Current Affairs PDF Sales

English Questions – Para-jumbled Paragraph Set 140

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Para-jumbled paragraph , which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

A. The Reserve Bank of India can surely now claim its rightful place in the Guinness or Limca books for the world record in time spent on a single count of currency notes.
B. The ministry says the number of income tax returns filed in 2016-17 was almost 25% higher than in the previous year, This sounds impressive, but is hardly unprecedented.
C. In 2011-12, for instance, the number grew by over 80% and in the next year by over 30%.
D. Whatever its critics may say, there is one unambiguous achievement of the demonetisation drive.
E. But what about the other benefits that the finance ministry claimed after RBI announced the results of this mahayajna of counting?
F. Clearly, it is possible to achieve a dramatic increase in the number of those filing returns without the shock and awe of a midnight demonetisation.

  1. Which would be the Second sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.D
    4.F
    5.E
    Answer – 2.A

  2. Which would be the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.D
    2.A
    3.E
    4.C
    5.B
    Answer – 4.C

  3. Which would be the First sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.D
    5.B
    Answer – 4.D

  4. Which would be the Third sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.F
    5.B
    Answer – 1.E

  5. Which would be Fourth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.D
    3.C
    4.A
    5.E
    Answer – 1.B

    II. Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

    A. The rationale given is it will make for more equitable distribution of reservation benefits by barring high ranking PSU officials and their kin who fall under the central list of OBC category.
    B. The ultimate aim was to end discrimination which would eventually phase out reservations.
    C. Our founding fathers had propagated the policy of reservation as a vehicle for providing equal opportunities to downtrodden sections of the society.
    D. The government has expanded the ambit of ‘creamy layer’ within OBCs to a few positions in public sector undertakings and financial institutions.
    E. But it can best be described as a short-term measure.
    F. But the government appears to make the means more entrenched than the end which is to create a level playing field.

  6. Which is the Fourth sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.F
    5.D
    Answer – 3.C

  7. Which is the First sentence after Rearrangement?
    1.C
    2.B
    3.E
    4.F
    5.D
    Answer – 5.D

  8. Which is the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.G
    4.E
    5.D
    Answer – 1.B

  9. Which is the Second sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.D
    3.C
    4.B
    5.A
    Answer – 5.A

  10. Which is the Third sentence after Rearrangement?
    1.A
    2.E
    3.D
    4.B
    5.F
    Answer – 2.E

    Correct Sequence – 1
    A. Whatever its critics may say, there is one unambiguous achievement of the demonetisation drive.
    B. The Reserve Bank of India can surely now claim its rightful place in the Guinness or Limca books for the world record in time spent on a single count of currency notes.
    C. But what about the other benefits that the finance ministry claimed after RBI announced the results of this mahayajna of counting?
    D. The ministry says the number of income tax returns filed in 2016-17 was almost 25% higher than in the previous year, This sounds impressive, but is hardly unprecedented.
    E. In 2011-12, for instance, the number grew by over 80% and in the next year by over 30%.
    F. Clearly, it is possible to achieve a dramatic increase in the number of those filing returns without the shock and awe of a midnight demonetisation.

    Correct Sequence – 2
    A. The government has expanded the ambit of ‘creamy layer’ within OBCs to a few positions in public sector undertakings and financial institutions.
    B. The rationale given is it will make for more equitable distribution of reservation benefits by barring high ranking PSU officials and their kin who fall under the central list of OBC category.
    C. But it can best be described as a short-term measure.
    D. Our founding fathers had propagated the policy of reservation as a vehicle for providing equal opportunities to downtrodden sections of the society.
    E. The ultimate aim was to end discrimination which would eventually phase out reservations.
    F. But the government appears to make the means more entrenched than the end which is to create a level playing field.