Current Affairs PDF Sales

English Questions – Para-jumbled Paragraph Set 149

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Para-jumbled paragraph , which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

A. It follows then that the central bank’s rate-setting panel opted to leave benchmark interest rates unchanged and retain a neutral stance to achieve the medium-term target of keeping Consumer Price Index inflation close to 4% on a durable basis, while supporting growth.
B. Add to this the uncertainty posed by the prospects of weaker-than-anticipated kharif crop output and the impact this may have on food prices, and the concerns agitating policymakers will be evident.
C. There are also the not-so-small matters of farm loan waivers by States that could roil the quality of public spending and exert price pressures — as well as the question of when States may decide to implement their own salary and allowance increases in the wake of the Centre’s Seventh Pay Commission implementation.
D. The Reserve Bank of India’s Monetary Policy Committee has since inception retained its unwavering focus on its primary remit: the preservation of price stability.
E. Spelling out the rationale for the decision, the MPC felt that with global crude oil prices having “firmed up further” amid a pick-up in demand and tighter supplies in the wake of OPEC’s production cuts, the threat of upward pressure on accelerating inflation has increased appreciably.

  1. Which would be the Second sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.D
    4.C
    5.E
    Answer – 2.A

  2. Which would be the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.D
    2.A
    3.E
    4.C
    5.B
    Answer – 4.C

  3. Which would be the First sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.D
    5.B
    Answer – 4.D

  4. Which would be the Third sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.B
    3.D
    4.A
    5.C
    Answer – 1.E

  5. Which would be Fourth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.D
    3.C
    4.A
    5.E
    Answer – 1.B

    II. Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

    A. The decision to switch the requirement to file three monthly returns and an annual return to a quarterly frequency for firms with a turnover of ₹1.5 crore will ease the burden of compliances on small and medium enterprises, and reduce the workload on the tax regime’s fledgling IT backbone.
    B. Nearly 100 days after India’s tryst with the new Goods and Services Tax regime began, the GST Council empowered to oversee its implementation has approved several alterations.
    C. The Council lowered the rates on 27 items, including dried sliced mango, khakhra, unbranded namkeen and, more importantly, yarn and sewing threads to soothe the textile industry that has been in distress over GST norms and is a bulwark for job-creation.
    D. Prime Minister Narendra Modi has said the Council’s decisions at its 22nd meeting, taken at his behest to overcome the GST system’s apparent shortcomings, are akin to an early Deepavali.
    E. These relate to coverage and compliance norms with a view to easing the burden of paperwork and stretched cash flows imposed on smaller businesses and exporters.
    F. That the meeting was advanced by almost 20 days, and that it has tried to deliver on the Prime Minister’s promise to fix the problems faced by traders in the first quarter of GST is welcome.

  6. Which is the Fourth sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.B
    5.D
    Answer – 5.D

  7. Which is the First sentence after Rearrangement?
    1.C
    2.B
    3.E
    4.F
    5.D
    Answer – 2.B

  8. Which is the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.F
    4.E
    5.D
    Answer – 3.F

  9. Which is the Second sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.B
    5.F
    Answer – 1.E

  10. Which is the Third sentence after Rearrangement?
    1.A
    2.B
    3.D
    4.F
    5.C
    Answer – 5.C

Correct Sequence – 1
A. The Reserve Bank of India’s Monetary Policy Committee has since inception retained its unwavering focus on its primary remit: the preservation of price stability.
B. It follows then that the central bank’s rate-setting panel opted to leave benchmark interest rates unchanged and retain a neutral stance to achieve the medium-term target of keeping Consumer Price Index inflation close to 4% on a durable basis, while supporting growth.
C. Spelling out the rationale for the decision, the MPC felt that with global crude oil prices having “firmed up further” amid a pick-up in demand and tighter supplies in the wake of OPEC’s production cuts, the threat of upward pressure on accelerating inflation has increased appreciably.
D. Add to this the uncertainty posed by the prospects of weaker-than-anticipated kharif crop output and the impact this may have on food prices, and the concerns agitating policymakers will be evident.
E. There are also the not-so-small matters of farm loan waivers by States that could roil the quality of public spending and exert price pressures — as well as the question of when States may decide to implement their own salary and allowance increases in the wake of the Centre’s Seventh Pay Commission implementation.

Correct Sequence – 2
A. Nearly 100 days after India’s tryst with the new Goods and Services Tax regime began, the GST Council empowered to oversee its implementation has approved several alterations.
B. These relate to coverage and compliance norms with a view to easing the burden of paperwork and stretched cash flows imposed on smaller businesses and exporters.
C. The Council lowered the rates on 27 items, including dried sliced mango, khakhra, unbranded namkeen and, more importantly, yarn and sewing threads to soothe the textile industry that has been in distress over GST norms and is a bulwark for job-creation.
D. Prime Minister Narendra Modi has said the Council’s decisions at its 22nd meeting, taken at his behest to overcome the GST system’s apparent shortcomings, are akin to an early Deepavali.
E. That the meeting was advanced by almost 20 days, and that it has tried to deliver on the Prime Minister’s promise to fix the problems faced by traders in the first quarter of GST is welcome.
F. The decision to switch the requirement to file three monthly returns and an annual return to a quarterly frequency for firms with a turnover of ₹1.5 crore will ease the burden of compliances on small and medium enterprises, and reduce the workload on the tax regime’s fledgling IT backbone.