Current Affairs PDF Sales

English Questions – Para-jumbled Paragraph Set – 124

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Para-jumbled paragraph , which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Direction: The given sentences, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a letter. Choose the most logical order of the sentences from among the five given choices to construct a coherent paragraph keeping 1 and 6 as the first and the last line respectively.

  1. 1) When a young girl is pushed into marriage, the damage can last long after her wedding day.
    A) face a higher risk of domestic abuse, and suffer a lifetime of adverse effects on their physical and mental wellbeing.
    B) Yet child marriage continues to be a common practice in the developing world.
    C) According to UNICEF, there are more than 700 million women alive today who were married before they turned 18.
    D) Research shows that girls who marry before the age of 18 receive less schooling than those who marry later,
    6) One in three women aged 20-24 were married or in a union while still a child.what can be done to end this harmful practice?
    A. DABC
    B. ACBD
    C. ABCD
    D. BCDA
    E. CDAB
    Answer – D. BCDA
    Explanation: The Given paragraph Is about A Blueprint for Ending Child Marriage, B; states adverse effects of child marriage C; states still child marriage continues in the developing world D; states UNICEF’s estimation regarding child marriage and States D; states how child marriage restrict a girl from her school education.

  2. 1) Bangladesh has the world’s highest rate of marriage among girls under 15, and violence against Bangladeshi women is on the rise.
    A) Unfortunately, legal efforts to protect women and girls by criminalizing aspects of child marriage face significant obstacles,
    B) The existing law penalizing aspects of child marriage – the Child Marriage Restraint Act (CMRA) of 1929 – dates to the British colonial period.
    C) due to the prevailing political culture, the accommodation of religious extremists, and the persistence of gender bias.
    D) The law stipulates terms of imprisonment or a fine for anyone who “contracts,” “solemnizes,” or arranges a marriage with a girl under 18.
    6) But, with some recent exceptions, it is frequently ignored and rarely enforced.
    A. DABC
    B. ACBD
    C. ABCD
    D. BCDA
    E. CDAB
    Answer – B. ACBD
    Explanation: Given paragraph Is about A Blueprint for Ending Child Marriage, while statement A states how a girl face obstacles when she married in early age, C; states the Child Marriage Restraint Act (CMRA); B states how political culture and religious extremists persist of gender bias while statement D re-emphasizes the point made in C.

  3. 1) Global business leaders and investors are largely transfixed by two kinds of risk: macroeconomic and geopolitical.
    A) In the near term, this means a focus on the US Federal Reserve’s impending rate hikes and the upcoming elections in France and Germany.
    B) But there is a third, arguably more pernicious, risk lurking below most decision-makers’ radar: infectious diseases.
    C) Over the longer term, it means awareness of structural risks like high sovereign debt, demographic shifts, and natural-resource scarcity.
    D) According to the former director of the US Centers for Disease Control and Prevention, Tom Frieden, the world is at greater risk than ever from global health threats.
    6) People travel farther and more often, Supply chains, including for food and medicines, extend across the world.
    A. DABC
    B. ACBD
    C. ABCD
    D. BCDA
    E. CDAB
    Answer – B. ACBD
    Explanation: The given paragraph is about The Mispriced Risk of Infectious Diseases, Statement A; states about Federal Reserve’s impending C; states decision maker B; States awareness of risks like high sovereign debt etc D; States global health threats.

