Current Affairs PDF Sales

English Questions: Para-jumbled sentences Set – 63

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Parajumbled Sentences , which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

II. Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

A. A group of ornithologists have come up with the first definitive checklist of Indian birds, putting the number of species across the country at 1,263.
B. Taxonomically, the bird population in the country is divided into 23 orders, 107 families and 498 genera.
C.“A Checklist of the birds of India”, authored by Praveen J, has painstakingly compiled the list of all avian fauna and categorized and standardized them by their English names, scientific names and modern taxonomy.
D. Among the bird families, Muscicapidae (comprising chats, robins and flycatchers) are the most diverse, having as many as 97 species.
E. With that figure, India accounts for 12 per cent of the total number of bird species in the world, amounting to 10,135.
F. Among the 1,263 species, Himalayan Forest Thrush is the newest species discovered to science, while White-browed Crake Amaurornis cinerea is the latest entry to the country’s bird list.

1. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(1) A
(2) B
(3) C
(4) D
(5) E

Answer – (1) A

2. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(1) A
(2) B
(3) C
(4) D
(5) F

Answer – (3) C

3. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
(1) A
(2) B
(3) F
(4) D
(5) E

Answer – (3) F

4. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(1) A
(2) B
(3) C
(4) D
(5) E

Answer – (5) E

5. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
(1) A
(2) B
(3) C
(4) F
(5) D

Answer – (4) F

Explanation : CORRECT SEQUENCE – AECFBD

I. Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

A. It is believed the build-up of these clumps causes brain cells to die, leading to the cognitive decline in patients suffering from the disease, they added.
B. And scientists have been unable to properly test whether the sticky clumps of Abeta proteins have different effects, compared with individual proteins that are not stuck together.
C. It is not known why this particular protein’s “stickiness” causes cells to die.
D. Scientists have designed a new protein to understand the reason that leads to the death of nerve cells in people suffering from Alzheimer’s, an advance that can help cure the disease.
E. In those with Alzheimer’s, Amyloid-beta proteins stick together to make amyloid fibrils which form clumps between neurons in the brain, researchers said.

6. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(1) B
(2) C
(3) D
(4) E
(5) A

Answer – (4) E

7. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(1) A
(2) B
(3) C
(4) D
(5) E

Answer – (1) A

8. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
(1) A
(2) B
(3) C
(4) D
(5) E

Answer – (3) C

9. Which of the following should be the LAST (FIVTH) sentence after rearrangement?
(1) A
(2) C
(3) D
(4) E
(5) B

Answer – (5) B

10. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(1) A
(2) B
(3) C
(4) D
(5) E

Answer – (4) D

Explanation : CORRECT SEQUENCE –DEACB