Current Affairs PDF Sales

English Questions – Para-jumbled Paragraph Set – 125

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Para-jumbled paragraph , which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

I. Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions .

A. There must be relentless focus on outcomes, not just on spending.
B. Such focus on outcomes is called for across the board.
C. The government has put in place procedures for timely release of budgetary funds for various schemes.
D. However, this is not enough.
E. This is a welcome departure from the past practice of one whole quarter of the financial year getting over before the assorted ministries started releasing their budgetary allocations.
F. Indeed, on some schemes in education, healthcare and water management, the Niti Aayog has created a framework for monitoring measurable progress and states will get ranked on the basis of their score on a composite index.

  1. Which would be the Second sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.D
    4.C
    5.E
    Answer – 5.E

  2. Which would be the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.E
    4.D
    5.F
    Answer – 5.F

  3. Which would be the First sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.C
    4.D
    5.E
    Answer – 3.C

  4. Which would be the Third sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.D
    3.F
    4.C
    5.B
    Answer – 2.D

  5. Which would be Fourth sentence after Rearrangement?
    1.F
    2.D
    3.C
    4.A
    5.B
    Answer – 4.A

    II. Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions .

    A. In its first monetary policy review of the new fiscal year, the Reserve Bank of India (RBI) has kept the repo rate unchanged.
    B. The RBI has also tightened prudential norms to secure banks in the face of worsening asset quality, under its Prompt Corrective Action (PCA) framework.
    C. Restructuring bank loans is the way to go, to strengthen banks and enable them to resume lending.
    D. But it has narrowed the policy rate corridor, the gap between the rate at which banks can deposit money with the central bank (the reverse repo rate) and the rate at which banks can get money for a fortnight from the central bank (the marginal standing facility, or MSF).
    E. Clearly, when it comes to central banks, the seeming act of standing still entails a lot of hard work.
    F. The government has to stump up more capital in the months ahead, as revised PCA norms make banks scurry for additional own equity when loans turn further sour.

  6. Which is the Fourth sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.F
    3.B
    4.C
    5.D
    Answer – 1.E

  7. Which is the First sentence after Rearrangement?
    1.C
    2.F
    3.E
    4.A
    5.D
    Answer – 4.A

  8. Which is the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.C
    4.E
    5.F
    Answer – 5.F

  9. Which is the Second sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.F
    5.D
    Answer – 5.D

  10. Which is the Third sentence after Rearrangement?
    1.A
    2.C
    3.D
    4.B
    5.E
    Answer – 4.B

    Correct Sequence – 1
    A. The government has put in place procedures for timely release of budgetary funds for various schemes.
    B. This is a welcome departure from the past practice of one whole quarter of the financial year getting over before the assorted ministries started releasing their budgetary allocations.
    C. However, this is not enough.
    D. There must be relentless focus on outcomes, not just on spending.
    E. Indeed, on some schemes in education, healthcare and water management, the Niti Aayog has created a framework for monitoring measurable progress and states will get ranked on the basis of their score on a composite index.
    F. Such focus on outcomes is called for across the board.

    Correct Sequence – 2
    A. In its first monetary policy review of the new fiscal year, the Reserve Bank of India (RBI) has kept the repo rate unchanged.
    B. But it has narrowed the policy rate corridor, the gap between the rate at which banks can deposit money with the central bank (the reverse repo rate) and the rate at which banks can get money for a fortnight from the central bank (the marginal standing facility, or MSF).
    C. The RBI has also tightened prudential norms to secure banks in the face of worsening asset quality, under its Prompt Corrective Action (PCA) framework.
    D. Clearly, when it comes to central banks, the seeming act of standing still entails a lot of hard work.
    E. The government has to stump up more capital in the months ahead, as revised PCA norms make banks scurry for additional own equity when loans turn further sour.
    F. Restructuring bank loans is the way to go, to strengthen banks and enable them to resume lending.