  4. 1) The Finance Ministry’s unequivocal missive to 10 state-owned lenders to submit time-bound turnaround plans, or forsake any further capital infusion from the government, is a small yet timely step in the right direction.
    A) That the Ministry has identified 10 of these PSBs to administer a dose of tough love suggests they are the ones most in need of urgent corrective action.
    B) As the Reserve Bank of India had flagged in its last Financial Stability Report, risks to the banking sector remain worryingly “high”.
    C) The continuous deterioration in asset quality, especially at the public sector banks (PSBs), has led to low profitability and substantial value erosion to the principal shareholder — the government.
    D) As the RBI’s report pointed out, PSBs saw the proportion of their gross non-performing assets to total advances almost double in the 12 months through September 2016 to 11.8%.
    6) In fact, RBI Deputy Governor Viral Acharya told bankers in a speech last month that the problem of bad loans has come to such a pass that, “we simply don’t as a society have any excuse or moral liberty to let the banking sector wounds fester and result in amputation of healthier parts of the economy.”
    A. DABC
    B. ACBD
    C. ABCD
    D. BCDA
    E. CDAB
    Answer – A. DABC
    Explanation: The given paragraph is about A timely step: State-owned banks should address their NPAs statement D; states identified PSBs by the Ministry A; states RBIs financial reports and B; states PSBs low profitability and C; states RBIs report.

  5. 1) Ever since it was announced in 2005, the Indo-U.S. civil nuclear agreement has faced one obstacle after another.
    A) So this week’s news that its operationalisation may be further delayed owing to Westinghouse’s financial difficulties and Japan’s procedural issues in ratifying the deal with India should come as no surprise.
    B) This sets back “work toward finalising the contractual arrangements by June 2017” for six reactors to be built in Andhra Pradesh by Toshiba-owned Westinghouse and the Nuclear Power Corporation of India Ltd. (NPCIL).
    C) But India has little control over both circumstances, and rather than seeing them as a setback, the government and officials should use this as an opportunity to re-examine the country’s engagement with nuclear energy for future needs.
    D) Westinghouse’s near-bankruptcy is part of a larger pattern of worldwide cost overruns and delivery delays across the nuclear energy industry.
    6) Nuclear manufacturer Areva (in partnership with Mitsubishi) has a similarly precarious position despite hopes of a bailout by the French government.
    A. DABC
    B. ACBD
    C. ABCD
    D. BCDA
    E. CDAB
    Answer – C. ABCD
    Explanation: The given paragraph is about Powered by a pause: delay in Indo-U.S. nuclear deal. A; States financial difficulties B; states new contractual arrangements C; States circumstances of the agreements and D; states reasons of delayed arrangements.

  6. 1) I spent 20 years working within a system that, in many ways, exemplifies this second imperative: the United Kingdom’s National Health Service (NHS).
    A) At times, medical colleagues were frustrated, because we could not provide them with the newest “miracle” drug; the price tag was simply too high.
    B) We, like the NHS in general, had to maximize our budget, by aggressively switching to generics and managing the drug choices that were available to prescribers.
    C) During that time, I chaired my hospital’s “Use of Medicines Committee,” which selected the new medications on which to spend our limited drug budget.
    D) Our criteria were simple: safety, efficacy, and value for money, Even though my role has changed, my opinion on what represents value for money in a medicine has not.
    6) I’m proud of our record of securing genuinely innovative drugs for our patients, without bankrupting the hospital.
    A. DABC
    B. ACBD
    C. ABCD
    D. BCDA
    E. CDAB
    Answer – E. CDAB
    Explanation: The given paragraph is about Why Some Drug Prices Should Be High C; states drug prices D; States budget for drugs and A; talked about Usages of Medicines Committee and B; re-emphasizes the point made in A.

  7. 1) Political leaders can play a pivotal role in pushing for new approaches and solutions to global problems.
    A) The SDGs aim to eliminate extreme poverty and hunger, reduce inequalities within and between countries, and ensure a sustainable future for our planet.
    B) Who in early 2001 could have guessed that Bush who would later lead the US into a devastating war in Iraq – would become a hero in the global fight against AIDS and malaria?
    C) The Bush administration ultimately allocated much more to foreign-aid budgets than Bill Clinton did during his two presidential terms.
    D) These lessons should be applied to the next frontier of global challenges, In 2015, all countries agreed to a new set of ambitious Sustainable Development Goals, to be achieved by 2030.
    6) Many people consider these objectives to be too ambitious, given the daunting problems in the world today, But achieving these goals is essential for improving living standards everywhere.
    A. DABC
    B. ACBD
    C. ABCD
    D. BCDA
    E. CDAB
    Answer – A. DABC
    Explanation: The Given paragraph Is about Lessons From an Age of Progress statement D; states The SDGs aim to eliminate extreme poverty and hunger how reducing inequalities within countries A; states fights of some countries against AIDS and Malaria B; states American presidents administrations and foreign budgets C; re-emphasizes the point made in B.

