Current Affairs PDF Sales

English Questions – Spotting Error Set 113

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. In the absence of good governance, bans / can provide an illusion of action / even if they make the initial problem / worse and create others in its train.
    1) In the absence of good governance, bans
    2) can provide an illusion of action
    3) if they make the initial problem
    4) worse and create others in its train
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  2. Unfortunately a climate conducive to populist / bans, which do not think through / the consequences of radical legislation or / judicial decrees, has gripped the country.
    1) Unfortunately a climate conducive to populist
    2) bans, which do not think through
    3) the consequences of radical legislation or
    4) judicial decrees, has gripped the country.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘do’ with ‘does’
    Use does if the subject is third-person singular (he, she, it, Mike, Amanda, the car). Use do everywhere else i.e. plural nouns and with the pronouns I, we, you and they. Did is used for past tense.

  3. As a result of the atmosphere of hysteria UP’s meat / business have been severely disrupted with / transportation of even buffaloes at a standstill / and an estimated 30,000 jobs lost so far.
    1) As a result of the atmosphere of hysteria UP’s meat
    2) business have been severely disrupted with
    3) transportation of even buffaloes at a standstill
    4) and an estimated 30,000 jobs lost so far
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘have’ with ‘has’, business is singular thing so ‘has’ will be appropriate helping verb.

  4. The commission order rescinding the poll / emphasised that the top leaderships / of party cannot feign ignorance / about illegal activities by their candidates.
    1) The commission order rescinding the poll
    2) emphasised that the top leaderships
    3) of party cannot feign ignorance
    4) about illegal activities by their candidates
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: Replace ‘party’  with ‘parties’ because given sentence talks about more than two parties hence, options third has an error.

  5. It is time EC seriously explored this option to / curb this despicable practice / and ensure the democratic / process is not undermined.
    1) It is time EC seriously explored this option to
    2) curb this despicable practice
    3) and ensure the democratic
    4) process is not undermined
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  6. In the three years for the right came to power / India has been marked by fear / and loathing, in equal / proportion, with no end in sight.
    1) In the three years for the right came to power
    2) India has been marked by fear
    3) and loathing, in equal
    4) proportion, with no end in sight
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: Replace “for” with “since”
    Because we are talking about a time in the past until now, we have to use have/has + past participle when we use since. Use for + (a length of time) like 1 day, or 3 hours, or 5 years. Examples: I have been studying English for 4 years.

  7. The aim is to prevent political parties / from identifying voting patterns / at a granular level and punishing / localities that have voted against it.
    1) The aim is to prevent political parties
    2) from identifying voting patterns
    3) at a granular level and punishing
    4) localities that have voted against it
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence Is correct.

  8. Washington now finds itself in a position / where it is fighting both / Islamic State terror / group and government forces.
    1) Washington now finds itself in a position
    2) where it is fighting both
    3) Islamic State terror
    4) group and government forces
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: add ‘the’ article before Islamic state.
    The definite article is used before singular and plural nouns when the noun is specific or particular. The signals that the noun is definite, that it refers to a particular member of a group. For example: “The dog that bit me ran away.”

  9. This marks the first direct military action that / the US has taken against the forces / of Syrian President Bashar al-Assad during / the course of the six-years conflict.
    1) This marks the first direct military action that
    2) the US has taken against the forces
    3) of Syrian President Bashar al-Assad during
    4) the course of the six-years conflict
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: the correct sequence will be ‘six-year conflict’.

  10. The visit has also seen the two side highlight the / sacrifices made by Indian soldiers / during Bangladesh’s 1971 liberation / struggle to reinforce bilateral ties.
    1) The visit has also seen the two side highlight the
    2) sacrifices made by Indian soldiers
    3) during Bangladesh’s 1971 liberation
    4) struggle to reinforce bilateral ties
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: it should be ‘sides’ instead of ‘side’ because of ‘two’ so replace ‘side’ with ‘sides’.