Current Affairs PDF Sales

English Questions – Sentence Correction 86

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The building of institutions, which we could see all around us and which have benefited Indians for decade.
    1) which we would see all around..which have benefited Indians for decades
    2) which we can see all around..which has benefited Indians for decades
    3) which we can see all around..which have benefited Indians for decades
    4) which we can see all around..that have benefited Indians for decades
    5) No correction required.
    Answer – 3)
    Explanation: which we can see all around..which have benefited Indians for decades.only option third is correct. it should be ‘can’ instead of ‘would’ in option first while Replace ‘has’ with ‘have’ in second option and replace ‘that’ with ‘which’ in forth option.

  2. I was delighted to be informed that this country became a nuclear power, whether the softies like it or not, in 1974, under the BJP and while the opposition was resisting.
    1) I was deligh to be informed that this..while the opposition was resisting
    2) I was delighted to being informed that this..while the opposition was resisting
    3) I was delighted to be informed that that..while the opposition was resisting
    4) I was delighted to be informed that this..while the opposition were resisting
    5) No correction required.
    Answer – 5)
    Explanation: No correction required.
    Given sentence is correct.
    all given options have some errors hence only Given sentence is correct.

  3. Over the years, it turned in an explosive political force that few fully understand, let alone dare to question or dismiss.
    1) Over the year, it turned into..alone dare to question or dismiss
    2) Over the year, it turned into..alone daring to question or dismiss
    3) above the year, it turned into..alone dare to question or dismiss
    4) Over the year, it turned in the..alone dare to question or dismiss
    5) No correction required.
    Answer – 1)
    Explanation:  Over the year, it turned into..alone dare to question or dismiss.only option first is correct.it should be ‘dare’ instead of ‘daring’ in option second while Replace ‘above’ with ‘over’ in third option and replace ‘in the’ with ‘into’ in forth option.

  4. Their sheer number ensures those a majority of the community, which consists largely of modestly educated rural smallholders, continues to struggle in terms of education and employment.
    1) Their sheer number ensures that..to struggling in terms of
    2) Their sheer number ensures that..to struggle in term of
    3) Their sheer numbers ensures that..to struggle in terms of
    4) Their sheer number ensures that..to struggle in terms of
    5) No correction required.
    Answer – 4) 
    Explanation: Their sheer number ensures that..to struggle in terms of.only option forth is correct. it should be ‘struggle’ instead of ‘struggling’ in option first while Replace ‘term’ with ‘terms’ in second option and replace ‘numbers’ with ‘number’ in third option.

  5. The trouble with this classification is that its offers no breakdown of urban young professionals, the constituency that appears to be the visible face of the movement.
    1) is that it offer no breakdown of..to be the visible face of the
    2) is that it offers no breakdown for..to be the visible face of the
    3) is that it offers no breakdown of..to be the visible face of the
    4) is this it offers no breakdown of..to be the visible face of the
    5) No correction required.
    Answer – 3)
    Explanation: is that it offers no breakdown of..to be the visible face of the .only option third is correct.it should be ‘offers’ instead of ‘offer’ in option first while Replace ‘for’ with ‘of’ in second option and replace ‘this’ with ‘that’ in forth option.

  6. The discipline and large participation of women, apart from an insistence to not antagonise any other community, contribute to the agitation’s inscrutability.
    1) large participation of women..a insistence to not antagonise any other
    2) large participation of women..an insistence of not antagonise any other
    3) large participations of women..an insistence to not antagonise any other
    4) large participation of women..an insistence to not antagonise any others
    5) No correction required.
    Answer – 5)
    Explanation: No correction required.
    Given sentence is correct.
    all given options have some errors hence only Given sentence is correct.

  7. Following a steady decline for agricultural income, and a secular rise in population, there are far too many young Marathas struggling to maintain their former dignity.
    1) a steady decline of agricultural income..to maintain its former dignity
    2) a steady decline of agricultural income..to maintain their former dignity
    3) a steady decline of agricultural income..of maintain their former dignity
    4) the steady decline of agricultural income..to maintain their former dignity
    5) No correction required.
    Answer – 2)
    Explanation:  a steady decline of agricultural income..to maintain their former dignity.only option second is correct.it should be ‘their’ instead of ‘its’ in option first while Replace ‘of‘’ with ‘to’ in third option and replace ‘the’ with ‘a’ in forth option.

  8. If and when the existing scopes of reservation is seen as being inadequate, the agitation will have to change course or come up with a new set of demands.
    1) If and when the existing scope of..comes up with a new set of demands
    2) If and when the existing scope of..come up with a new set of demands
    3) If and when the existing scope of..come up with a new set of demand
    4) If and when the existing scope of..come to with a new set of demands
    5) No correction required.
    Answer – 2) 
    Explanation: If and when the existing scope of..come up with a new set of demands.only option second is correct.it should be ‘come’ instead of ‘comes’ in option first while Replace ‘demand’ with ‘demands’ in third option and replace ‘come to’ with ‘come up’ in forth option.

  9. This gargantuan movement is waiting for a political formation to hold it together and help it frame a concrete politics of protest.
    1) This gargantuan movement is..the concrete politics of protest
    2) This gargantuan movement is..a concrete politic of protest
    3) This gargantuan movement is..a concrete politics to protest
    4) This gargantuan movement is..a concrete politics for protest
    5) No correction required.
    Answer – 5)
    Explanation:No correction required.
    Given sentence is correct.
    all given options have some errors hence only Given sentence is correct.

  10. By the mid-1980s, there was an distinct lack of encouragement in the form of better opportunities, portrayal of science in society and funding.
    1) By the mid-1980s, there was a..of science in society and funding
    2) By the mid-1980s, there were a..of science in society and funding
    3) By the mid-1980s, there was a..for science in society and funding
    4) By the mid-1980s, there was a..of science on society and funding
    5) No correction required.
    Answer – 1)
    Explanation: By the mid-1980s, there was a..of science in society and funding.only option first is correct.it should be ‘was’ instead of ‘were’ in option second while Replace ‘for’ with ‘of’ in third option and replace ‘on’ with ‘in’ in forth option.