Current Affairs PDF Sales

English Questions – Spotting Error Set 110

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The uniform GST rates / around the states would / further reduce the tax / burden and compliance cost.
    1) The uniform GST rates
    2) around the states would
    3) further reduce the tax
    4) burden and compliance cost.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: it should be ‘across’ instead of ‘around’
    We use across as a preposition (prep) and an adverb (adv). Across means on the other side of something, or from one side to the other of something which has sides or limits such as a city, road or river: We took a boat [PREP]across the river. [PREP]Across the room, she could see some old friends.

  2. No more hiring of a large number of staff / to pay many taxes levied at the / central, state and local levels, each / with a different tax compliance system.
    1) No more hiring of a large number of staff
    2) to pay many taxes levied at the
    3) central, state and local levels, each
    4) with a different tax compliance system.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  3. Firms selling seasonal products alike ACs or / heaters where production is throughout / the year but sales peak only for few / months will see blockages for longer periods.
    1) Firms selling seasonal products alike ACs or
    2) heaters where production is throughout
    3)  the year but sales peak only for few
    4) months will see blockages for longer periods.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: it should be ‘like’ instead of ‘alike’
    Alike is used when a high degree of similarity is being described. Like is used when one person, or one set of persons, or any ONE entity, is being compared to someone or something. Alike is used when two or more persons or things are being compared to one another.

  4. Exporters currently get a / exemption from the payment / of taxes on inputs used for / making the export product.
    1) Exporters currently get a
    2) exemption from the payment
    3) of taxes on inputs used for
    4) making the export product.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: It should be ‘an’ instead of ‘a’
    Use a before words that start with a consonant sound and an before words that start with a vowel sound. Other letters can also be pronounced either way. Just remember it is the sound that governs whether you use a or an, not the actual first letter of the word.

  5. Producers of wheat or rice that attract zero / GST worry as the tax paid on buying of / pesticides, insecticides, or / tractors would not be refund.
    1) Producers of wheat or rice that attract zero
    2) GST worry as the tax paid on buying of
    3) pesticides, insecticides, or
    4) tractors would not be refund.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘ refund’ with ‘ refunded’
    Would not + Be + V3.

  6. A mobile phone dealer will have / to pay tax when he receives / advance money against the / booking of say 2000 phones.
    1) A mobile phone dealer will have
    2) to pay tax when he receives
    3) advance money against the
    4) booking of say 2000 phones.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  7. While large firms worry about the / large number of return to be / filed, small firms worry how they will / manage even a single return online.
    1) While large firms worry about the
    2) large number of return to be
    3) filed, small firms worry how they will
    4) manage even a single return online.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: it should be ‘returns’ instead ‘return’ for the large number

  8. The worry is not the tax but that he also / has to provide details of each of the / 2000 transaction in the return / form GSTR-1, making compliance tedious.
    1) The worry is not the tax but that he also
    2) has to provide details of each of the
    3) 2000 transaction in the return
    4) form GSTR-1, making compliance tedious.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: it should be ‘transactions’ instead of ‘transaction’
    2000 transactions will be appropriate.

  9. As India prepares to become a GST / nation, never before have a tax / law had such large stakes / or evoked such strong sentiments.
    1) As India prepares to become a GST
    2) nation, never before have a tax
    3) law had such large stakes
    4) or evoked such strong sentiments.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: it should be ‘has’ instead of ‘have’ because India is singular noun so helping verb has will be appropriate.

  10. We have created our own version / of the rock concerts which / used to be the reserved quota / of those now dethroned PLUs.
    1) We have created our own version
    2) of the rock concerts which
    3) used to be the reserved quota
    4) of those now dethroned PLUs.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.