Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. This was roughly the state of affairs in 2011 / when M.S. Dhoni led the team to England / and Australia, expecting to win / the four-match series in each countries.
    1) This was roughly the state of affairs in 2011
    2) when M.S. Dhoni led the team to England
    3) and Australia, expecting to win
    4) the four-match series in each countries.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘countries’ with ‘country’
    Each + singular noun.

  2. While India reiterate their traditional / image as tigers at home and lambs abroad / in the early part of this decade, it was / sought to justify that approach.
    1) While India reiterate their traditional
    2) image as tigers at home and lambs abroad
    3) in the early part of this decade, it was
    4) sought to justify that approach.
    5) No error
    Answer – 1) 
    Explanation: Replace ‘reiterate’ with ‘reiterated’
    Given sentence talking about past actions hence correct form of verb will be reiterated.

  3. The question was raised at the curtain-raiser / itself and answered with the official / All-India Anglo-Indian Association view / propagated with Frank Anthony pre-Independence.
    1) The question was raised at the curtain-raiser
    2) itself and answered with the official
    3) All-India Anglo-Indian Association view
    4) propagated with Frank Anthony pre-Independence.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘with’ with ‘by’
    By – identifying the agent performing an action and indicating the means of achieving something.

  4. For so long now has the IPL been the hot / ticket to fame and fortune that it is easy / to forget traditionally it was the English / county season that attracted the best.
    1) For so long now has the IPL been the hot
    2) ticket to fame and fortune that it is easy
    3) to forget traditionally it was the English
    4) county season that attracted the best.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error

  5. Dr Charles Dias from Kerala, a former Anglo-Indian / Member of Parliament, took so long over their / preamble at the beginning that he had no time to / do justice to this point of view at the seminar.
    1) Dr Charles Dias from Kerala, a former Anglo-Indian
    2) Member of Parliament, took so long over their
    3) preamble at the beginning that he had no time to
    4) do justice to this point of view at the seminar.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘their’ with ‘his’
    use ‘his’ for a former Anglo-Indian Member.

  6. Instead of outrightly condemning this appalling / behaviour, there were some who suggested that / journalist stop using social media platforms / they have their own outlets after all.
    1) Instead of outrightly condemning this appalling
    2) behaviour, there were some who suggested that
    3) journalist stop using social media platforms
    4) they have their own outlets after all.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: it should be ‘journalists’ instead of ‘journalist’ because given statement talking about more than one journalist.

  7. They expect the Readers’ Editor to examine / every social media post by professional / journalists and check whether it has / the potential to generate troll-backlash.
    1) They expect the Readers’ Editor to examine
    2) every social media post by professional
    3) journalists and check whether it has
    4) the potential to generate troll-backlash.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error

  8. He credit his improved technique he made / over 1000 runs last season and two more / centuries in the recent / Sri Lanka series to his experiences there.
    1) He credit his improved technique he made
    2) over 1000 runs last season and two more
    3) centuries in the recent
    4) Sri Lanka series to his experiences there.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: Replace ‘credit’ with ‘credits’
    he/she/it + s/es

  9. In recent year, a crowded schedule / and the IPL have meant that few / Indians have shown an interest / in playing outside country.
    1) In recent year, a crowded schedule
    2) and the IPL have meant that few
    3) Indians have shown an interest
    4) in playing outside country.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: it should be ‘years’ instead of ‘year’

  10. I could go on, but the point is that we are in / the big league now and have the technology / and the money to solve problems which / even little league nations have cracked. 
    1) I could go on, but the point is that we are in
    2) the big league now and have the technology
    3) and the money to solve problems which
    4) even little league nations have cracked.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here