  8. 1) To secure investment, firms like mine must prove that, once a drug gets to market, the rewards will more than offset the costs of unsuccessful attempts.
    A) There is no special dispensation, based on the moral imperative to heal the sick.
    B) In seeking funding, we are competing for the same capital as anyone else, including, say, the gaming sector, which offers excellent returns for investors, but questionable benefits for humanity.
    C) The price of a novel drug has a direct impact on the availability of capital to fund development of the next one.
    D) This matters for all health-care systems, but especially for the US, because scientific innovation, including in pharmaceuticals, represents its main competitive advantage – and one of its most important contributions to the world.
    6) My high-prices-for-innovation argument may sound comforting to pharmaceutical lobbyists.
    But we cannot forget the other side of the issue: ensuring that drugs are accessible to those who need them.
    A. DABC
    B. ACBD
    C. ABCD
    D. BCDA
    E. CDAB
    Answer – B. ACBD
    Explanation: The Given paragraph Is about Why Some Drug Prices Should Be High A and C states that how novel drug has a direct impact on the availability of capital to fund development While B talked about competition in drug prices and statement D emphasize the statements D.

  9. 1) The United Nations Environment Programme (UNEP) recently published a report, “Fintech and Sustainable Development:
    A) Assessing the Implications,” exploring how digital finance can be leveraged for environmental gains.
    B) The Swedish start-up Trine, for example, enables savers in downtown Stockholm to fund distributed solar-energy systems in rural areas thousands of kilometers away.
    C) As the report points out, by reducing costs and boosting efficiency, fintech is already mobilizing green finance, enabling poorer people to access clean energy through innovative payment systems and facilitating green savings for rich and poor alike.
    D) Kenya’s M-KOPA is leveraging the hugely successful domestic mobile payments platform, M-PESA, to make clean energy available to poorer communities.
    6) Other experiments highlight the green potential of blockchain and cryptocurrencies.
    A. DABC
    B. ACBD
    C. ABCD
    D. BCDA
    E. CDAB
    Answer – B. ACBD
    Explanation: The Given paragraph Is about Greening Digital Finance and statement A; states about digital finance leveraged for environmental gains. C; States about Stockholm’s solar-energy systems while B; states how , fintech is mobilizing green finance in law costs with high efficiency for poor people to excess energy D; states Kenya’s successful domestic mobile payments platforms.

  10. 1) A cost-benefit analysis of the United Nations’ development goals illustrates this.
    A) But, by establishing the benefits to the world’s worst-off, the research also provides reasons for the left to reconsider their opposition to it.
    B) Conversely, another highly recommended development priority, improved access to contraception and family planning, is strongly supported by the left and often opposed by the right.
    C) On the one hand, it found that freer trade would be one of the best development policies, lifting 160 million people out of poverty and making every person in the developing world $1,000 better off, on average.
    D) Although out of favor with the Trump presidency, free trade is a right-wing staple.
    6) The research points not only to reduced maternal and child mortality, but also to economic benefits, perhaps giving the right more reasons to take another look.
    A. DABC
    B. ACBD
    C. ABCD
    D. BCDA
    E. CDAB
    Answer – E. CDAB
    Explanation: The Given paragraph Is about Using Data to Find the Middle Ground and discussed about cost-benefit analysis of the United Nations’ development while statement C; states about UNO’s goals D; states development priorities A; States best development priorities to eradicate poverty while statement B; talked free trade would be one of the best development policies.