Current Affairs PDF Sales

English Questions: Para-jumbled Paragraph Set – 113

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Para-jumbled paragraph , which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

I. Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions .

A. From consumer goods to defence, the presence of successful Indian products and innovation is minimal.
B. This lack of inventive spirit bodes ill for a country that wants to emerge as a global knowledge and technology hub.
C. Isro’s cost-effective and reliable satellite launch model, among its other achievements, is certainly reason to conclude that the space agency represents the best of India’s scientific prowess.
D. Even in the premier IT sector, Indian companies mostly excel at providing services to foreign clients rather than creating cutting-edge IT products.
E. The problem, though, is that such technological excellence is rarely visible in other sectors.

  1. Which would be the Second sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.D
    4.C
    5.E
    Answer – 5.E

  2. Which would be the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.E
    4.D
    5.C
    Answer – 1.B

  3. Which would be the First sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.C
    4.D
    5.E
    Answer – 3.C

  4. Which would be the Third sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.D
    3.A
    4.C
    5.B
    Answer – 3.A

  5. Which would be Fourth sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.D
    3.C
    4.A
    5.B
    Answer – 2.D

    II. Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions .

    A. It’s being said that America doesn’t produce enough STEM (science, technology, engineering, math) graduates of its own and will need to rely on Indian talent, President Donald Trump’s disinclination to admit foreigners notwithstanding.
    B. If we have the talent, why can’t we have the institutions, thereby benefiting India rather than America?
    C. Isro may be one such institution but India needs many, many others.
    D. Heavy-handed regulation of India’s educational institutions has also stifled creativity and innovation.
    E. But why does Indian talent need to be married to American institutions to succeed?
    F. In that sense, as Mukesh Ambani has suggested, Trump may be a blessing in disguise if he prompts India to rethink its fundamentals, and start producing and innovating instead of just feeding talent to foreign shores.

  6. Which is the Fourth sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.B
    4.F
    5.C
    Answer – 3.B

  7. Which is the First sentence after Rearrangement?
    1.C
    2.B
    3.E
    4.A
    5.D
    Answer – 5.D

  8. Which is the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.C
    4.E
    5.F
    Answer – 3.C

  9. Which is the Second sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.D
    5.B
    Answer – 2.A

  10. Which is the Third sentence after Rearrangement?
    1.A
    2.C
    3.D
    4.B
    5.E
    Answer – 5.E