English Questions: Sentence Correction Set 120

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction  which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Find The Correct Statement

Directions (Q.1-10) :In the questions given below, there is a sentence in which one part is given in bold.
The part given in bold may or may not be grammatically correct. Choose the best alternative among the four given which can replace the part in bold to make the sentence grammatically correct. If the part given in bold is already correct and does not require any replacement, choose option (5), i.e. “No replacement required” as your answer.

  1. The Public Interest Litigation -era Supreme Court has been praised for fostering inefficient governments into action, and stepping in to fill legislative and executive vacuum. However, there are times when silence and slow time are more desirable than speed.
    1. by rebuking accord
    2. in tormenting skilled
    3. at recommending counseling
    4. for prodding inefficient
    5. No replacement required
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation :
    for prodding inefficient – digging unskilled
  2. There is a marked difference between the human world and the world of the divine. A crucial aspect of this difference is convulsed by the physicality of human beings.
    1. is broadcasted at
    2. are promulgated in
    3. is defined by
    4. have dissected to
    5. No replacement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation :
    is defined by – explained by
  3. Aristotle is a towering figure in ancient Greek philosophy, making contributions to logic, metaphysics, mathematics, physics, biology, botany, ethics, politics, agriculture, medicine, dance and theatre. He was a student of Plato who in turn studied under Socrates.
    1. resolving knack in
    2. bothering quarrel to
    3. emerging apportion by
    4. crafting an accredit of
    5. No replacement required
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation :
    The sentence is correct.
  4. The geographical evidence as in being consoled in the hymns of Vedas throws some light on the course of Indo-Aryan migration and the origin of Hinduism. Whether the Indo-Aryans came from Central Asia or not depends largely on the interpretation of the geographical allusions in the Rig and Yajur Vedas.
    1. to be found
    2. in being simulated
    3. capitalizing
    4. a clot
    5. No replacement required
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation :
    to be found- discovered
  5. Persons of Indian origin have headed governments in some Caribbean countries such as Guyana and Trinidad and Tobago, the two nations with huge Indo-Caribbean populations. Generally, Indian policy in the past has been to not be seen by cuddling in their internal affairs sensing that it may be counterproductive.
    1. in a reprehensive manner of
    2. as meddling in
    3. by censuring in
    4. in an inhumane condition
    5. No replacement required
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation :
    as meddling in- interfering
  6. Considered one of the best of the modernist writers, Virginia Woolf’s personal life is almost as intriguing as her fiction. However, upon completion of a book, Virginia fell into a dangerously dark depression in anticipation of the world’s captious of her work.
    1. significance of
    2. befouling
    3. speculation in
    4. reaction to
    5. No replacement required
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation :
    reaction to- response
  7. The aftermath of World War I marked the practical end of monarchy on the continent and of European colonialism throughout the rest of the world. Most European nations began to rely increasingly upon parliamentary systems of government, and socialism gained increasing popularity.
    1. revolutionizes drawbacks of
    2. begun in pulp of
    3. despises the strides in
    4. debating the dubious nature
    5. No replacement required
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation :
    The sentence is correct.
  8. Manual scavenging — including the removal, carrying and disposal by hand of human excrement, and the physical cleaning of latrines, sewers and septic tanks, a task invariably assigned to Dalits (including men, women and children) — has been targeted at histrionic since Gandhi came back to India a hundred years ago.
    1. by bouncing
    2. for eradication
    3. in articulating
    4. to ascertain it
    5. No replacement required
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation :
    for eradication- elimination
  9. The justification of Gen. Rawat’s appointment as stemming from his experience in appropriating with insurgency is also indicative of the deeply entrenched tactical thinking within the government at the Centre.
    1. dealing with
    2. citing at
    3. pardoning with
    4. compelling for
    5. No replacement required
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation :
    dealing with – connecting
  10. The philosophical roots of copyright are grounded in striking a balance between an exclusive right granted to the owner of copyright along with the interest of the public in ensuring that works are available in the public domain.
    1. at pecuniary
    2. for fatuous
    3. in ensuring
    4. into lamenting
    5. No replacement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation :
    in ensuring – making certain
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test