Current Affairs PDF Sales

English Questions – Sentence Starter Set 6

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Sentence Starter, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Sentence Starter

Directions (Q.1-10):Choose the option which when used to start a sentence combines both the below sentences in one.

  1. The digital technology has immense value for governance. It brings speed, saves time and space, improves transparency and efficiency of public services.
    I. In addition to to having efficient
    II. Valuing for governance
    III. By bringing speed
    1. II
    2. I,III
    3. II
    4. III
    5. None of the above
    Answer – 4. III
    Explanation:
    By bringing speed,saving time and space, improving transparency and efficiency of public services,the digital technology has immense value for governance.

  2. During World War II, the US and the UK took over the properties of people who fled their shores to settle in enemy countries such as Germany and Japan. This was touted as a move to protect their turf from hostile forces in enemy states.
    I. To settle in enemy countries
    II. The US and the UK
    III. A move which was
    1. I
    2. II,III
    3. II
    4. III
    5. None of the above
    Answer – 3. II
    Explanation:
    The US and the UK took over the properties of people who fled their shores to settle in enemy countries such as Germany and Japan during World War II in order to protect their turf from hostile forces in enemy states.

  3. A frozen planet with a mass over three times that of the Earth has been discovered by astronomers. It orbits around the closest solitary star to the sun.
    I. Being in closest solitary
    II. Astronomers have discovered
    III. Around the closest
    1. III
    2. I,II
    3. II
    4. I
    5. None of the above
    Answer – 3. II
    Explanation:
    Astronomers have discovered a frozen planet with a mass over three times that of the Earth orbiting the closest solitary star to the sun.

  4. Shivaji was an able commander who established a Hindu empire despite the fierce Mughal rule in India. He was an able administrator also.
    I. With fierce Mughal rule
    II. Being an able administrator and
    III. No matter how fierce
    1. III
    2. I
    3. I,II
    4. II
    5. None of the above
    Answer – 4. II
    Explanation:
    Being an able administrator and commander, Shivaji established a Hindu empire despite the fierce Mughal rule in India

  5. Each year the UN announces a theme for International Day of People with Disability. It has been celebrated with varying degrees of success across the world.
    I. The UN announces a theme
    II. While it is celebrated
    III. Varying degrees around
    1. I,II
    2. I
    3. II
    4. III
    5. None of the above
    Answer – 2. I
    Explanation:
    The UN announces a theme for International Day of People with Disability each year and is celebrated with varying degrees of success across the world.

  6. The conflict between China and the West, especially the US, raises serious concerns over issues that are germane to international business and trade. It impacts the already troubled state of international relations.
    I. Already having raised
    II. Issues that are germane to
    III. Serious concerns over issues
    1. II
    2. III
    3. I,III
    4. I
    5. None of the above
    Answer – 2. III
    Explanation:
    Serious concerns over issues that are germane to international business and trade has been raised by the conflict between China and the West, especially the US which impacts the already troubled state of international relations.

  7. India is crippled with the existence of caste and communalism. It vitiates our social and political representation in the government.
    I. Vitiates our social and
    II. Existing caste and communalism, by
    III. Crippled with the existence of
    1. III
    2. I
    3. I,II
    4. II
    5. None of the above
    Answer – 4. II
    Explanation:
    Existing caste and communalism, by vitiating our social and political representation in the government cripples India.

  8. Cyber security has emerged as a great challenge before the digital India programme. It causes a lot of problems in its financial transactions components.
    I. Having been caused a lot
    II. Emerging as a great challenge before
    III. If it were to be challenging
    1. II
    2. III
    3. I,III
    4. I
    5. None of the above
    Answer – 1. II
    Explanation:
    Emerging as a great challenge before digital India, cyber security causes a lot of problems in its financial transactions components.

  9. A new centre of World Economic Forum has been announced for the Fourth Industrial Revolution in India. It would aim to bring together the government and business leaders to pilot emerging technology policies.
    I. The World Economic Forum
    II. With an aim to
    III. Having piloted emerging technology
    1. II
    2. I,II
    3. I
    4. III
    5. None of the above
    Answer – 2. I,II
    Explanation:
    With an aim to bring the Fourth Industrial Revolution in India, the World Economic Forum announced its new centre which would bring together the government and business leaders to pilot emerging technology policies.

    The World Economic Forum announced its new centre for the Fourth Industrial Revolution in India which would aim to bring together the government and business leaders to pilot emerging technology policies.


  10. Discipline inculcates in man the ability to differentiate between priorities and alternatives. It makes one realise the value of time and opportunities.
    I. Having realised the
    II. By inculcating the ability to
    III. While discipline inculcates
    1. II,IIId
    2. III
    3. II
    4. I
    5. None of the above
    Answer – 3. II
    Explanation:
    By inculcating the ability to differentiate between priorities and alternatives, discipline makes one realise the value of time and opportunities.By inculcating the ability to differentiate between priorities and alternatives, discipline makes one realise the value of time and opportunities.