English Questions – Sentence Connectors 9

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence connectors, which is BASED ON THE IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB exams !!!

In the question given below two statements are given. Connect them by choosing the word given in options in the best possible way without changing the intended meaning

  1. (I) He was able to educate his child.
    (II) He was a pauper.
    1. On the contrary
    2. however
    3. Lest
    4. Though
    5. So that
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Whenever contradictory sentences given we use connectors such as but, although, even though
    2 ways of connecting the sentences given
    – He was able to educate his child though he was a pauper
    Though he was a pauper, he was able to educate his child
  2. (I) They worked hard.
    (II) They should disqualify the exam.
    1. So as to
    2. Hardly, when
    3. Lest
    4. No matter
    5. Unless
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Usage of lest – means (1) for fear that, or (2) in order to avoid. It is followed by something the speaker/doer thinks should be avoided.
    They worked hard lest they should disqualify the exam
  3. (I) Indian delegation was certain.
    (II) The oil agencies would not sanction them.

    1. Whether
    2. Nonetheless
    3. Still
    4. That
    5. Moreover
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Whenever sentences exude a sense of certainty, surety of action, we connect the sentences using that
    Indian delegation was certain that the oil agencies would not sanction them
  4. (I) Dr Atal Bihari Vajpayee was a true statesman.
    (II) He lost the elections for second term.
    1. Nevertheless
    2. Despite
    3. Moreover
    4. However
    5. So
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Connectors like nevertheless, however etc show that a second point in some way contrasts with the first.
    Dr Atal Bihari Vajpayee was a true statesman, but nevertheless he lost the elections for second term.
    Special case – in this question ‘however’ is also correct, but in British English “Nevertheless” is considered much formal than “however”. [this concept is useful for premier exams like CAT etc]. For other exams, (Nevertheless and However) , both should be marked as answers if there’s such option.
  5. (I) The grand old party Congress was doubtful.
    (II) Their vacillating allies would support them
    1. Until
    2. Whether
    3. Even though
    4. Scarcely
    5. That
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Whenever there are 2 possibilities of a situation creating doubts, we use whether
    The grand old party Congress was doubtful whether their vacillating allies would them.
  6. (I) Flagship programs for girl’s education are making their mark.
    (II) literacy rate among the rural girls is low.
    1. Moreover
    2. Because
    3. Therefore
    4. Lest
    5. Yet
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    Yet is used as connector when something which was expected to happen didn’t actualize.
    Flagship programs for girl’s education are making their mark, yet literacy rate among the rural girls is low.
  7. (I) All the players from the club were having a great season.
    (II) They were getting along well.
    1. But
    2. Hardly
    3. When
    4. Furthermore
    5. Seemingly
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Furthermore is used to add more information in the sentence pertaining to the same scenario
    All the players from the club were having a great season, furthermore they were getting along well
  8. (I) The bullet train project has boosted railways luxury tourism.
    (II) It has destroyed many farmer’s life who were compensated very cheaply for their lands.
    1. On account of
    2. But
    3. On the other hand
    4. Despite
    5. Barely
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    “On the other hand” is used to show two sides of an issue. It’s similar to “conversely,” but it doesn’t always describe an opposite situation
    The bullet train project has boosted railways luxury tourism; on the other hand it has destroyed many farmer’s life who were compensated very cheaply for their lands.
  9. (I) These wind turbines can produce a lot of green energy.
    (II) There is enough wind.
    1. Now that
    2. In addition
    3. But
    4. Provided
    5. Besides
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Provided is a subordinating conjunction that presents a condition that must exist for something else to happen.
    These wind turbines can produce a lot of energy provided there’s enough wind.
  10. (I) Dogs are good at protecting home.
    (II) They are also excellent companions.
    1. Due to
    2. Not only
    3. Consequently
    4. Therefore
    5. Alongwith
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    “Not only” is similar to “both,” but it can be used for more than two things. It’s also similar to “in addition.” The second or third thing mentioned after “not only” is sometimes the thing that the writer wants you to think of as being more important.
    Dogs are not only good at protecting your home, they’re also excellent companions.