Current Affairs PDF Sales

English Questions – Spotting Error Set 107

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. There is a 1967 letter I quote from then American ambassador / Chester Bowles to Dillon Ripley who was then at / the Smithsonian Institution which wanted to do a study / on the ecological consequences of India large cattle population.
    1) There is a 1967 letter I quote from then American ambassador
    2) Chester Bowles to Dillon Ripley who was then at
    3) the Smithsonian Institution which wanted to do a study
    4) on the ecological consequences of India large cattle population.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace “India” with “India’s”
    Use apostrophe for possessive.

  2. In the United States, a high-profile 3×3 / league comprising of several retired / NBA players called the BIG3 is / set up be launched this summer.
    1) In the United States, a high-profile 3×3
    2) league comprising of several retired
    3) NBA players called the BIG3 is
    4) set up be launched this summer.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace “set up” with “set to”
    its phrasal verb of set which means – begin doing something vigorously.

  3. India ranks low internationally in the / traditional 5-on-5 format of the game, has never / won a medal in a major Asian basketball competition, or / qualified for an international FIBA World Cup.
    1) India ranks low internationally in the
    2) traditional 5-on-5 format of the game, has never
    3) won a medal in a major Asian basketball competition, or
    4) qualified for an international FIBA World Cup.
    5) No error
    Answer –  5)
    Explanation:No error
    Given sentence is correct.

  4. In recent years at the Olympics, only one Asian team has been / guaranteed a spot out of twelve in each gender’s / tournaments, while a couple others have had the opportunity to / sneak in the competition through pre-Olympic qualifiers.
    1) In recent years at the Olympics, only one Asian team has been
    2) guaranteed a spot out of twelve in each gender’s
    3) tournaments, while a couple others have had the opportunity to
    4) sneak in the competition through pre-Olympic qualifiers.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: Replace “in” with “into”
    into – expressing movement or action with the result that someone or something becomes enclosed or surrounded by something else.

  5. The task isn’t impossible, but it will / take the greatest combination of / skill and lucks available / for either of our national teams.
    1) The task isn’t impossible, but it will
    2) take the greatest combination of
    3) skill and lucks available
    4) for either of our national teams.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: Replace “lucks” with “luck”
    ‘skill and luck’ will be appropriate as per parallelism rule.
    Parallelism
    is used to balance nouns with nouns, prepositional phrases with prepositional phrases, participles with participles, infinitives with infinitives, clauses with clauses. Parallelism is used with elements joined by coordinating conjunctions.Parallelism is used with elements in lists or in a series.

  6. I don’t think anybody would justify / slaughter for the sake of slaughter / but there are also issues of faith / and livelihoods which must be addressed.
    1) I don’t think anybody would justify
    2) slaughter for the sake of slaughter
    3) but there are also issues of faith
    4) and livelihoods which must be addressed.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  7. While some motivations cannot be / questioned the manner in which those / motivations have got reflects in / legislation leaves much to be desired.
    1) While some motivations cannot be
    2) questioned the manner in which those
    3) motivations have got reflects in
    4) legislation leaves much to be desired.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: Replace “reflects” with “reflected”
    Has/have + V3 so correct structure will be “have got reflected”

  8. I am vegetarian and as minister of environment / on 2009 publicly said that the best / thing the world can do to reduce methane / emissions is to stop eating beef.
    1) I am vegetarian and as minister of environment
    2) on 2009 publicly said that the best
    3) thing the world can do to reduce methane
    4) emissions is to stop eating beef.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: Replace “on” with “in”
    use “in” for specific time period.

  9. The institutions we have today like the / Central Pollution Control Board, state / pollution control boards and the ministry of / environment themselves were created by her.
    1) The institutions we have today like the
    2) Central Pollution Control Board, state
    3) pollution control boards and the ministry of
    4) environment themselves were created by her.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation:Replace “themselves” with “itself”
    itself will be appropriate for The institutions which are non – living things.

  10. These two seemingly conflicting narratives / of the world, the geopolitical and the digital, / has fundamentally transformed the / half century old model of globalisation.
    1) These two seemingly conflicting narratives
    2) of the world, the geopolitical and the digital,
    3) has fundamentally transformed the
    4) half century old model of globalisation.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: It should be ‘have’ instead of ‘has’
    use ‘has’ for two seemingly conflicting narratives …….