Current Affairs PDF Sales

English Questions – Spotting Error Set 100

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. There is a clear failure of intelligence / between security forces and Maoists / desperately want to halt / road construction projects in the area.
    1) There is a clear failure of intelligence
    2) between security forces and Maoists
    3) desperately want to halt
    4) road construction projects in the area.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “between” with “among”
    use “between” for two things or persons and “among” for more than two things or persons.

  2. Building of roads in Maoist-affected / areas will facilitate the / establishment of schools, hospitals / and basic amenities for the locals.
    1) Building of roads in Maoist-affected
    2) areas will facilitate the
    3)  establishment of schools, hospitals
    4) and basic amenities for the locals.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation : No error
    Given sentence is correct.

  3. Approaches to tackling Maoism / are inevitably stuck in a / security-human rights binary, but this / don’t have to be the case.
    1) Approaches to tackling Maoism
    2) are inevitably stuck in a
    3) security-human rights binary, but this
    4) don’t have to be the case.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “don’t” with “doesn’t”
    We use do when the subject is I, you, we or they.
    We use does with third person singular pronouns i.e when the subject is he, she or it or name.

  4. Government need to deploy the / right mix of security, development / and human rights protection / to root out the Maoist problem.
    1) Government need to deploy the
    2) right mix of security, development
    3) and human rights protection
    4) to root out the Maoist problem.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “need” with “needs”
    Need is a semi-modal verb because in some ways it is like a modal verb and in other ways like a main verb.
    Need – is used both as an ordinary verb and as an auxiliary verb. As an ordinary verb need is used in the sense of require. The ordinary verb need has -s in the third person singular.
    – We have got what we needed.
    – I need more time to decide the question.
    – He needs our help.
    The auxiliary verb need remains unchanged, whatever be the number or person of the subject. It is common in negative clauses. It does not have -s in the third person singular.
    You need not wait.
    He need not ask my permission.
    They need not make such a fuss over it.

  5. I am not concerned about the low voter / turnout as much so i am concerned / about the absolute lack of / consensus among the political leadership there.
    1) I am not concerned about the low voter
    2) turnout as much so i am concerned
    3) about the absolute lack of
    4) consensus among the political leadership there.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “so” with “as”
    the correct sequence will be “as much as”

  6. Indian political leaders at Kashmir / need to reach a consensus rather / than be distracted and allow / Pakistan to set the agenda there.
    1) Indian political leaders at Kashmir
    2) need to reach a consensus rather
    3) than be distracted and allow
    4) Pakistan to set the agenda there.
    5) No error
    Answer – 1) 
    Explanation : Replace “at” with “in”
    use “at” for exact point of time.

  7. Their unconventional union will continue to / raise eyebrows and also send / the message that women / can flaunt younger partners too.
    1) Their unconventional union will continue to
    2) raise eyebrows and also send
    3) the message that women
    4) can flaunt younger partners too.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation :No error
    Given sentence is correct.

  8. We must know all the facts before passing any judgment, / and we must reach conclusions only / if an inquiry finds compelling evidence / against the army officer whom took such a step.
    1) We must know all the facts before passing any judgment,
    2) and we must reach conclusions only
    3) if an inquiry finds compelling evidence
    4) against the army officer whom took such a step.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “whom” with “who”.
    Whom should be used to refer to the object of a verb or preposition. When in doubt, try this simple trick: If you can replace the word with “he”’ or “’she,” use who. If you can replace it with “him” or “her,” use whom. Who should be used to refer to the subject of a sentence.

  9. They are doing this slowly by trying / to demonise our armed forces / because than our army becomes / a legitimate target of terrorism.
    1) They are doing this slowly by trying
    2) to demonise our armed forces
    3) because than our army becomes
    4) a legitimate target of terrorism.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “than” with “then”
    That harmless little four-letter word then. It should have been than. … They look and sound so similar, and both words function as linguistic workhorses—then is most often an adverb, while than is usually a conjunction—which means that we mostly use them to connect more obviously significant nouns, verbs, and adjectives.

  10. This can be done by bringing Adivasi groups, civil society / organisations and political parties together, while / simultaneously improving intelligence and / operational coordination for security forces.
    1) This can be done by bringing Adivasi groups, civil society
    2) organisations and political parties together, while
    3) simultaneously improving intelligence and
    4) operational coordination for security forces.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation : No error
    Given sentence is correct.