Current Affairs PDF Sales

English Questions: ODD Sentence – 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in ODD sentence , which is BASED ON THE NEW PATTERN OF IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB exams !!!

Mark the out-of-context sentence for your answer.

  1. A. NRIs and Indian nationals abroad can deposit up to Rs. 25,000 of the demonetised currency during the 3-6 month grace period,
    B. It makes holding, transfer and receiving of the demonetised notes a criminal offence
    C. but only if they show the junked notes to Customs officials at the airport and get declaration form stamped
    D. The declaration will have to be submitted at specified branches of the Reserve Bank while depositing the junked currency, a finance ministry notification stated
    1) Only A
    2) A and B
    3) only B
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : only B
    A,C and D are about the same theme but sentence B is different than all those 3 sentences.

  2. A. While discharging the above task, care may be taken that due courtesy is extended to the declarants and that no unnecessary inconvenience is caused, it said.
    B. The government had declared 500 and 1,000 denomination bank notes as illegal tender from November 9, 2016.
    C. Subsequently, the President approved the promulgation of the Specified Bank Notes (Cessation of Liabilities Ordinance) Ordinance, 2016 on December 30.
    D. The ordinance imposes penal liabilities on the holders of SBNs after the specified date,the notification said.
    1) Only A
    2) A and B
    3) only C
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of these

  3. A. For stemming the flow of black money into politics,
    B. a most recent EC recommendation is to lower the cap for anonymous donations from Rs 20,000 to Rs 2,000
    C. no concrete announcement aimed at easing the cash crunch brought about by demonetisation
    D. This will help only at the margins, because the current practice is to subdivide unaccounted funds into units below Rs 20,000 and claim anonymity for them
    1) Only A
    2) A and B
    3) only C
    4) only D
    None of these
    Answer – 3)
    Explanation : only C
    Sentence A,B,D based on the theme of black money into politics and sentence third talked about demonetisation.

  4. A. At the turn of the last century, a large section of the scientific community had hailed the new millennium as the ‘Age of Biology’
    B. From perfecting techniques to produce leafy greens without soil to treating migraine in microgravity, new research breakthroughs are announced almost every day
    C. After 15 years into the 21st century, it appears biologists, of all shades and sizes, are on course to live up to the tag
    D. In science we are self-critical and demanding of ourselves
    1) Only A
    2) A and B
    3) only C
    4) only D
    None of these
    Answer – 4)
    Explanation : only D
    Sentence A,B,C are based on the theme of science and research and sentence fourth is different.

  5. A. Such shaping of original natural and synthetic diamonds is possible due to polishing in the same way as in jewelry production.
    B. Other techniques include lithography and ion beam technologies, which help to separate fragments of desired shapes from large-sized crystals.
    C. However, such cutting techniques are quite expensive, and not always practical.
    D. One of the problems they have addressed is production of needle- and thread-like diamond crystals.
    1) only A
    2) only B
    3) only C
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of these
    All sentences are based on same theme Thread-like diamonds may power quantum computing

  6. A. capturing the full potential of IoT applications will require innovation in technologies and business models
    B. as well as investment in new capabilities and talent. With policy actions to encourage interoperability, ensure security, and protect privacy and property rights
    C. Even colistin, considered to be the last defence failed in a few cases
    D. the Internet of Things can begin to reach its full potential—especially if leaders truly embrace data-driven decision making
    1) only A
    2) only B
    3) only C
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : only C
    Even colistin, considered to be the last defence failed in a few cases.

  7. A. The rise in public awareness and panic-button superbug reporting in the media had little effect on their use
    B. Armed with nanoparticles and techniques to recharge the immune system, the medicine research groups have found ways to pin down these microbes
    C. Antibiotics are almost on all prescriptions still and in many countries, including India, these are sold as over-the-counter drugs
    D. Add to that the tonnes of antibiotics consumed by cattle and poultry. We are on course to usher in an antibiotic-free apocalypse
    1) only A
    2) only B
    3) only C
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : only B
    The other three sentences follow the same theme.

  8. A. Leave the scientists alone to develop solutions to tackle the rogue bacteria
    B. Antibiotics still have a lot to give
    C. Still, we could have done a lot better in some areas
    D. Only if we listen to the medical researchers and stop their unrestrained use
    1) Only A
    2) A and B
    3) only C
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : only C
    The other three sentences from the theme Evolution on the side of the bugs and sentence third one is different from all of these.

  9. A. When done for genuine medical reasons, a C-section, saving two lives in one go
    B. is admittedly one of the safest and most effective operations
    C. But many countries have, over the past few decades, seen enormous increases in the number of C-sections done for non-medical reasons (unnecessary caesareans)
    D. It is still early days, but the cocktail of virus proteins is a trick that makes the vaccine a promising candidate
    1) Only A
    2) A and B
    3) only C
    4) only D
    None of these
    Answer – 4)
    Explanation : only D

  10. A. The researchers claim in a recent issue of Nature Communications, “a mixture of 25 types of inactivated rhinovirus can stimulate neutralising antibodies against all 25 in mice
    B. and a mixture of 50 types can do the same thing in rhesus macaques
    C. One must keep in mind, science learns from failures
    D. antibodies generated in response to the vaccine were tested for their ability to prevent the virus from infecting human cells in culture
    1) only A
    2) only B
    3) only C
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : only C
    All three Sentences are different from third sentences