Current Affairs PDF Sales

English Questions – Sentence Correction (Phrase Replacement New type) Set 94

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer.

  1. It’s clear that we’re all trying to get somewhere in a hurry get on smart, get laid, get paid get made.
    (I) get smart, get laid, get paid get made
    (II) get smart, get laid, get paid get it made
    (III) get smart, get up lay, get paid get made
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Both (I) and (III) are correct
    4) All are correct
    5) No correction required
    Answer – 1)
    Explanation: “get smart, get laid, get paid get made” are the correct phrases to make the sentence grammatically correct. If we go by the options considering their grammar syntax, only option (I) fits into the sentence perfectly adding the required meaning to the sentence. Hence (1) is the correct option.

  2. We’re relying over the outside world to meet all our needs and we delude ourselves into thinking that the outside world is all that exists.
    (I) We’re relying on the outside world
    (II) We’re relying upon the outside world
    (III) We’re relying at the outside world
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (I) and (II) are correct
    5) No correction required
    Answer – 4)
    Explanation: “We’re relying on the outside world” are the correct phrases to make the sentence grammatically correct. While “We’re relying upon the outside world “ is also correct phrase and If we go by the option third and considering their grammar syntax, only option (I) and (II)  fit into the sentence perfectly adding the required meaning to the sentence. Hence (4) is the correct option.

  3. Three interdependent priorities can change the paradigm completely: educating girls, preventing their early marriage, and enabling their safe mobility.
    (I) Three interdependent priorities could change the
    (II) Three interdependent priorities would change the
    (III) Three interdependent priorities may be change the
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (II) and (III) are correct
    5) No correction required
    Answer – 5)
    Explanation: The given sentence is grammatically correct. It is to be noted that the sentence is not conditional and thus all the given options are incorrect. Hence (5) is the correct option.

  4. It occurred by me that I could become the candle we use to light all the diyas rather than a lonely diya waiting to be lit by some outside force.
    (I) It occurred with me that I could become the candle
    (II) It occurred to me that I could become the candle
    (III) It occurred of me that I could become the candle
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (I) and (III) are correct
    5) No correction required
    Answer – 2)
    Explanation: “It occurred to me that I could become the candle” is the correct phrase to make the sentence correct. Also, the phrasal verb “occur to sb” means’ If a thought or idea occurs to you, it comes into your mind’. Hence (2) is the correct option.

  5. Enlightenment comes when one has worked although and transcended subhuman, human and also, some superhuman parts of being.
    (I) Enlightenment comes when one has worked on
    (II) Enlightenment comes when one has worked around
    (III) Enlightenment comes when one has worked through
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (I) and (III) are correct
    5) No correction required
    Answer – 3)
    Explanation: “Enlightenment comes when one has worked through” is the correct phrase to make the sentence correct. Also, the phrasal verb “work through” means ‘to deal with something such as a problem or a strong feeling by thinking and talking about it’. Hence (3) is the correct option.

  6. You realise that everything that has existed, continues to exist and will come with existence, is a manifestation of the Divine.
    (I) to exist and will come into existence,
    (II) to exist and will come in existence,
    (III) to exist and will come in the existence,
    1) Only (I) is correct
    2) Both (I) and (II) are correct
    3) Both (II) and (III) are correct
    4) All are correct
    5) No correction required
    Answer – 1)
    Explanation: “to exist and will come into existence” are the correct phrases to make the sentence grammatically correct. If we go by the options considering their grammar syntax, only option (I) fits into the sentence perfectly adding the required meaning to the sentence. Also, the phrasal verb “come into” means ‘suddenly receive (money or property), especially by inheriting it’. Hence (1) is the correct option.

  7. When they grow up, Indian women are far more likely to experience violence in the home and outside it, usually from known perpetrators.
    (I) While they grow up, Indian women are far more
    (II) When they growing up, Indian women are far more
    (III) When they grow up, Indian women are more far
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (II) and (III) are correct
    5) No correction required
    Answer – 5)
    Explanation: The given sentence is grammatically correct. It is to be noted that the sentence is not conditional and thus all the given options are incorrect. Hence (5) is the correct option.

  8. Achieving equality for girls and boys, women and men, starts in small decisions and bold steps at our own lives.
    (I) starts in small decisions and bold step on
    (II) starts in small decisions and bold steps up
    (III) starts in small decisions and bold steps in
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (I) and (II) are correct
    5) No correction required
    Answer – 3)
    Explanation: “starts in small decisions and bold steps in” is the correct phrase to make the sentence correct. Also, the phrasal verb “steps in” means ‘become involved in a difficult situation, especially in order to help. Hence (3) is the correct option.

  9. This was an example of people who didn’t mind bearing a personal cost as the act of demonetisation fed up their notion of fairness.
    (I) as the act of demonetisation fed into
    (II) as the act of demonetisation fed on
    (III) as the act of demonetisation fed in
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (II) and (III) are correct
    5) No correction required
    Answer – 1)
    Explanation: “as the act of demonetisation fed into” is the correct phrase to make the sentence correct. Also, the phrasal verb “feed into” means ‘to have an influence on the development of something’. Hence (1) is the correct option.

  10. There are whispers now that in a last ditch attempt to stop NFFU from being granted the Government is looking to downgrade the Armed Forces to a Group ‘B’ Service.
    (I) the Government is looking on downgrade the
    (II) the Government is looking at downgrade the
    (III) the Government is looking in downgrade the
    1) Only (I) is correct
    2) Only (II) is correct
    3) Only (III) is correct
    4) Both (I) and (III) are correct
    5) No correction required
    Answer – 5)
    Explanation: The given sentence is grammatically correct. Hence (5) is the correct option.