Current Affairs PDF Sales

English Questions – Sentence Correction (Phrase Replacement New type) Set 95

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer.

  1. Social anxieties over braid chopping and ‘love jihad’ directly feed up conservative agendas that also deny women functional autonomy and upset ambitious government schemes like Beti Bachao Beti Padhao.
    (I) directly feed into conservative agendas that
    (II) directly feed over conservative agendas that
    (III) directly feed under conservative agendas that
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Both (I) and (III) are correct
    4) All are correct
    5) No correction required
    Answer – 1)
    Explanation: “directly feed into conservative agendas that” is the correct phrase to make the sentence correct. Also, the phrasal verb “feed into” means ‘to put something into something; to push a supply of something into something’. Hence (3) is the correct option.

  2. Across India the social psyche is fraying for the edges where superstition, hate-spewing ideologies, and fear of the “other” are producing massive disruptions, sometimes tapping social media’s viral potential.
    (I) the social psyche is fraying of the edges
    (II) the social psyche is fraying in the edges
    (III) the social psyche is fraying at the edges
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (I) and (II) are correct
    5) No correction required
    Answer – 3)
    Explanation: “the social psyche is fraying at the edges” is the correct phrase to make the sentence correct. Also, the phrasal verb “fraying at the edges” means ‘it has an uncertain or unsteady quality’. Hence (3) is the correct option.

  3. A solution has to be finding to reduce the frequency of elections which relieves the people and the government machinery, tired of frequent electoral processes.
    (I) A solution has been found to reduce
    (II) A solution have to be found to reduce
    (III) A solution has to be found to reduce
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (II) and (III) are correct
    5) No correction required
    Answer – 3)
    Explanation: “A solution has to be found to reduce” is the correct phrase to make the sentence correct. Also, the phrasal verb “to be found” means ‘person or thing discovered’. Hence (3) is the correct option.

  4. There will, of course, be other constitutional issues and administrative problems, which need to be sorted out, in consultation with the stakeholders – political parties and all others.
    (I) to be sorted in, in consultation with
    (II) to be sorted of, in consultation with
    (III) to be sorted over, in consultation with
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (I) and (III) are correct
    5) No correction required
    Answer – 5)
    Explanation: The given sentence is grammatically correct. It is to be noted that the sentence is not conditional and thus all the given options are incorrect. Hence (5) is the correct option.

  5. The platform should allow exporters to file all information/documents online doing beside with the need to deal with customs, DGFT, shipping companies, sea and air ports, and banks separately.
    (I) doing abide with the need to deal with customs
    (II) doing off with the need to deal with customs
    (III) doing away with the need to deal with customs
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (I) and (III) are correct
    5) No correction required
    Answer – 3)
    Explanation: “doing away with the need to deal with customs” is the correct phrase to make the sentence correct. Also, the phrasal verb “doing away” means ‘something means to remove it completely or put an end to it’. Hence (3) is the correct option.

  6. Meeting the target would strengthen brand India, create 25 million jobs in manufacturing and 50 million in services, and bring India upon a par with the top manufacturing and exporting nations.
    (I) bring India on a par with the top
    (II) bring India at the par with the top
    (III) bring India in a par with the top
    1) Only (I) is correct
    2) Both (I) and (II) are correct
    3) Both (II) and (III) are correct
    4) All are correct
    5) No correction required
    Answer – 1)
    Explanation: “ bring India on a par with the top” is the correct phrases to make the sentence grammatically correct. Also, the phrasal verb “on a par with” means ‘ equal in importance or quality to.’Hence (1) is the correct option.

  7. A plain refusal to talk to the separatists is politically untenable when the other side seems inclined to push back on the declaration of independence.
    (I) the other side seems inclined up push back
    (II) the other side seems inclined for push back
    (III) the other side seems inclined of push back
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (II) and (III) are correct
    5) No correction required
    Answer – 5)
    Explanation: The given sentence is grammatically correct. It is to be noted that the sentence is not conditional and thus all the given options are incorrect. Hence (5) is the correct option.

  8. Rationalists and liberals looked at education which promoted scientific temper and rational thinking as the antidote to what they conceived as a result of cultural and social backwardness.
    (I) Rationalists and liberals looked on
    (II) Rationalists and liberals looked in
    (III) Rationalists and liberals looked upon
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (I) and (III) are correct
    5) No correction required
    Answer – 4)
    Explanation: “Rationalists and liberals looked on/upon” is the correct phrase to make the sentence correct. Also, the phrasal verb “look on/upon someone/something” means ‘ to consider or think of someone or something in a stated way’. Hence (4) is the correct option.

  9. If we focus just on male figures, we will have to origin within the first historic figures such as the Buddha and Mahavira.
    (I) we will have to initiate with
    (II) we will have to begin with
    (III) we will have to start with
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (II) and (III) are correct
    5) No correction required
    Answer – 4)
    Explanation: “we will have to begin/start with” is the correct phrase to make the sentence correct. Also, the phrasal verb “to begin /start with” means ‘as a beginning, or as the first thing’. Hence (4) is the correct option.

  10. Sociologist Max Weber had coined within terms ‘Routinisation of Charisma’ to describe how the charisma of spiritual gurus is routinised into an ongoing authority structure.
    (I) Sociologist Max Weber had coined a term
    (II) Sociologist Max Weber had coined with term
    (III) Sociologist Max Weber had coined the term
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (I) and (III) are correct
    5) No correction required
    Answer – 4)
    Explanation: “Sociologist Max Weber had coined the term” is the correct phrase to make the sentence correct. Also, the phrasal verb “coined a/the” means ‘something you say before using an expression that has been very popular or used too much’. Hence (4) is the correct option.