Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Choose the grammatically Incorrect sentence from the given sentences.

  1. a) Though providing leadership to oppose both the disruption and destruction of our value system is essential, that alone will not do.
    b) Our integrity, commitment to values and our attitudes are etched and stored in digital mode.
    c) we must be careful in our utterance lest they come back to haunt us.
    d) Our taxing regime must be far more humane then it is today.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – D)
    Explanation: Only c & d
    Replace ‘utterance’ with ‘utterances’
    Replace ‘then’ with ‘than’

  2. a) The world have changed radically.
    b) The communication revolution has eliminate the concept of distance.
    c) Proximity is the order of the day.
    d) Every word we utter is heard with rapt attention.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only a & d
    E) No Error
    Answer – B) 
    Explanation: Only a & b
    Replace ‘have’ with ‘has’
    Replace ‘eliminate’ with ‘eliminated’

  3. a) Politics must be grounded to solve the problems of today.
    b) While a party may draw inspiration from the past, it must live in the present.
    c) The laurels of the past will not serve the present.
    d) The present is far more dynamic than the past ever was.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – E)
    Explanation: No Error
    All given sentences are grammatically incorrect.

  4. a) Political parties must be alive to this and have an army of digital soldiers to guide and educates.
    b) More important is the ability of a political party to sensitise itself to the most fundamental issue of the people.
    c) The two areas of concern to every home are educating children and health-care facilities for the family.
    d) We need a transformational education policy and a radically different mechanism for delivery.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only a & d
    E) No Error
    Answer – B)
    Explanation: Replace ‘educates’ with ‘educate’
    Replace ‘issue’ with ‘issues’

  5. a) Those details must be work out after thoughtful debate.
    b) A similar exercises must be done with reference to the delivery of health care.
    c) Existing systems of education and health care suffer from a deep malaise.
    d) Any proposed solution must take that into account.
    A) Only a
    B) Only a & c
    C) Only b & c
    D) Only a & b
    E) No Error
    Answer – D)
    Explanation: Replace ‘work’ with ‘worked’
    Replace ‘exercises’ with ‘exercise’

  6. a) We need to deregulate both our mindset and governmental procedure.
    b) Investigating agency must not be used to throttle enterprises.
    c) Our taxing regime must be far more humane than it is today.
    d) Money in the hands of the private sector is often more efficiently used than by government.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – B) 
    Explanation: Replace ‘procedure’ with ‘procedures’
    Replace ‘agency’ with ‘agencies’

  7. a) We also need a carbon tax various models for these have been discussed.
    b) Otherwise, today’s largely policies would merely shift current problems on to the shoulders of future generations.
    c) Industry must flourish of economic growth.
    d) We must not view business, and through it prosperity, with suspicions.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – D)
    Explanation: Replace ‘of’ with ‘for’
    Replace ‘suspicions’ with ‘suspicion’

  8. a) These models also fail to consider equity dimensions and social and technological barriers.
    b) A society that places most of its eggs in the negative emissions basket will likely face catastrophic choices.
    c) The adverse effects of these would be severe and difficult to adapt to.
    d) Scientists, they urge, need to speak openly and freely about the dangers of climate change without leaning on euphemisms.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – E)
    Explanation: No Error
    All given sentences are grammatically incorrect.

  9. a) The low atmospheric temperature also works to slow the reaction, giving additional time for the separation of molecules.
    b) This ISRU approach could help significantly simplify the logistics of a mission to Mars.
    c) This involve the use of plants as fuel.
    d) The released carbon dioxide is then captured and safely store indefinitely.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – D)
    Explanation: Replace ‘involve’ with ‘involves’
    Replace ‘store’ with ‘stored’

  10. a) “A huge, beautiful sunspot was formed from yesterday to today.
    b) A flare is a sudden increase in the brightness of a region of the Sun atmosphere.
    c) Sending a manned mission to Mars is one of the next major step in our exploration of space.
    d) Mars has excellent conditions for In-Situ Resource Utilisation (ISRU) by plasma.
    A) Only a
    B) Only a & d
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – C)
    Explanation: Replace ‘sun’ with ‘Sun’s’
    Replace ‘step’ with ‘steps’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here