Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Choose the grammatically Incorrect sentence from the given sentences.

  1. a) The intolerance debate might now be reaching a tipping point.
    b) This is my way of coping under and keeping pace with the current “new normal” in the world.
    c) It is this distinction that is the key to how successfully we evolve and adapt to changes as indicated above.
    d) They appear to be afraid to step down from their Olympian heights, lest they be seen as lesser mortals.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – B)
    Explanation: Replace ‘might’ with ‘may’
    Replace ‘coping under’ with ‘ coping up’
    coping up – to face and deal with responsibilities, problems, or difficulties, especially successfully or in a calm or adequate manner: After his breakdown he couldn’t cope any longer. 

  2. a) Social media and TV have further brought it literally into our living space.
    b) Many schools now regular practice emergency response to dreaded contingency.
    c) Seminar spread over two and half eventful days brimmed with youthful energy and awe for our Armed Forces.
    d) Interest was kept alive by leveraging format of popular TV debating programmes.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – B)
    Explanation: Replace ‘spaces’ with ‘spaces’
    Replace ‘regular’ with ‘regularly’

  3. a) We hope that educational institutions will follow this model and organise more such events.
    b) While very few may don the uniform yet all of them must be the citizens that a soldier is proud with fight and die for.
    c) Visits to museums and forward areas could augment and contextualise education.
    d) Despite PM’s direct instructions, attendance of opinion makers was disappointing reflecting parliamentary trend.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – C)
    Explanation: Replace ‘with’ with ‘of’
    Replace ‘could’ with ‘can’

  4. a) I am not suggest that Tequila is a woman’s only shot at declaring her emancipation.
    b) Admit not all women across India are at the same level of independent living and thinking.
    c) At the core of this ongoing effort is the economic independence of women.
    d) There is still a huge gap between the earnings of men and women for the same jobs.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – B)
    Explanation: Replace ‘suggest’ with ‘suggesting’
    Replace ‘admit’ with ‘Admittedly’

  5. a) Work distribution between casual and highly skilled jobs is still gender-skewed.
    b) Inheritance of property or ownership of agricultural land are still dark areas for women.
    c) Meanwhile step by step, the brave amongst we break down taboos and boldly step on unchartered territory.
    d) Each small step that signifies a woman independent nurturing space, her capacity to spend and to make informed choices in every sphere of life.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – D)
    Explanation: Replace ‘we’ with ‘us’
    Replace ‘woman’ with ‘woman’s ‘

  6. a) Before leaving for the station, I check the timing.
    b) To my utter shock, I find that the train has been rescheduled to 5.15 am, the next day.
    c) Many people came according to the original time and found themselves at a loss spending the night at the platform.
    d) I could have still reached my place by next afternoon, but the train was getting delayed.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – B)
    Explanation: Replace ‘check’ with ‘checked’
    Replace ‘find’ with ‘found’

  7. a) A whole day was wasted because the train refused to run on time.
    b) The 36-hour journey was made difficult by the absence of a pantry car in the train.
    c) When I enquired about the delay of the train, they came on with two excuses.
    d) No matter from which part of country you are coming, journey to Bihar would always be delay.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – D)
    Explanation: Replace ‘came on’ with ‘came up’
    Replace ‘delay’ with ‘delayed’

  8. a) It was not the first time either that someone tweeted about trains getting delayed by more than 20 hours.
    b) If people reach after 10 at night, then they have to wait for the morning.
    c) She is scared to go out and doesn’t let her father move a inch for fear of being attacked again.
    d) Kashmiris don’t have mob mental but also cannot stay calm for long.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – D)
    Explanation: Replace ‘a’ with ‘an’
    Replace ‘mental’ with ‘mentality’

  9. a) All we have is circumstantial evidence and there are cases which apparently go beyond the truth.
    b) BR Ambedkar described villages as cesspools of degradation, and chastised intellectuals for romanticising the Indian village.
    c) Oppression of those at the bottom rungs of the caste hierarchy is not always by those on top.
    d) That is due to relative advance in democratising society, resulting in political empowerment of all sections.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – E)
    Explanation: No Error
    All given sentences are grammatically incorrect.

  10. a) Clearly, continued growth of industry and new, organised services is the key to creating non-traditional jobs.
    b) Urbanisation, thus, is a key element of breaking up the material basis of caste.
    c) The key to taking up these opportunities is education, good health, governance, infrastructure.
    d) Globalised growth is the key to sustained structural diversification of the economy.
    A) Only a
    B) Only a & b
    C) Only b & c
    D) Only c & d
    E) No Error
    Answer – E)
    Explanation: No Error
    All given sentences are grammatically incorrect.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here