Current Affairs PDF Sales

English Questions – Spotting Error Set 108

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Some of the seniors were quite confident in their / belief that they didn’t need to learn or improve / as per reports in the media – whatever we say / about Chappell who brought us doom on 2007.
    1) Some of the seniors were quite confident in their
    2) belief that they didn’t need to learn or improve
    3) as per reports in the media – whatever we say
    4) about Chappell who brought us doom on 2007.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘on’ with ‘in’
    ‘in 2007’ will be appropriate use of preposition.

  2. The Greg Chappell row would not be a good idea to mention, but / at the end it did say a little bit about / the unprofessional practices among Indian player, who / were perhaps right to point out his intentions.
    1) The Greg Chappell row would not be a good idea to mention, but
    2) at the end it did say a little bit about
    3) the unprofessional practices among Indian player, who
    4) were perhaps right to point out his intentions.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: Replace ‘player’ with ‘players’ because given sentence talks about more than one player.

  3. Though the party supports the concept of small / states in principle, demand for a separate / Gorkhaland cannot be divorced from security / concern stemming from the region being a border area.
    1) Though the party supports the concept of small
    2) states in principle, demand for a separate
    3) Gorkhaland cannot be divorced from security
    4) concern stemming from the region being a border area.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘concern’ with ‘concerns’
    Concern” as a noun means something like “worry” and is negative. When you express concern, you say that you are worried about something in one way or another. You can also express particular concerns — fears, doubts, or flaws you see in a plan. “Care” as a noun has a few meanings, but none work with “express.”

  4. It will be akin to criticise Sachin / for a bad pull shot in 2003 / WC final that came amid a mammoth / 673 runs that took India to the final.
    1) It will be akin to criticise Sachin
    2) for a bad pull shot in 2003
    3) WC final that came amid a mammoth
    4) 673 runs that took India to the final.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: Replace ‘will’ with ‘would’ as sentence talks about past incident hence ‘would’ will be appropriate instead of will.

  5. What’s surprising is that all of this comes at a time / when Mamata’s Trinamool Congress was actually making / political gains in the hills and had won / the Mirik municipality elections last month.
    1) What’s surprising is that all of this comes at a time
    2) when Mamata’s Trinamool Congress was actually making
    3) political gains in the hills and had won
    4) the Mirik municipality elections last month.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  6. In continuing to deal with the situation in a heavy-handed / manner, including police raids on GJM chief / Bimal Gurung office and residence, Mamata / has fuelled the separate statehood demand.
    1) In continuing to deal with the situation in a heavy-handed
    2) manner, including police raids on GJM chief
    3) Bimal Gurung office and residence, Mamata
    4) has fuelled the separate statehood demand.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: it should be ‘Gurung’s office’ instead of ‘Gurung office’
    Use apostrophe for possessive case.

  7. Though the party support the concept of small states in / principle, demand for a separate Gorkhaland cannot / be divorced from security concerns stemming / from the region being a border area.
    1) Though the party support the concept of small states in
    2) principle, demand for a separate Gorkhaland cannot
    3) be divorced from security concerns stemming
    4) from the region being a border area.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: It should be ‘supports’ instead of ‘support’
    Correct structure – Present tense + Singular Subject (the party) + verb s/es

  8. In a complex modern economy where a variety of inputs go into manufacturing of / a product or provision of a service, reaching a / definitive conclusion on “commensurate” transfer / of tax benefits is not an ideal way to deal with a new tax architecture.
    1) In a complex modern economy where a variety of inputs go into manufacturing of
    2) a product or provision of a service, reaching a
    3) definitive conclusion on “commensurate” transfer
    4) of tax benefits is not an ideal way to deal with a new tax architecture.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  9. In a truly competitive market, a single firm / will not be able to overprice, In addition, a / functioning competition regulator in / India should ensure that cartels does not exist.
    1) In a truly competitive market, a single firm
    2) will not be able to overprice, In addition, a
    3) functioning competition regulator in
    4) India should ensure that cartels does not exist.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘does’ with ‘do’

  10. With the agitation in Bengal’s Darjeeling Hills / intensifying in the last few days, all / stakeholders in the region must realise how / close the situation is to a complete breakdown.
    1) With the agitation in Bengal’s Darjeeling Hills
    2) intensifying in the last few days, all
    3) stakeholders in the region must realise how
    4) close the situation is to a complete breakdown.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘in’ with ‘over’
    use – beyond and falling or hanging from a point…intensifying over the last few days.