Current Affairs PDF Sales

English Questions – Sentence Starter Set 3

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Sentence Starter, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Sentence Starter

Directions (Q.1-10):Choose the option which when used to start a sentence combines both the below sentences in one.

  1. Few men have had such a profound impact on the era in which they lived as Adams. Describing the context in which Samuel Adams lived is difficult.
    A. such a profound impact on the….
    B. Describing the context…….
    C. Samuel Adams lived…..
    1. C
    2. B
    3. A
    4. A and C
    5. none of the above
    Answer – 2)
    Explanation:
    Describing the context in which Samuel Adams lived is difficult, for few men have had such a profound impact on the era in which they lived as Adams.

  2. Tensions escalated further still with the Quartering Act in New York in 1766 and the Townshend Acts in 1767. Boston broke into almost outright rebellion, forcing the governor to request British troops for protection.
    A. still with the quartering act…….
    B. almost outright rebellion……
    C. Breaking into almost outright……
    1. C
    2. B and C
    3. A
    4. B
    5. none of the above
    Answer – 1)
    Explanation:
    Breaking into almost outright rebellion, forcing the governor to request British troops for protection in Boston , tensions escalated further still with the Quartering Act in New York in 1766 and the Townshend Acts in 1767.

  3. Railroads were the linchpin in the new industrialized economy. The railroad industry enabled raw materials, finished products, food, and people to travel cross-country in a matter of days
    A. enabling raw materials , finished products……
    B. new industrialized economy……
    C. travelling cross country in a …….
    1. A and B
    2. C
    3. B and C
    4. A
    5. none of the above
    Answer – 4)
    Explanation:
    Enabling raw materials , finished products, food, and people to travel cross-country in a matter of days , railroads were the linchpin in the new industrialized economy.

  4. Over the entire country, the issue of slavery loomed large. Politicians were constantly balancing the needs of the slave states against those of the free states.
    A. slavery loomed large….
    B. Balancing the needs of the slave………..
    C. those of free states……..
    1. C
    2. B
    3. B and C
    4. A
    5. none of the above
    Answer – 2)
    Explanation:
    Balancing the needs of the slave states against those of the free states by politicians , the issue of slavery loomed large over the entire country.

  5. A clone is defined as an organism which is derived from a single parent by sexual means. It resembles the parent both genetically and physically.
    A. resembling the parent…..
    B. an organism which is……
    C. genetically and physically….
    1. B
    2. A
    3. C
    4. A and C
    5. none of the above
    Answer – 2)
    Explanation:
    Resembling the parent both genetically and physically , a clone is defined as an organism which is derived from a single parent by sexual means.

  6. When Mohandas Gandhi was born in western India in 1869. Europe ruled the world at that time.
    A. birth in western India….
    B. Europe was ruling at….
    C. at that time…..
    1. B
    2. A and C
    3. C
    4. A
    5. none of the above
    Answer – 1)
    Explanation:
    Europe was ruling at that time when Mohandas Gandhi was born in western India in 1869.

  7. The problem of refugees generally makes the condition of women vulnerable. They are invariably subjected to injustice and foul play.
    A. foul play and…..
    B. condition of women vulnerable…..
    C. subjected to injustice…..
    1. B
    2. B and C
    3. C
    4. A
    5. none of the above
    Answer – 3)
    Explanation:
    Subjected to injustice and foul play , the problem of refugees generally makes the condition of women vulnerable.

  8. Child workers fall mostly in the age category between 10 and 15 and are engaged in gainful occupation. It exposes them to hazardous work hampering any chance of their development.
    A. category between 10 and………..
    B. hampered any chance of……..
    C. exposing them to hazardous….
    1. A
    2. C
    3. B
    4. A and B
    5. none of the above
    Answer – 2)
    Explanation:
    Exposing them to hazardous work hampering any chance of their development , child workers fall mostly in the age category between 10 and 15 and are engaged in gainful occupation.

  9. Forests have a significant role not only in ensuring the environmental stability but also achieving economical benefits. Forest is not just a group of trees, but is an ecosystem in itself.
    A. an ecosystem in itself……..
    B. achieve economical benefits….
    C. role played by forests….
    1. C and B
    2. B
    3. A and B
    4. A
    5. none of the above
    Answer – 4)
    Explanation:
    An ecosystem in itself , forest is not just a group of trees but has a significant role not only in ensuring the environmental stability but also achieving economical benefits.

  10. Black money is one of the main reason for flourishing state of the parallel economy of the black money. Black money has created a massive market in economy, which is the main reason of the corruption.
    A. flourishing state of the……
    B. creating a massive market……
    C. reason of corruption….
    1. B
    2. A
    3. B and C
    4. C
    5. none of the above
    Answer – 1)
    Explanation:
    Creating a massive market in economy, which is the main reason of the corruption , black money is one of the main reason for flourishing state of the parallel economy of the black money.