Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. As someone who grew up under the shadow / of 1984, George Orwell’s cult classic / , I have always been terrified / of been reduced to a cipher. / No error
    1) As someone who grew up under the shadow
    2) of 1984, George Orwell’s cult classic
    3) I have always been terrified
    4) of been reduced to a cipher.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘been’ with ‘being’
    Although they are both forms of the primary auxiliary verb be, they are used in different grammatical structures. The word been is the past participle form of be. It is used after have. The word being is the present participle form of the verb be.

  2. A microchip implanted today, or a card / issued could easily, in theory, be / misused in the future in ways far / more invasive than you and me can imagine. / No error
    1) A microchip implanted today, or a card
    2) issued could easily, in theory, be
    3) misused in the future in ways far
    4) more invasive than you and me can imagine.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘me’ with ‘i’.
    the correct sequence of pronoun will be ‘you and i’

  3. Given this context, MPC decision / is welcome but it is unlikely / to make a meaningful / difference to the economy. / No error
    1) Given this context, MPC decision
    2) is welcome but it is unlikely
    3) to make a meaningful
    4) difference to the economy.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: Replace ‘MPC decision’ with ‘MPC’s decision’
    use apostrophe for possession.

  4. On the other side, interest rates for / borrowers have not declined / proportionately on account of / the bad loans plaguing bank. / No error
    1) On the other side, interest rates for
    2) borrowers have not declined
    3) proportionately on account of
    4) the bad loans plaguing bank.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘bank’ with ‘banks’

  5. There has been more activity from non-banking / financial intermediaries and India’s / top companies have been able / to benefit from the current environment. / No error
    1) There has been more activity from non-banking
    2) financial intermediaries and India’s
    3) top companies have been able
    4) to benefit from the current environment.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  6. Part of the problem can be trace to the collapse / in global trade following the financial / crisis, but there are levers the / government can use to improve the situation. / No error
    1) Part of the problem can be trace to the collapse
    2) in global trade following the financial
    3) crisis, but there are levers the
    4) government can use to improve the situation.
    5) No error
    Answer – 1) 
    Explanation: Replace ‘can be trace’ with ‘can be traced’
    ‘Can/could + be + V3 form’ will be correct sequence.

  7. The immediate need is to carry / through with the resolution / process of bad loans following / the promulgation of a ordinance in May. / No error
    1) The immediate need is to carry
    2) through with the resolution
    3) process of bad loans following
    4) the promulgation of a ordinance in May.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘a’ with ‘an’
    “a” is used before words that start with a consonant sound and “an” is used before words that start with a vowel sound.

  8. This must be supplemented with / measures to ease doing business, / which would substantially / improve the investment climate. / No error
    1) This must be supplemented with
    2) measures to ease doing business,
    3) which would substantially
    4) improve the investment climate.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  9. The open letter written by over 100 armed forces veterans / that decried stifling of dissent and diversity / is a fine tribute to the Constitution of / India and pluralist values that it uphold. / No error
    1) The open letter written by over 100 armed forces veterans
    2) that decried stifling of dissent and diversity
    3) is a fine tribute to the Constitution of
    4) India and pluralist values that it uphold.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘uphold’ with ‘upholds’
    Use “s” for present tense subject/verb agreement. Add “s” on the end of a verb in present tense to agree with the singular “he,” “she,” “it” or “name” subject . 

  10. The ongoing attempts to cast / complementary facets of a democracy as / mutually antagonistic are rendered / infructuous by this letter. / No error
    1) The ongoing attempts to cast
    2) complementary facets of a democracy as
    3) mutually antagonistic are rendered
    4) infructuous by this letter.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here