Current Affairs PDF Sales

English Questions: Reading Comprehension Set – 21

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Reading comprehension, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Buying a house is the single largest financial investment an individual makes. Yet, in India this act is fraught with risk and individuals depend on weak laws for justice. Occasionally, deviant promoters are called to account as was the case in the detention of Unitech’s promoters. This incident shows up the fallout of an absence of proper regulation to cover contracts between buyers and real estate promoters. A real estate bill, which is presently pending in Rajya Sabha, seeks to fill this gap. It has been debated for over two years and should be passed by Parliament in the budget session.
India is in the midst of rapid urbanisation and urban population is expected to more than double to about 900 million over the next three decades. Unfortunately, even the current population does not have adequate housing. A government estimate in 2012 put the shortage at nearly 19 million units. If this shortage is to be alleviated quickly, India’s messy real estate sector needs reforms.
The real estate bill seeks to set standards for contracts between buyers and sellers. Transparency, a rare commodity in real estate, is enforced as promoters have to upload project details on the regulators’ website. Importantly, standard definitions of terms mean that buyers will not feel cheated after taking possession of a house. In order to protect buyers who pay upfront, a part of the money collected for a real estate project is ring-fenced in a separate bank account. Also, given the uncertainty which exists in India on land titles, the real estate bill provides title insurance. This bill has been scrutinised by two parliamentary committees and its passage now brooks no delay.
This bill is an important step in cleaning up the real estate market, but the journey should not end with it. State governments play a significant role in real estate and they are often the source of problems. Some estimates suggest that real estate developers have to seek approvals of as many as 40 central and state departments, which lead to delays and an escalation in the cost of houses. Sensibly, NDA government’s project to provide universal urban housing forces states to institute reforms to access central funding. Without real estate reforms at the level of states, it will not be possible to meet the ambition of making housing accessible for all urban dwellers.

1. Which of the following is ‘true’ in the context of the passage?
1) Buying house is not a single largest individual investment.
2) In India no one depends on laws for justice.
3) Urbanisation increasing rapidly.
4) The real estate bill not provides title insurance.
5) None of these

Answer – 3)
Explanation: Urbanisation increasing rapidly.

2. According to the passage, What is the pending in Rajya Sabha?
1) NDA governments new Scheme
2) Universal Rural housing programme
3) Universal urban housing programme
4) Real state bill
5) None of these

Answer – 4)
Explanation: Real state bill

3. What will not be possible to meet the Ambition of Making housing accessible for Urban Dwellers?
1) With the Real state reforms at State level.
2) Without support of central government.
3) Without passing the bill the in Rajya Sabha.
4) Without real estate reforms at the level of states
5) None of these

Answer – 4)
Explanation: Without real estate reforms at the level of states

4. Which of the following statement is false in the context of the given passage?
1) Urban population is expected to more than double to about 850 million over the next three decades.
2) Current population does not have adequate housing in India.
3) India’s real estate sector needs reforms.
4) Real state bill has been scrutinised by two parliamentary committees.
5) None of these

Answer – 1)
Explanation: Urban population is expected to more than double to about 850 million over the next three decades.

5. According to the passage, What is the source of Problem in Real State?
1) Market money Makers
2) State Government
3) Central Government
4) Buyers and sellers
5) None of these

Answer – 2)
Explanation: State Government

Directions (Q. 6- 7 ) : Choose the word which is MOST SIMILAR in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

6. Possession
1) renting
2) lease
3) proprietary rights
4) Need
5) None of these

Answer – 3)
Explanation: proprietary rights

7. Escalation
1) growth
2) Sustain
3) decrease
4) reduction
5) None of these

Answer – 1)
Explanation: Growth 

Directions (Q. 8-10) : Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

8. Scrutinise
1) catechize
2) Neglect
3) audit
4) canvass
5) None of these

Answer – 2)
Explanation: Neglect

9. Alleviated
1) Deaden
2) Diminish
3) distraught
4) aggravated
5) None of these

Answer – 4)
Explanation: Aggravated

10. Detention
1) holding back
2) detainment
3) hindrance
4) liberation
5) None of these

Answer – 4)
Explanation: liberation