Current Affairs PDF Sales

English Questions – Spotting Error Set 109

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Catalysed by an ordinance promulgated / by the government in May, banks / and their regulator RBI have / kick-started measures to resolve bad loans.
    1) Catalysed by an ordinance promulgated
    2) by the government in May, banks
    3) and their regulator RBI have
    4) kick-started measures to resolve bad loans.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  2. This is a positive development as / systemic aspects of the / banking system had act as / a drag on the resolution process.
    1) This is a positive development as
    2) systemic aspects of the
    3) banking system had act as
    4) a drag on the resolution process.
    5) No error
    Answer – 3) 
    Explanation: Replace ‘acted’ with ‘act’.
    had + V3

  3. A few year after beginning operations for a 4000 megawatt / power plant in Gujarat, Tata Power is now willing / to sell majority stake in it for a token rupee as / running it in prevailing circumstances appears unviable.
    1) A few year after beginning operations for a 4000 megawatt
    2) power plant in Gujarat, Tata Power is now willing
    3) to sell majority stake in it for a token rupee as
    4) running it in prevailing circumstances appears unviable.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: Replace ‘year’ with ‘years’
    A few years after means after some years.

  4. Apart from continued simplification of / processes and systems, there is / an urgent needs to achieve rightsizing / of government at different levels.
    1)  Apart from continued simplification of
    2)  processes and systems, there is
    3)  an urgent needs to achieve rightsizing
    4)  of government at different levels.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: Replace ‘needs’ with ‘need’.
    Because there are two names and they are joined by “and,” which are considered plural and therefore the base form of the verb “need” is appropriate. But as Shoe mentioned, if the name is something that is written plural but refers to a single entity, then “needs” is the appropriate verb there.

  5. It is up to government to figure of / how to deal with it as India’s / a public sector bank problem.
    1) It is up to government to figure of
    2) how to deal with it as India’s
    3) bad loan problem is primarily
    4) a public sector bank problem.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: Replace ‘figure of’ with ‘figure out’
    figure sth/sb out. informal. — phrasal verb with figure uk ​ /ˈfɪɡ.ər/ us ​ /ˈfɪɡ.jɚ/ verb. B2 to finally understand something or someone, or find the solution to a problem after a lot of thought: [ + question word ] I can’t figure out why he did it.

  6. If hapless taxpayers have to once again bail / out banks, it should be on the / condition that government maintain / an arm’s length relationship initially.
    1) If hapless taxpayers have to once again bail
    2) out banks, it should be on the
    3) condition that government maintain
    4) an arm’s length relationship initially.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation:No error
    Given sentence is correct.

  7. To circumvent the hurdle that our Constitution / poses, a key step is to establish / a de facto single-party government, followed / with changes to the constitutional scheme.
    1) To circumvent the hurdle that our Constitution
    2) poses, a key step is to establish
    3) a de facto single-party government, followed
    4) with changes to the constitutional scheme.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: it should be ‘followed by’ instead of ‘followed with’

  8. It is symptomatic of the problems various / struggling project face today: the / world has changed and they are no longer / workable without large impairments.
    1) It is symptomatic of the problems various
    2) struggling project face today: the
    3) world has changed and they are no longer
    4) workable without large impairments.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: it should be ‘projects’ instead of ‘project’ with various.

  9. This leads me to believe that there was a section / of Hindu society that felt aggrieved / that after the creation of a country for / Muslims, Hindus were denied its own country.
    1) This leads me to believe that there was a section
    2) of Hindu society that felt aggrieved
    3) that after the creation of a country for
    4) Muslims, Hindus were denied its own country.
    5) No error
    Answer – 4) 
    Explanation: Replace ‘its’ with ‘their’ .
    their is used for Muslims and Hindus.

  10. In 2013, when i worked in the cabinet secretariat / as special secretary, we had issued instructions that / no action will be taken against officers merely / on the basis of anonymous or pseudonymous complaints.
    1) In 2013, when i worked in the cabinet secretariat
    2) as special secretary, we had issued instructions that
    3) no action will be taken against officers merely
    4) on the basis of anonymous or pseudonymous complaints.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.