Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence fillers, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. (I) They are now in an even more _____________ position in the market.
    (II) He has a_____________ personality.
    1) improvement
    2) dominant
    3) cognizance
    4) partitioning
    5)shield
    Answer : 2)
    Explanation:
    Dominant – having power and influence over others.

  2. (I) An ammunition lorry_____________ with a roar.
    (II) The first British atomic device was _____________ in the Monte Bello islands.
    1)acumen
    2) prevaricate
    3) alleviate
    4) explode
    5)inclined
    Answer : 4)
    Explanation:
    explode (exploded ) – burst or shatter violently and noisily as a result of rapid combustion, excessive internal pressure, or other process.

  3. (I) The estate came into the_____________ of the Heslerton family.
    (II) She had taken _____________ of the sofa.
    1) possession
    2)obsession
    3) tribute
    4)selfish
    5)cherish
    Answer : 1)
    Explanation:
    possession – the state of having, owning, or controlling something.

  4. (I) He issued _____________ to the sheriff.
    (II) If a prisoner disobeys an _____________, he will be punished.
    1) harsh
    2) instruction
    3) rigorous
    4) severe
    5) exacting
    Answer : 2)
    Explanation:
    instruction – an official order or commission to do something.

  5. (I) The fifteen people arrested were still in police _____________.
    (II) She was released after spending over a year in police _____________.
    1) hypothesizing
    2) postulation
    3) detention
    4) aloof
    5)humble
    Answer : 3)
    Explanation:
    Detention – the action of detaining someone or the state of being detained in official custody.

  6. (I) The soft colours of the Northumbrian _____________ .
    (II) The_____________ of east Norfolk.
    1) Landscape
    2) dazzling
    3) blinding
    4) dazzle
    5) fluorescent
    Answer : 1)
    Explanation:
    Landscape – all the visible features of an area of land, often considered in terms of their aesthetic appeal.

  7. (I) Refusal to recognize the _____________ of both governments.
    (II) It is difficult to judge the_____________ of the rumour.
    1) putrefy
    2) accommodate
    3) suppurate
    4) legitimacy
    5) assuage
    Answer : 4)
    Explanation:
    Legitimacy – conformity to the law or to rules.

  8. (I) His followers were _____________ by the authorities.
    (II) No one should be _____________ for their religious beliefs.
    1) persecute
    2) accustom
    3) smolder
    4) arbitrate
    5) ulcerate
    Answer : 1)
    Explanation:
    persecute (persecuted) – institute or conduct legal proceedings against (a person or organization).

  9. (I) Her _____________ was to become a pilot.
    (II) Young men and women with _____________.
    1) blister
    2) compose
    3) aggravate
    4) attune
    5) ambition
    Answer : 5)
    Explanation:
    ambition – a strong desire to do or achieve something.

  10. (I) There is a growing _____________ that the current regime has failed.
    (II) There was _____________ among most delegates.
    1) maturate
    2) appease
    3) conciliate
    4) consensus
    5) coordinate
    Answer : 4)
    Explanation:
    Consensus – a general agreement.