Current Affairs PDF Sales

English Questions – Para-jumbled Paragraph Set 139

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Para-jumbled paragraph , which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

A. But with the tremendous drive towards digitisation, how long will this gigantic exercise go on as the primary tool for planning national progress?
B. Moreover, the UK Statistics Authority has proposed that the 2021census should be conducted predominantly online, supplemented by tax and National Health Service (NHS) records.
C. The British census, first undertaken in 1801, will also be conducted in 2021.
D. The decennial Indian census is the world’s largest administrative exercise.
E. But the British government wanted to replace it with analysis from existing data from other sources after 2021.
F. It cost around Rs 2,200 crore in 2011, The next census is due in 2021.

  1. Which would be the Second sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.D
    4.F
    5.E
    Answer – 4.F

  2. Which would be the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.D
    2.A
    3.E
    4.C
    5.B
    Answer – 3.E

  3. Which would be the First sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.D
    5.B
    Answer – 4.D

  4. Which would be the Third sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.F
    5.B
    Answer – 2.A

  5. Which would be Fourth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.D
    3.C
    4.A
    5.E
    Answer – 3.C

    II. Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

    A. The almost 600-page judgement of the nine-judge bench refers to the debate on privacy in countries like Britain, the US, South Africa and Canada.
    B. That privacy is basic to the dignity of the human being was made explicit in the Supreme Court judgement this week.
    C. The court held that it is a fundamental, but not an absolute, right.
    D. Just like in India’s case, this right, though not a part of many older Constitutions, has been read into them, on the premise that some rights are natural, inalienable or fundamental to an individual.
    E. This distinction is important because of the extremely delicate balance between individual rights and public good.
    F. Countries around the world have approached this concept in very interesting ways.

  6. Which is the Fourth sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.F
    5.D
    Answer – 4.F

  7. Which is the First sentence after Rearrangement?
    1.C
    2.B
    3.E
    4.F
    5.D
    Answer – 2.B

  8. Which is the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.G
    4.E
    5.D
    Answer – 5.D

  9. Which is the Second sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.D
    3.C
    4.B
    5.G
    Answer – 3.C

  10. Which is the Third sentence after Rearrangement?
    1.A
    2.E
    3.D
    4.B
    5.F
    Answer – 2.E

    Correct Sequence – 1
    A. The decennial Indian census is the world’s largest administrative exercise.
    B. It cost around Rs 2,200 crore in 2011, The next census is due in 2021.
    C. But with the tremendous drive towards digitisation, how long will this gigantic exercise go on as the primary tool for planning national progress?
    D. The British census, first undertaken in 1801, will also be conducted in 2021.
    E. But the British government wanted to replace it with analysis from existing data from other sources after 2021.
    F. Moreover, the UK Statistics Authority has proposed that the 2021census should be conducted predominantly online, supplemented by tax and National Health Service (NHS) records.

    Correct Sequence – 2
    A. That privacy is basic to the dignity of the human being was made explicit in the Supreme Court judgement this week.
    B. The court held that it is a fundamental, but not an absolute, right.
    C. This distinction is important because of the extremely delicate balance between individual rights and public good.
    D. Countries around the world have approached this concept in very interesting ways.
    E. Just like in India’s case, this right, though not a part of many older Constitutions, has been read into them, on the premise that some rights are natural, inalienable or fundamental to an individual.
    F. The almost 600-page judgement of the nine-judge bench refers to the debate on privacy in countries like Britain, the US, South Africa and Canada.