uninhibitedly, one can be stunned,
especially if accosted by a gay person.
B. There is angst amongst some white women that Indian men will have fun with
whom, but when it comes to marriage, will ask their moms to find brides from
India.
C. Punjab government has failed in creating jobs because our public education
system, especially after independence, was meant to only produce clerk.
D. The book takes some names related to the Badal ministry because my coauthor
Sadhavi has done a lot of groundwork and research.
E. They even harbour some militant leaders, whom have been saying that they
can start the movement any time they want to.

Answer – D.
Explanation: Statement A. Replace ‘are’ with ‘is’ because subject is singular so helping verb
should be singular.
Statement B. statement B has pronoun error, Replace ‘whom’ with ‘them’.
Statement C. Statement C talked about Punjab government’s job creation hence
‘clerk’ should be replaced with ‘clerks’
Statement D. Statement D has no errors.
Statement E. Replace ‘whom’ with ‘who’ Whom should be used to refer to the object
of a verb or preposition. When in doubt, try this simple trick: If you can replace the word
with “he”’ or “’she,” use who. If you can replace it with “him” or “her,” use whom.
Only Statement D is grammatically correct.

9. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. One of the reason the police was able to weed out terrorism from the state is
because the department used to work independently.
B. That has brought the police back to the colonial days when it used to work for
the British rather then the public.
C. DSPs are being posted by MLAs’ preferences whereas SHOs are being posted
according to corporators’ preferences.
D. The IPS officer should see that his inspectors bring upon the crime rate not by
concealing crime but by solving cases.
E. Police officers are hardly charged with corruption, I think a increase in pay-
scales could curb corruption to a large extent.

Answer – C.
Explanation: Statement A.It should be’ reasons’ instead of ‘reason’
One of the + Plural verb
Statement B. Correct sequence should be ‘rather …than’ instead of ‘rather then’
Statement C. Sentence C has no errors.
Statement D. Sentence D has phrasal verb error .Replace ‘bring upon’ with ‘bring
down’. Bring down – (used with object), brought, bringing. 1. to carry, convey,
conduct, or cause (someone or something) to come with, to, or toward the
speaker: Bring the suitcase to my house.
Statement E. Replace ‘a’ with ‘an’.
Statement E. Replace ‘could’ with ‘would’.
Only Statement C is grammatically correct.

10. Directions: Please select the most appropriate option, out of the five options
given, which, in your view, should be grammatically and structurally correct.

A. Outside schools waiting to pick them up, in doctors’ chambers on sick days, in
football grounds and dance studios, walking them to the park every day and
tucking them into bed every night.
B. We need to talk about men on International Women’s Day because until men
inhabit women worlds we will never stop having the need for an International
Women’s Day.
C. Often there are only a few of us and at decision-making levels, men-only
discussions are often still the norm.
D. Ask geriatric doctors how often their weekday waiting rooms fill with sons, See
how much detergent advertisements feature men.
E. A friend who is a primary caregiver for his toddler said that his friends assume
he is still looking of a ‘real’ job.

Answer – C.
Explanation: Statement A. Replace ‘in’ with ‘at’ Used to indicate a place.
Statement B. Replace ‘women’ with ‘women’s’ apostrophe used for possession.
Statement C. Statement C has no errors.
Statement D. Replace ‘much’ with ‘many’ use many for countable nouns.
Statement E. The correct phrase will be ‘looking for’.
Looking for – Regard in a specified way.
Only Statement C is grammatically correct.