English Questions: Sentence Fillers Set – 22 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence fillers, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Sentence Filler

  1. Manufacturing currently contributes just over 15% to the national GDP; with the help of Make in India initiative the government aims to ______________ it to 25%.
    a) increase
    b) rev
    c) multiply
    d) raise
    1. a and b
    2. a and d
    3. a only
    4. d only
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 2. (a) & (d)
    Explanation:
    rev – to increase the speed of or operate at a higher speed of something;
    Raise – to cause to rise, to increase
  2. The IT sector has taken a massive blow due to automation because technological advancements have _______________ regular job’s pie.
    a) consumed
    b) redundant
    c) eaten into
    d) lost
    1. c only
    2. a and c
    3. b only
    4. a, b, c
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 2. (a) & (c)
    Explanation:
    Consume – to use up
    Eat into – to consume gradually
    Redundant – no longer required, exceeding than what is necessary
  3. Even with a slew of measures aimed at digitization, digital illiteracy has _____________ the ambitious scheme from realizing its documented visions.
    a) prevented
    b) deterred
    c) thwarted
    d) forestalled
    1. a and b
    2. a and c
    3. b and c
    4. c and d
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 5. All fit
    Explanation:
    Deter – to prevent something from happening
    Thwart – to prevent, to halt, to foil something
    Forestall – to delay, prevent, hinder something
  4. In the history of public management reforms in India, the year 1991 marked a __________ in the government’s policies.
    a) interruption
    b) paradigm shift
    c) revolutionary disruption
    d) overhauling
    1. a only
    2. a and b
    3. b only
    4. b and c
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 4. (b) & (c)
    Explanation:
    Paradigm shift – an important change in the usual and accepted way of doing or thinking about something
    Disruption – an interruption in the regular flow
    Overhaul – a major repair, renovation
  5. The reason for financial inclusion of rural multitudes can be ____________ to the schemes like Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna.
    a) betokened
    b) attributed
    c) alluded
    d) denoted
    1. a and b
    2. b and d
    3. b only
    4. c and d
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 3. b only
    Explanation:
    Betoken – indicate, mark, note something
    Attribute – (verb) regard something as being caused by
    (noun) quality, feature trait
    Allude – to refer to something
    Denote – to indicate, to mark
  6. To think of a drastic step such as demonetization as a ____________ for uprooting the culture of stashing black money would be great folly.
    a) panacea
    b) magic bullet
    c) symbol
    d) ameliorant
    1. a only
    2. a and b
    3. c and d
    4. a, b, c
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 2. (a) & (b)
    Explanation:
    Panacea – a remedy which is believed to cure everything
    Magic bullet – a simple remedy to a complex problem, panacea
    Ameliorant – something which helps to grow or improve
  7. Maternal mortality is defined by the WHO as the death of a woman from any cause related to or _____________ by the pregnancy or its management.
    a) mitigated
    b) exasperated
    c) aggravated
    d) relieved
    1. a and b
    2. a and d
    3. b and c
    4. c only
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer :4. c only
    Explanation:
    Mitigate – to reduce, decrease, lessen
    Exasperate – to frustrate, annoy, provoke
    Aggravate – to make a situation worse
  8. One of the most beautiful features of democracy is its space to dissent. Anyone can show his dissent to anything and even hold ___________ protests.
    a) harmless
    b) innocuous
    c) unprovocative
    d) vehement
    1. a only
    2. a and b
    3. a and c
    4. a, b, c
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 4. a, b, c
    Explanation:
    Innocuous – harmless, producing no ill effect
    Vehement – showing strong feelings, passionate, forceful, intense
  9. The Tea Research Association has been planning to ____________ artificial intelligence technologies to boost tea quality.
    a) exploit
    b) harness
    c) make use of
    d) utilize
    1. a and c
    2. a and d
    3. c only
    4. b, c, d
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 5. All fit
    Explanation:
    Exploit – (verb) to use for one’s own advantage, (noun) a heroic or extraordinary deed
    Harness – to control, capture, make use of
    Utilize – to make use of
  10. Globalisation has induced various administrative reforms like public management, good governance, tools of efficiency and accountability. Thus we can safely say that no country or no aspect has been left ______________ by it.
    a) changed
    b) unperturbed
    c) possessed
    d) affected
    1. a and b
    2. Only b
    3. b and d
    4. b, c, d
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 3. b and d
    Explanation:
    Unperturbed – to remain undisturbed
    Possess – to have, to have ownership of something
    Accountability – to be responsible for, answerable for something
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test