Current Affairs PDF Sales

English Questions – Sentence Connectors 6

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence connectors, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Connector

Directions(Q.1-10) In the question given below few sentences are given which grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

  1. As a consequence,
    I. Despite reports of hunger and rampant malnourishment, the government has not paid enough attention to ensuring food security.
    II. In the last few years civil society campaigns, public interest litigation and directions issued by the courts have converted the benefits of nutrition-related schemes into legal entitlements.
    III. Food security is emerging as a significant policy area for public intervention and public demands stressing a rights-based approach to ensure it.
    IV. It is directly linked to the right to life, a fundamental human right enshrined in the Constitution and conceivably all human rights conceptions.
    1. I – IV
    2. III – IV
    3. I – II
    4. II – III
    5. no connection possible
    Answer – 4)
    Explanation:
    In the last few years civil society campaigns, public interest litigation and directions issued by the courts have converted the benefits of nutrition-related schemes into legal entitlements. As a consequence, food security is emerging as a significant policy area for public intervention and public demands stressing a rights-based approach to ensure it.

  2. Nevertheless
    I. Caste, in many ways, is similar to race, which is also a social concept without genetic basis.
    II. While the secular, socialistic and democratic principles enshrined in the constitution demand equality of outcomes, the inherent caste-related inequality continues to dominate reality in Indian society.
    III. Much of the debate has focussed on reservation in educational institutions and employment, and rarely highlights the inequalities in health.
    IV. These social constructs seem to have a stranglehold on human thought, perpetuating prejudice and propagating unjust societal structures.
    1. II – III
    2. I – IV
    3. I – III
    4. II – IV
    5. no connection possible
    Answer – 2)
    Explanation:
    Caste, in many ways, is similar to race, which is also a social concept without genetic basis. Nevertheless, these social constructs seem to have a stranglehold on human thought, perpetuating prejudice and propagating unjust societal structures

  3. While
    I. No other form of entertainment is more wholesome and has a wider mass appeal than sports.
    II. The primary purpose of sports remains entertainment, today they have come to have much deeper significance.
    III. Right from the time man evolved his civilization, he has used a variety of means for entertainment.
    IV. Sports were evolved for the same purpose.
    1. III – IV
    2. II – IV
    3. I – II
    4. I – III
    5. no connection possible
    Answer – 3)
    Explanation:
    No other form of entertainment is more wholesome and has a wider mass appeal than sports. While the primary purpose of sports remains entertainment, today they have come to have much deeper significance.

  4. Similarly
    I. There is a way of reviving this life with some rules and laws.
    II. Discipline is everything that we do at the right time at the right time.
    III. Discipline is another hallmark of a sportsman.
    IV. Discipline is an utmost necessity for orderliness and peace in the society.
    1. I – II
    2. III – IV
    3. I – IV
    4. II – III
    5. no connection possible
    Answer – 2)
    Explanation:
    Discipline is another hallmark of a sportsman. Similarly, discipline is an utmost necessity for orderliness and peace in the society.

  5. In fact
    I. To be a good sportsman, it requires to be a good human being first.
    II. Sports field is just an extension of our society.
    III. Sports field can be developed into a training ground to produce better citizens of the society.
    IV. A good sportsman is characterized by his courage, positive attitude and indomitable spirit.
    1. I – III
    2. II – IV
    3. III – IV
    4. I – II
    5. no connection possible
    Answer – 1)
    Explanation:
    To be a good sportsman, it requires to be a good human being first. In fact, sports field can be developed into a training ground to produce better citizens of the society.

  6. But
    I. Streamlined because these plans have a tendency to overlap, they are manned by unmotivated, uncommitted personnel.
    II. The Government is awake toward this scourge on civilization and it has launched various schemes like Jawahar Rozgar Yojana, Nehru Rozgar Yojana, etc.
    III. They do not have a clear line of action, as such they are incapable of rising to the challenge.
    IV. These Yojanas though necessary because they open direct assault on poverty need to be streamlined and supplanted.
    1. III – IV
    2. I – II
    3. II – IV
    4. I – III
    5. no connection possible
    Answer – 3)
    Explanation:
    The Government is awake toward this scourge on civilization and it has launched various schemes like Jawahar Rozgar Yojana, Nehru Rozgar Yojana, etc. But these Yojanas though necessary because they open direct assault on poverty need to be streamlined and supplanted

  7. So
    I. There is very little understanding between the management and the workers and lack of effective communication between the two creates a lot of misunderstanding and heat.
    II. Strike is the refusal by workers to work, in order to pressurize the management to accept their demands.
    III. Strike today has become almost the sole means for the workers to force the management accede to their legitimate demands.
    IV. Strike can also be ‘sympathy’ strike to express solidarity with their brethren elsewhere.
    1. III – IV
    2. II – III
    3. I – II
    4. I – III
    5. no connection possible
    Answer – 4)
    Explanation:
    There is very little understanding between the management and the workers and lack of effective communication between the two creates a lot of misunderstanding and heat. So, strike today has become almost the sole means for the workers to force the management accede to their legitimate demands.

  8. Though
    I. Folklores play a significant role in confirming the beliefs associated with the sacred groves.
    II. Most of the tribals are illiterate, they have scrupulously preserved their traditional customs, rituals, ceremonies and way of forest life through folk beliefs with great fervor.
    III. The tribals believe that all forms of life within the groves are afforded protection by the grace of reigning deities.
    IV. These deities often called ‘Mother Goddess’ by the local people of the Western Ghats of Maharashtra are in fact in the form of stone lumps smeared with red lead mostly lying under tall trees.
    1. I – II
    2. III – IV
    3. I – III
    4. II – IV
    5. no connection possible
    Answer – 1)
    Explanation:
    Folklores play a significant role in confirming the beliefs associated with the sacred groves. Though most of the tribals are illiterate, they have scrupulously preserved their traditional customs, rituals, ceremonies and way of forest life through folk beliefs with great fervor.

  9. Similarly
    I. Reduced access to maternal and child health care is evident with reduced levels of antenatal care, institutional deliveries and complete vaccination coverage among the lower castes.
    II. Stunting, wasting, underweight and anaemia in children and anaemia in adults are higher among the lower castes.
    III. Problems in accessing health care were higher among the lower castes.
    IV. Neonatal, postnatal, infant, child and under-five statistics clearly show a higher mortality among the SCs and the STs.
    1. I – III
    2. III – IV
    3. II- IV
    4. II – III
    5. no connection possible
    Answer – 3)
    Explanation:
    Stunting, wasting, underweight and anaemia in children and anaemia in adults are higher among the lower castes. Similarly, neonatal, postnatal, infant, child and under-five statistics clearly show a higher mortality among the SCs and the STs.

  10. However
    I. Over felling of trees, hindering natural process of pollination and germination and diverting land for other purposes have all taken their toll on forests.
    II. For sustaining ecological balance, for environmental and other reasons, it is important that at least one third of our land is covered with forests.
    III. Today we have less than 20% area under forests and much of it is degraded forest.
    IV. So, the need of the hour is to work to save existing forests and help in bringing larger area under forests.
    1. I – II
    2. II – III
    3. III – IV
    4. I – IV
    5. no connection possible
    Answer – 2)