Current Affairs PDF Sales

English Questions – Para-jumbled Paragraph Set – 118

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Para-jumbled paragraph , which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

I. Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions .

A. Most of the 40 amendments proposed have nothing to do with Article 110(1) of the Constitution, defining a Money Bill: related to changes in taxation, spending of taxpayer money, changes in Central or state accounting, etc.
B. Many of these amendments are ridiculous. The merging of tribunals is devoid of rationale.
C. The government’s move to tag substantive amendments, many of the 40 relating to diverse aspects of regulation and representation, on to the Finance Bill is an unwelcome blow to the heart of Indian democracy.
D. The government’s claim that these diverse amendments can be lumped together as a Money Bill, outside the scrutiny of the Rajya Sabha, where the BJP is in a minority, holds no water.
E. By incorporating these amendments, which include subjects as diverse as the mandatory necessity of Aadhaar numbers for income-tax returns, removing transparency in political donations and government meddling in the process of appointing appellate tribunals, the Bill seeks to bypass broader parliamentary scrutiny and debate.

  1. Which would be the Second sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.D
    4.C
    5.E
    Answer – 5.E

  2. Which would be the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.E
    4.D
    5.C
    Answer – 1.B

  3. Which would be the First sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.C
    4.D
    5.E
    Answer – 3.C

  4. Which would be the Third sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.D
    3.A
    4.C
    5.B
    Answer – 2.D

  5. Which would be Fourth sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.D
    3.C
    4.A
    5.B
    Answer – 4.A

    II. Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions .

    A. State-owned LIC is widely invested in many listed companies and should acquire the capability to take a view on business strategy, performance or approach to risks in an investee company.
    B. Ditto for all other insurers.
    C. The Insurance Regulatory and Development Authority of India has done well to ask all insurers to publicly disclose their voting policies in companies where they hold stakes.
    D. The need is for LIC to play an active role to understand how businesses are run and enter into a dialogue with the board for better oversight.
    E. The directive, part of IRDAI’s guidelines on a stewardship code, will help raise corporate governance and returns.
    F. It is also in sync with the principles adopted by institutional investors such as mutual funds, pensions funds and foreign portfolio investors,This is welcome.

  6. Which is the Fourth sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.F
    3.A
    4.C
    5.D
    Answer – 3.A

  7. Which is the First sentence after Rearrangement?
    1.C
    2.F
    3.E
    4.A
    5.D
    Answer – 1.C

  8. Which is the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.C
    4.D
    5.F
    Answer – 4.D

  9. Which is the Second sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.F
    5.B
    Answer – 1.E

  10. Which is the Third sentence after Rearrangement?
    1.A
    2.C
    3.D
    4.B
    5.F
    Answer – 5.F