Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Choose the grammatically correct sentence from the given sentences.

  1. a) The crux, which is the damage to patient health, dependence caused, is what need to be addressed.
    b) The allegation of incentives and loss of revenue to insurance companies, is in a way taking the heat away from the key issue of health.
    c) Here one does not have to mince words, and declare in advance one’s conformity of patient fears.
    d) Such interactions, and prescription that follow, lead to a positive outcome.
    1) Only a
    2) Only b & c
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 3)
    Explanation: a) Replace ‘need’ with ‘needs’
    d)  Replace ‘prescription’ with ‘prescriptions’

  2. a) It’s a great mistake to try to reduce stress and tension by avoiding challenges and difficulties.
    b) You do not attain peace merely by escaping responsibility.
    c) This part I concede is essential to evolution for medical science.
    d) The government rescue will enable them to write of unrecoverable debts, and start lending again.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only a & d
    5) No Error
    Answer – 2)
    Explanation: c) Replace ‘for’ with ‘of’, of – expressing the relationship between a part and a whole.
    d) Replace ‘write of’ with ‘write off’, write off – a vehicle or other object that is too badly damaged to be repaired.

  3. a) That the medication prescribed is only a temporary “crutch”, and its role is over, once the pain is over.
    b) Disease, and innovations to tackle it, shall stay.
    c) One does not give a knee implant to a person, who has lost power in his leg due to another malady.
    d) Greater diligence in project screening and a quick exit for bad promoters must be the two main aims of purposive bank reform.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 5)
    Explanation: No Error
    All given sentences are grammatically correct.

  4. a) Here in comes the balancing wisdom of clinical therapeutics for better outcomes.
    b) The game of volumes shall have to been played on larger turnovers, and reasonable margins.
    c) It will also enable zombie companies, whose debts are written of, to invest and grow again.
    d) Certification agencies are needed, but their track records must be scrutinised, with penalties and prosecution in suitable cases.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only a & d
    5) No Error
    Answer – 4)
    Explanation: b) Replace ‘been’ with ‘be’, be – used with a present participle to form continuous tenses and used with a past participle to form the passive voice.
    c)  Replace ‘written of’ with ‘written off’

  5. a) Auditors may not understand, but visionaries whom pioneered healthcare in this land need not change course.
    b) China is ready to engage in world trade with any country under bilateral or existing terms.
    c) The sagacity and wisdom of an ancient trading civilization were under-estimated.
    d) Banks must insist on global tendering for equipment to thwart cost inflation by promoter.
    1) Only a
    2) Only a & c
    3) Only b & c
    4) Only a & b
    5) No Error
    Answer – 3) 
    Explanation: a) Replace ‘whom’ with ‘who’, who – used to introduce a clause giving further information about a person or people previously mentioned.
    d) Replace ‘promoter’ with ‘promoters’

  6. a) It is open to for any foreign investments or collaborations, that is mutually beneficial.
    b) As a neighbour, India is always ready with learn, and has appreciations.
    c) The declaration, is further filled with some popular global terms.
    d) They cannot lend more for want of supporting minimum capital required by law.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 4)
    Explanation: a) Replace ‘is’ with ‘are’
    b) Replace ‘with learn’ with ‘to learn’

  7. a) Tianenmen Square and all that, was taken as their internal matter, and the country went on course, pretty close to destination.
    b) It denounces terrorism in any form, is sensitive, even ready to take a lead in a cleaner environment.
    c) It could more accurately be called a decision to let the pigs keep feed at the public trough.
    d) The SBI affiliate goes through the motions, collects its 2% fee, and signs off with zero liability if its assessment turns out to be rubbish.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 2) 
    Explanation:  c) Replace ‘feed’ with ‘feeding’
    d) Replace ‘signs of’ with ‘signs off ‘ signs off – conclude a letter, broadcast, or other message.

  8. a) It does not reform the woeful practices that have led to bad lending and bust banks.
    b) If banks disclosed in their accounts the full extent of bad debts, the losses would wipe out their equity capital.
    c) Public sector banks must create or purchase the expertise for excellent project evaluation.
    d) Bank managers happily lend with certification that protects them from CVC investigations.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 5)
    Explanation: No Error
    All given sentences are grammatically correct.

  9. a) Private sector banks have mostly thrived even as public sector banks have sink.
    b) Private banks can take quick decisions, resist government pressures to lend to dubious schemes, and accept genuine mistakes.
    c) This inflated the amount of borrowing needed by the project and could render a project unviable at birth.
    d) Without reforms, recapitalisation may simply encourage continued bad behaviour banks.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 3)
    Explanation: a) Replace ‘sink’ with ‘sunk’ with have. (Have + V3)
    d) Replace ‘with’ with ‘by’

  10. a) The government hopes this will revive investment and spur the economy.
    b) Bank nationalisation in 1969 led to a culture where bank lent in pursuance of government pressures, legitimate or otherwise.
    c) This process has began, but its speed and effectiveness have yet to be proved.
    d) Banks should but don’t have the expertise to evaluate all Detailed Project Reports of promoters.
    1) Only a
    2) Only a & d
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 2)
    Explanation: b) Replace ‘bank’ with ‘banks’
    c) Replace ‘began’ with ‘begun’ with has. (Has + V3)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here