English Questions: Sentence Correction(New Pattern) Set 124

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction  which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions (Q.1-10): In each of the questions given below four words are given in bold. These four words may or may not be in their correct position. The sentence is then followed by options with the correct combination of words that should replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct. Find the correct combination of the words that replace each other. If the sentence is correct as it then select option (5) as your choice.

  1. The main enterprises  (A) of capitalism have always differed (B) in significant respects. In America, for instance, shareholders have a comparatively big say in the running of the varieties (C) they own; workers, who are for the most part only weakly unionized, have much less influence.(D) In many European countries, shareholders have less say and workers more.
    1. A-B
    2. C-D
    3. A-C
    4. B-D
    5. sentence is correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation :
    The main varieties of capitalism have always differed in significant respects. In America, for instance, shareholders have a comparatively big say in the running of the enterprises they own; workers, who are for the most part only weakly unionized, have much less influence. In many European countries, shareholders have less say and workers more.
  2. The Sarkaria Commission did apply itself paramount(A) to the task of examining and reviewing the working of the existing arrangements between the Union and the States. But it was not given a Carte Blanche. It was asked to have due regard to the scheme and framework (B) of the Constitution which the founding fathers have so sedulously (C)designed to protect the independence and ensure the unity and integrity of the country which is of assiduously (D)  importance for promoting the welfare of the people.
    1. A-D
    2. B-C
    3. C-D
    4. A-B
    5. sentence is correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation :
    The Sarkaria Commission did apply itself assiduously to the task of examining and reviewing the working of the existing arrangements between the Union and the States. But it was not given a Carte Blanche. It was asked to have due regard to the scheme and framework of the Constitution which the founding fathers have so sedulously designed to protect the independence and ensure the unity and integrity of the country which is of paramount importance for promoting the welfare of the people.
  3. The riotous scenes in the pathways leading to the Sabarimala temple in Kerala in the last few days ought to persuade everyone, irrespective of where they stand on the Supreme Court’s recent verdict, of the importance of one thing: to keep the peace. There is little to be gained in this surcharged atmosphere in stoking further trouble or using religious sentiment for political purposes.
    1. A-B
    2. B-C
    3. A-D
    4. C-D
    5. sentence is correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation :
    The sentence is correct.
  4. The media of communication (A) which have accelerated (B) the rate of growth and cultural incentive (C) of modernization have also been introduced in India by the colonial masters. Printing was introduced by the Portuguese in the second half of the sixteenth century and diffusion (D) for this was provided by the Christian missionaries.
    1. B-C
    2. C-D
    3. A-B
    4. B-D
    5. sentence is correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation :
    The media of communication which have accelerated the rate of growth and cultural diffusion of modernization have also been introduced in India by the colonial masters. Printing was introduced by the Portuguese in the second half of the sixteenth century and incentive for this was provided by the Christian missionaries.
  5. Power has to be made secure (A) not only against power but also against weakness. And herein lie the greatest force (B) of losing balance. The weak are as dangerous to the strong as quicksand to an elephant. The people who grow accustomed (C) to wild power forget that by doing so they give rise to unseen danger (D) that rends the power to pieces one day.
    1. A-C
    2. B-C
    3. C-D
    4. B-D
    5. sentence is correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation :
    Power has to be made secure not only against power but also against weakness. And herein lie the greatest danger of losing balance. The weak are as dangerous to the strong as quicksand to an elephant. The people who grow accustomed to wild power forget that by doing so they give rise to unseen force that rends the power to pieces one day.
  6. It is a travesty (A) of representative democracy when elected representatives can retain their parliamentary status even after being alienated (B) from the party’s popular (C) base on which they were voted in. In this situation of declining party power, the whip remains one of the few means of restraining errant (D) members.
    1. B-D
    2. A-C
    3. B-C
    4. A-B
    5. sentence is correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation :
    The sentence is correct.
  7. Indian society has undergone a tremendous (A)  transformation since 1931. Land ownership that stagnation (B) the power of upper castes has lost its hold. Land fragmentation and decades of agricultural bolstered (C) have turned many upper caste landowners into marginal farmers barely eking (D) out a subsistence.
    1. A-B
    2. C-D
    3. B-C
    4. A-D
    5. sentence is correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation :
    Indian society has undergone a tremendous transformation since 1931. Land ownership that bolstered the power of upper castes has lost its hold. Land fragmentation and decades of agricultural stagnation have turned many upper caste landowners into marginal farmers barely eking out a subsistence.
  8. Judiciary has been inching (A) towards allowing passive euthanasia, where the means of prolonging (B) a patient’s life are withdrawn  – say by withdrawing ventilator support. But the process remains enmeshed (C) in such a legal imbroglio that ordinary patients can hardly hope to benefit (D) from it.
    1. C-D
    2. A-B
    3. A-C
    4. B-D
    5. sentence is correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation :
    The sentence is correct.
  9. The Narendra Modi government has repeatedly improve (A) its aim to articulated (B) India’s investment climate. The good news is that the government is willing to walk the talk by tweaking (C) administrative rules to eliminate unwarranted government interference (D) in economic activity.
    1. A-B
    2. B-C
    3. C-D
    4. B-D
    5. sentence is correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation :
    The Narendra Modi government has repeatedly articulated its aim to improve India’s investment climate. The good news is that the government is willing to walk the talk by tweaking administrative rules to eliminate unwarranted government interference in economic activity.
  10. Without being altruistic (A) and sacrificing their legitimate (B) economic interests it should be possible for the developed countries of the world to be guided by this cooperation (C) of sharing in the sphere of international spirit (D)  in science and technology.
    1. A-B
    2. B-D
    3. B-C
    4. C-D
    5. sentence is correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation :
    Without being altruistic and sacrificing their legitimate economic interests it should be possible for the developed countries of the world to be guided by this spirit of sharing in the sphere of international cooperation in science and technology.
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test