Current Affairs PDF Sales

English Questions : Sentence Correction(New Pattern) Set 110

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction  which is BASED ON IBPS EXAMS 2018 !!!

Sentence Correction

Directions (Q.1-10):In each question given below a sentence is given and is divided into three parts I,II and III. For each part a correction statement is also given, you have to determine which part requires correction and select it as your answer.

  1. To read Naipaul, to listen to him, to follow his life story, / was to be perpetual nudged to reassess not just him, but also / his subject matter and one’s own view of the world.
    I. To read Naipaul, to listen to him, to follow its life story,
    II. was to be perpetually nudged to reassess not just him, but also
    III. his subject matters and one’s own view of the world.
    1. I , III
    2. III
    3. I , II
    4. II
    5. none of these
    Answer : 4)
    Explanation :
    To read Naipaul, to listen to him, to follow his life story, was to be perpetually nudged to reassess not just him, but also his subject matter and one’s own view of the world.

  2. Whether the changes adopted to the court while finalising a new / constitution for the BCCI differ in significant ways from what was / proposed by the Lodha committee will be a matters of debate.
    I.Whether the changes adopted by the court while finalising a new
    II. constitution for the BCCI differ in significant way from what was
    III. proposed by the Lodha committee will be a matter of debate.
    1. II
    2. I , III
    3. II , III
    4. I , II
    5. none of these
    Answer : 2)
    Explanation :
    Whether the changes adopted by the court while finalising a new constitution for the BCCI differ in significant ways from what was proposed by the Lodha committee will be a matter of debate.

  3. Aristotle believed that the best way to understand / why things are the way they were is to understand / what purpose they were designed to serve.
    I. Aristotle believed that the best ways to understand
    II. why things are the way they are is to understand
    III. what purpose they were design to serve.
    1. II , III
    2. I , II
    3. II
    4. III
    5. none of these
    Answer : 3)
    Explanation :
    Aristotle believed that the best way to understand why things are the way they are is to understand what purpose they were designed to serve.

  4. Peacocks aren’t just pretty; they’re pretty good at surviving, / Bhopal-based scientists have found after they sequenced / the entire peacock genome for the first time and compared it to other birds.
    I. Peacocks aren’t just pretty; they’re pretty good by surviving,
    II. Bhopal-based scientists had found after they sequenced
    III. the entire peacock genomes for the first time and compared it to other birds.
    1. I , II
    2. II , III
    3. I
    4. I , III
    5. none of these
    Answer : 5)
    Explanation :
    Peacocks aren’t just pretty; they’re pretty good at surviving, Bhopal-based scientists have found after they sequenced the entire peacock genome for the first time and compared it to other birds.

  5. The studies of the Dravidian languages is crucial for understanding / prehistory in Eurasia, as they played a significant role / influencing other language groups.
    I. The study of the Dravidian languages is crucial for understanding
    II. prehistory in Eurasia, as they had played a significant role
    III. in influencing other languages groups.
    1. I
    2. I , III
    3. II
    4. II , III
    5. none of these
    Answer : 1)
    Explanation :
    The study of the Dravidian languages is crucial for understanding prehistory in Eurasia, as they played a significant role in influencing other language groups.

  6. The latest revisions in the base year for the Index of Industrial Production / and the Wholesale Price Index reveals an overall macroeconomic picturesque that is / at once heartening, given the underlying resilience reflected in the data.
    I. The latest revisions to the base year for the Index of Industrial Production
    II. and the Wholesale Price Index reveal an overall macroeconomic picture that is
    III. at once heartening, given the underlying resilience reflected in these data.
    1. II , III
    2. I , II
    3. III
    4. I
    5. none of these
    Answer : 2)
    Explanation :
    The latest revisions to the base year for the Index of Industrial Production and the Wholesale Price Index reveal an overall macroeconomic picture that is at once heartening, given the underlying resilience reflected in the data.

  7. State-run thermal power plants in India’s coastal States have again begun buying / overseas coal due to domestic coal shortages, government and utility officials said, / in a setback for the country’s long-term plans to eliminate imports.
    I. State-run thermal power plant in India’s coastal State have again begun buying
    II. overseas coal due for domestic coal shortages, government and utility officials said,
    III. in a setback for the country’s long-term plan to eliminate import.
    1. II
    2. I , III
    3. II
    4. I
    5. none of these
    Answer : 5)
    Explanation :
    State-run thermal power plants in India’s coastal States have again begun buying overseas coal due to domestic coal shortages, government and utility officials said, in a setback for the country’s long-term plans to eliminate imports.

  8. The brouhaha over a private sector group adopting Red Fort / with the promise of spending Rs 25 crore over five years / to give the dilapidated area a facelift being misplaced.
    I. The brouhaha over a private sector group adopted Red Fort
    II. with the promise of spending Rs 25 crore in five years
    III. to give the dilapidated area a facelift is misplaced.
    1. III
    2. I , II
    3. II
    4. I , III
    5. none of these
    Answer : 1)
    Explanation :
    The brouhaha over a private sector group adopting Red Fort with the promise of spending Rs 25 crore over five years to give the dilapidated area a facelift is misplaced.

  9. While companies complain that the CSR obligations mandated in Companies Act are / an invisible tax and outsources government’s social sector responsibilities for them, project around / monuments are also a brand building opportunity because of high visibility and large footfalls.
    I. While companies complaint that the CSR obligations mandated in Companies Act are
    II. an invisible tax and outsources government’s social sector responsibilities to them, projects around
    III. monuments are also a brand building opportunity because of high visibility and lengthy footfall.
    1. III
    2. I
    3. I , III
    4. II
    5. none of these
    Answer : 4)
    Explanation :
    While companies complain that the CSR obligations mandated in Companies Act are an invisible tax and outsources government’s social sector responsibilities to them, projects around monuments are also a brand building opportunity because of high visibility and large footfalls.

  10. Historians agree unanimously that the French Revolution was a / watershed event that changed Europe irrevocably, following in the / footsteps by the American Revolution, which have occurred just a decade earlier.
    I. Historians agree unanimously that the French Revolution were a
    II. watershed event that was changed Europe irrevocably, following in the
    III. footsteps of the American Revolution, which had occurred just a decade earlier.
    1. II
    2. I , III
    3. III
    4. I
    5. none of these
    Answer : 3)
    Explanation :
    Historians agree unanimously that the French Revolution was a watershed event that changed Europe irrevocably, following in the footsteps of the American Revolution, which had occurred just a decade earlier.