Current Affairs PDF Sales

English Questions – Sentence Correction 85

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Just last month the WannaCry infection hobbled hundreds of thousands of computer across 150 plus countries and this week another global cyberattack has wreaked havoc.
    1) thousands of computers across..have wreaked havoc
    2) thousands of computers around..has wreaked havoc
    3) thousands of computers across..has wreaked havoc
    4) thousands of computers across..had wreaked havoc
    5) No correction required.
    Answer – 3)
    Explanation: thousands of computers across..has wreaked havoc
    Only option 3rd is correct, replace ‘have’ with ‘has’ in option 1st, while ‘around’ should be replaced with ‘across’ in 2nd option and Replace ‘had’ with ‘has’ in option 4th.

  2. Either way the vulnerability of both businesses and critical national infrastructure has once again been worryingly expos.
    1) Either way the vulnerability of..being worryingly exposed
    2) Either way the vulnerability for..been worryingly exposed
    3) Either way vulnerability of..been worryingly exposed
    4) Either way the vulnerability of..been worryingly exposed
    5) No correction required.
    Answer – 4) 
    Explanation: Either way the vulnerability of..been worryingly exposed
    Only option 4th is correct , Replace ‘being’ with ‘been’ in option 1st while ‘for’ should be replaced with ‘of’ in option 2nd and add ‘the’ article before ‘vulnerability’ in the option 3rd.

  3. The first industrial revolution dramatically improved conditions of both works and leisure but not without big costs – the toll of global warming for example is still rising.
    1) of both work and leisures..for example is still rising
    2) of both work and leisure..for example is still rising
    3) of both work and leisure..for example are still rising
    4) with both work and leisure..for example is still rising
    5) No correction required.
    Answer – 2) 
    Explanation: of both work and leisure..for example is still rising
    only option 2nd is correct. it should be ‘leisure’ instead of ‘leisure’ in option first while Replace ‘are’ with ‘is’ in 3rd option and replace ‘with’ with of’ in 4th option.

  4. The vastness of India compared not just to the US, but many country in the world – should be gauged not by the yardstick of space but by the hourglass sands of time.
    1) not just to the US, but any..not by the yardstick of space
    2) not just to the US, but any of..not by the yardstick of space
    3) not just to the US, but any..not by the yardstick of spaces
    4) not just of the US, but any..not by the yardstick of space
    5) No correction required.
    Answer – 1)
    Explanation: not just to the US, but any..not by the yardstick of space
    only option first is correct in the given options, option 2nd has prepositional error.Omit ‘of’ after ‘any’ and it should be ‘space’ instead of ‘spaces’ in 3rd option while ‘of’ will be replaced with ‘to’ in the 4th option.

  5. Because each and every one of us believes in functioning according to their own time frame, be it in keeping an appointment, meeting a deadline, or anything else.
    1) Because each and every one of..being it in keeping an appointment
    2) Because each and every one of..been it in keeping an appointment
    3) Because each and every one of..be its in keeping an appointment
    4) Because each and every one of..be it on keeping an appointment
    5) No correction required.
    Answer – 5)
    Explanation: No correction required.
    all given options have some errors hence only Given sentence is correct.

  6. In the case of Bharatiya Janata Party history is witness for it’s integrationist, assimilative character and more importantly collective commitment to social justice in party organisation and government.
    1) is witness to it’s integrationist..to social justices in party
    2) is witness to it’s integrationist..to social justice in party
    3) is witness to it’s integrationist..to social justice on party
    4) is witness of it’s integrationist..to social justice in party
    5) No correction required.
    Answer – 2)
    Explanation: is witness to it’s integrationist..to social justice in party
    Only Option 2nd is correct statement.Replace ‘justices’ with ‘justice’ in option first, while ‘on’ will be replaced with ‘in’ in the 2nd option. Replace ‘of’ with ‘to’ in 4th option.

  7. A large number of youth have taken advantage of this scheme and an majority from the SC communities have become new entrepreneurs or expanded their enterprise.
    1) A large number of youths..of this scheme and a majority
    2) A large number of youth..of this schemes and a majority
    3) A large number of youth..of this scheme and a majority
    4) A large number of youth..of these scheme and a majority
    5) No correction required.
    Answer – 3)
    Explanation: A large number of youth..of this scheme and a majority
    Only Option 3rd is correct option.Replace ‘youths’ with ‘youth’ in option first, while it should be scheme’ instead of ‘schemes’ in option 2nd and replace ‘these’ with ‘this’ in 4th option.

  8. Apart from its long past, it can also lay claim to a present which plays host to a multitude of time zones, which leave the US’s paltry nine zones’ standing for the starting line.
    1) Apart from its long past..standing on the starting line
    2) Apart from its long past..standing in the starting line
    3) Apart from its long past..standing of the starting line
    4) Apart from its long past..standing at the starting line
    5) No correction required.
    Answer – 4) 
    Explanation: Apart from its long past..standing at the starting line
    Only option 4th is correct while all other options have prepositional errors.
    option – 1 Replace ‘on’ with ‘at’
    option – 2 Replace ‘in’ with ‘at’
    option – 3 Replace ‘of’ with ‘at’

  9. Individual heroes interestingly including ethical hackers or bug hunters – continue to play a big role even in the new digital story.
    1) ethical hackers or bug..in the new digital story
    2) ethical hackers or bug..in the new digital story
    3) ethical hackers or bug..in the new digital story
    4) ethical hackers or bug..in the new digital story
    5) No correction required.
    Answer – 5)
    Explanation: No correction required.
    Given sentence is correct.
    all given options have some errors hence only Given sentence is correct.

  10. Some security experts warn that this time a ransomware virus is actually a wiper in disguise, aiming at erasing data rather than extort.
    1) that this time the..rather then extort
    2) that this time the..further than extort
    3) that this time the..rather than extort
    4) that those time the..rather than extort
    5) No correction required.
    Answer – 3)
    Explanation: that this time the..rather than extort
    Only option third is correct statement, Replace ‘then’ with ‘than’ in first option, Replace ‘further’ with rather’ in option 2nd while replace ‘those’ with ‘this’ in forth option.