Current Affairs PDF Sales

English Questions – Spotting Error Set 111

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. They will also have to undertake a / declaration stating they have “not / being allotted any other PAN / than the one mentioned” on the form.
    1) They will also have to undertake a
    2) declaration stating they have “not
    3) being allotted any other PAN
    4) than the one mentioned” on the form.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: Replace ‘being’ with ‘been’
    Although they are both forms of the primary auxiliary verb be, they are used in different grammatical structures. The word been is the past participle form of be. It is used after have. The word being is the present participle form of the verb be.

  2. The department has specified in detail / the procedure for quoting of / Aadhaar in new PAN application / and for changes or correction in PAN data.
    1) The department has specified in detail
    2) the procedure for quoting of
    3) Aadhaar in new PAN application
    4) and for changes or correction in PAN data.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  3. They have illustrated the power / of a decentralised waste management / system, who motto is “Our / waste, our responsibility”.
    1) They have illustrated the power
    2) of a decentralised waste management
    3) system, who motto is “Our
    4) waste, our responsibility”.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: Replace ‘who’ with ‘whose’
    If you can use ‘he’ in that place, then you need the subject pronoun ‘who.’ If you canuse ‘him’ in that place, then you need to use the object pronoun ‘whom.’ Finally, to differentiate between ‘who’s’ and ‘whose,’ you need to test the contraction. Replace the pronoun with ‘who is’ or ‘who has.

  4. It’s clear that the world need / better defences, and fortunately / those are starting to emerge, / if slowly and in patchwork fashion.
    1) It’s clear that the world need
    2) better defences, and fortunately
    3) those are starting to emerge,
    4) if slowly and in patchwork fashion.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: Replace ‘need’ with ‘needs’
    Because there are two names and they are joined by “and,” which are considered plural and therefore the base form of the verb “need” is appropriate. But as Shoe mentioned, if the name is something that is written plural but refers to a single entity, then “needs” is the appropriate verb there.

  5. A dedicated bunch of volunteers / willing to take time in to run / education workshops for / residents and housekeeping staff.
    1) A dedicated bunch of volunteers
    2) willing to take time in to run
    3) education workshops for
    4) residents and housekeeping staff.
    5) No error
    Answer – 2) 
    Explanation: Replace ‘time in’ with ‘time out’
    Time out – time for rest or recreation away from one’s usual work or studies.

  6. With careful segregation of milk packets, cardboard boxes, / credit card receipts and even sweet wrappers, / the 50 houses do not send a single piece / of recyclable waste to the landfill.
    1) With careful segregation of milk packets, cardboard boxes,
    2) credit card receipts and even sweet wrappers,
    3) the 50 houses do not send a single piece
    4) of recyclable waste to the landfill.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation:No error
    Given sentence is correct.

  7. They began with Paperman on September 2015, and when / Paperman stopped offering their services on / OMR, got the local kabaddiwala to come / every fortnight and buy recyclable waste.
    1) They began with Paperman on September 2015, and when
    2) Paperman stopped offering their services on
    3) OMR, got the local kabaddiwala to come
    4) every fortnight and buy recyclable waste.
    5) No error
    Answer – 1) 
    Explanation: this statement has prepositional error.
    Replace ‘on’ with ‘in’.
    in September month….

  8. Apparel stores in the capital continue with attractive / schemes, but buyers much to their dismay found out / that most brands have got costlier on account of GST as / offers are not inclusive of taxes in any cases.
    1) Apparel stores in the capital continue with attractive
    2) schemes, but buyers much to their dismay found out
    3) that most brands have got costlier on account of GST as
    4) offers are not inclusive of taxes in any cases.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘any’ with ‘many’
    It is used with negative sentence.When asking questions and when a sentence is grammatically positive, but the meaning of the sentenc is negative
    Many –  It is used with countable nouns.

  9. Our computers have been updated / and we are now charging as / per the new tax rate which are / more than the old tax rate.
    1) Our computers have been updated
    2) and we are now charging as
    3) per the new tax rate which are
    4) more than the old tax rate.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: it should be ‘are’ instead of ‘is’, is used here for new tax rate which is singular.
    we are now charging as per the new tax rate which is….

  10. An executive in multi-brand consumer durable / retailer Croma said its system has been / updated and a tax of 28% is being levied / separately on ACs and refrigerator.
    1) An executive in multi-brand consumer durable
    2) retailer Croma said its system has been
    3) updated and a tax of 28% is being levied
    4) separately on ACs and refrigerator.
    5) No error
    Answer – 4) 
    Explanation:it should be ‘refrigerators’ instead of ‘refrigerator’ as per parallelism rule. Parallelism is used to balance nouns with nouns, prepositional phrases with prepositional phrases, participles with participles, infinitives with infinitives, clauses with clauses. Parallelism is used with elements joined by coordinating conjunctions.Parallelism is used with elements in lists or in a series.