Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Choose the grammatically correct sentence from the given sentences.

  1. a) Most of us are caught in the small part of life and miss seeing the whole.
    b) Without leaving our room, we want to see the vastness of the sky.
    c) We live a parts of the whole and that part is our pattern, our positionality, our ego.
    d) We limit our brains to limited paradigm.
    1) Only a
    2) Only b & c
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 2)
    Explanation: a) Replace ‘parts’ with ‘part’
    d) Replace ‘paradigm’ with ‘paradigms’

  2. a) To drop our shallow way of seeing and to see the whole is managing our life effective.
    b)  To take that leap, one has to have a childlike perspective and not a childish perspective.
    c) We have not learnt to observe our life, and hence we are lost in our limitations.
    d) We have to learn how to perceive, how to looks, how to see.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only a & d
    5) No Error
    Answer – 3)
    Explanation: a) Replace ‘effective’ with ‘effectively’
    d) Replace ‘looks’ with ‘look’

  3. a) When we look at a flower, we doesn’t actually see the flower.
    b)  When that happens, the emphasis is on one’s likes and dislikes and not actually on the flower.
    c) one’s experience of the external world is a product of one’s internal mind.
    d) The struggle is to see and know in the light of what I knew in my past.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 3)
    Explanation: a) Replace ‘doesn’t’ with ‘don’t’.I,WE,YOU + Do and He,she,it + Does.
    d) Replace ‘knew ‘ with ‘know’ , given sentence is talking about past situations in present hence it should be ‘know’ instead of ‘knew’

  4. a) A childlike perception is freeing oneself from that background and hence inwardly be free and from that freedom to see.
    b)  A childlike perception has no image and then its innocence comes in touch with the object.
    c) The struggle for seeing that one image is validated is not there and hence no pain.
    d) Be like a child, open, innocent and than with that perception you will see something new.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only a & d
    5) No Error
    Answer – 2) 
    Explanation:  c) Replace ‘one’ with ‘one’s’. use apostrophe for possessive case.
    d) Replace ‘than’ with ‘then’.use than for comparison.

  5. a) The ability to see something new is a product of one’s inner being, free from one’s past.
    b) Widespread malnutrition has been termed a national shame and a top priority.
    c) It is rarely about the chronic hunger of millions instead the country’s much-touted economic growth.
    d) There is, of course, no food scarcity, unlike in places affected with civil war or natural calamities.
    1) Only a
    2) Only a & c
    3) Only b & c
    4) Only a & b
    5) No Error
    Answer – 4) 
    Explanation: c) Replace ‘instead’ with ‘despite’. despite – without being affected by; in spite of.
    d) Replace ‘with’ with ‘by’. by – identifying the agent performing an action or indicating the means of achieving something.

  6. a) These are underfunded and depend on millions of contractual workers, mostly women.
    b) The government pays them meagre ‘honorarium’ and ‘incentives’ less than the minimum wages.
    c)  As children continue to be born premature or underweight, the burden keeps growing.
    d) The relative neglect of malnutrition reflects a broader shift from preventive to curative healthcare.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 5) 
    Explanation: No Error
    All given sentences are grammatically correct.

  7. a) It has shrunk to become dominated by medical care.
    b) There’s no denying that Abe has made Japan more proactive on the foreign policy front.
    c) I love it, nothing makes me happier than a bunch of guys sweating for their lives.
    d) It brings the issue of workplace sexual harassment into the open, and gives the creeps pause for thought.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer  – 5) 
    Explanation: No Error
    All given sentences are grammatically correct.

  8. a) Sadly my happiness was short lived and what kill it was this.
    b) A security-led approach alone is, of course, insufficient to resolve Kashmir.
    c) Sharma himself has stated that he is willing to talk to anyone who is interested in dialogue.
    d) Understandably, certain section are sceptical of the Centre’s latest dialogue initiative.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 3) 
    Explanation: a) Replace ‘kill’ with ‘killed’
    d) Replace ‘section ‘ with ‘sections’

  9. a) For the sake of peace, the government has no option but to keep trying.
    b) A number of people i know go on fasts, every now and then.
    c)  Some of them do it for religious reasons, during the Navratra, or Muharram, or Easter.
    d) The national anthem is a expression of love and pride for the nation.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 2)
    Explanation: c) Replace ‘Navratra’ with ‘Navratras’ it is ‘Navratras’ because ‘Navratras’ are 9 days festive events while Muharram and Easter are one day festival events.
    d) Replace ‘a’ with ‘an’

  10. a) The choice of a cinema hall was both puzzling and distress, as people visit cinemas for relaxation and leisure.
    b)  It harmonises the elements and increases life expectant.
    c)  It brings about natural development in the spheres of education, economics and so forth.
    d) The loss of vegetation and forests causes degeneration in the earth’s nourishment.
    1) Only a
    2) Only a & d
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 4)
    Explanation: 1) Replace ‘distress’ with ‘distressing’
    b) Replace ‘expectant’ with ‘expectancy’
    expectant – having or showing an excited feeling that something is about to happen, especially something good.
    expectancy – the state of thinking or hoping that something, especially something good, will happen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here