Current Affairs PDF Sales

English Questions: ODD ONE OUT Sentences – 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in ODD sentence , which is BASED ON THE NEW PATTERN OF IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB exams !!!

  1. A. Isro’s cost-effective and reliable satellite launch model, among its other achievements
    B. If we have the talent, why can’t we have the institutions, thereby benefiting India rather than America
    C. is certainly reason to conclude that the space agency represents the best of India’s scientific prowess
    D. The problem, though, is that such technological excellence is rarely visible in other sectors
    1) Only A
    2) A and B
    3) only B
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : only B
    A,C and D are about the same theme Indian technological prowess must shine in other sectors but sentence B is different than all those 3 sentences.

  2. A. Although the warning signs have been billowing in the polluted air of urban India policymakers remain strangely apathetic
    B. The contrast with China, which has been fighting air pollution in mission mode, is stark
    C. As a result ozone-related early deaths in India are now 33% higher than those recorded for China
    D.  And while early deaths related to PM2.5 in China have increased 17.22% since 1990, they have burgeoned 48% in India
    1) Only A
    2) A and B
    3) only C
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of these
    All given sentences are talked about the same the same theme which is – deaths rises due to air pollution.

  3. A. In an aspirational society, jobs are the only means of upward mobility
    B.  Scarcity of seats in educational institutions and shortage of employment opportunities make the easy route of garnering admission by offering bribes a seductive one
    C. It’s government that has to ensure the system is fair to all
    D. They cannot be expected to act at the behest of the political executive
    1) Only A
    2) A and B
    3) only C
    4) only D
    None of these
    Answer – 4)
    Explanation : only D
    Sentence A,B,C discussed about investigations that have revealed a majority of applicants of Pre-Medical Test (PMT) 2009 and 2010, and pre-PG (medical) entrance test conducted by the Madhya Pradesh Professional Examination Board (Vyapam) had used proxies to appear for them. while 4th one is odd sentence.

  4. A.  if natural resources are increasingly allocated through transparent auctions
    B. The battle against corruption needs a more coherent and strategic approach
    C. other arms of government such as tax authorities are granted more discretionary power
    D. government needs to ensure speedy action against the main conspirators
    1) Only A
    2) A and B
    3) only C
    4) only D
    None of these
    Answer – 4)
    Explanation : only D
    Sentences A,B,C are based on the theme of – Tackling corruption: Deal with systemic causes such as unresponsive governance and authorities’ discretionary power
    A. if natural resources are increasingly allocated through transparent auctions
    B. other arms of government such as tax authorities are granted more discretionary power
    C. The battle against corruption needs a more coherent and strategic approach

  5. A. In a ruling that has significant ramifications for online data privacy a court in Philadelphia has ruled that American authorities can access data with American internet companies even if such data is located on foreign servers. 
    B. Former NSA contractor Edward Snowden had already revealed that American tech giants clandestinely cooperate with US authorities for global surveillance
    C. Needless to say, this ruling opens up a can of worms
    D. In other words, personal data on American platforms such as Facebook and Google is no longer firewalled from American investigators
    1) only A
    2) only B
    3) only C
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation :None of these
    All sentences are based on same theme which discussed about – Build Firewalls: US court ruling serves a body blow to data privacy, India must have a strategy
    A. In a ruling that has significant ramifications for online data privacy a court in Philadelphia has ruled that American authorities can access data with American internet companies even if such data is located on foreign servers
    B. In other words, personal data on American platforms such as Facebook and Google is no longer firewalled from American investigators
    C. Needless to say, this ruling opens up a can of worms
    D. Former NSA contractor Edward Snowden had already revealed that American tech giants clandestinely cooperate with US authorities for global surveillance
     

  6. A. account for the highest fatalities in the world, amounting to around 400 deaths a day
    B. A quick and thorough probe is essential and authorities must hand out exemplary punishment
    C.  Hence it is not surprising to find many disputes trapped in a legal maze for years
    D. Alongside government also needs to toughen the law against offenders as Indian roads
    1) only A
    2) only B
    3) only C
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : only C
    Sentences A,B and D are based on the theme which discussed about Indian road accidents 
    A. A quick and thorough probe is essential and authorities must hand out exemplary punishment
    B. Alongside government also needs to toughen the law against offenders as Indian roads C. account for the highest fatalities in the world, amounting to around 400 deaths a day

  7. A. They cannot be expected to act at the behest of the political executive
    B. It is no one’s case that corruption is benign
    C. But incidence of corruption is best reduced by tackling root causes
    D. It is unfair to honest people and represents a hidden and unpredictable tax
    1) only A
    2) only B
    3) only C
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : only A is different from others.
    The other three sentences follow the same theme which is – Tackling corruption: Deal with systemic causes such as unresponsive governance and authorities’ discretionary power
    A. It is no one’s case that corruption is benign.
    B. It is unfair to honest people and represents a hidden and unpredictable tax.
    C. But incidence of corruption is best reduced by tackling root causes.

  8. A. Countries like India need to deal with Trump pragmatically and find common ground
    B.  It would be a better idea to seed a local digital economy and allow Indian entrepreneurs to develop their skills in this area, before they are wiped out by global giants
    C. Giving American and Chinese firms unbridled access to the digital market may mean India can keep no secrets, whether in commercial or defence sectors
    D. This is something the government must seriously evaluate and factor in at a time it is pushing Digital India
    1) Only A
    2) A and B
    3) only C
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : only A
    The other three sentences from the theme Build Firewalls: US court ruling serves a body blow to data privacy, India must have a strategy
    A. This is something the government must seriously evaluate and factor in at a time it is pushing Digital India
    B. Giving American and Chinese firms unbridled access to the digital market may mean India can keep no secrets, whether in commercial or defence sectors
    C. It would be a better idea to seed a local digital economy and allow Indian entrepreneurs to develop their skills in this area, before they are wiped out by global giants

  9. A. Gorsuch himself has explained admirably what a judge is supposed to do
    B. “To apply the law as it is, focusing backward not forward, looking to text
    C. not to decide cases based on their own moral convictions or the policy consequences they believe might serve society best
    D. structure and history to decide what a reasonable reader at the time of the events in question would have understood the law to be
    1) Only A
    2) A and B
    3) only C
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of these
    All given sentences are talked about the same the same theme which discuss about A judge’s role: Neil Gorsuch stands up for neutrality, judicial independence and the separation of powers.

  10. A. CBI has made some headway by identifying 121 impersonators after scanning details of over 9.5 lakh medical students
    B. In an era of judicial activism in India, these are principles that Indian judges would do very well to follow
    C. This is the job only half done as the agency has not been able to find any incriminating documents against the political class so far
    D. In the past year, CBI has registered 170 cases but most of these relate to middlemen
    1) only A
    2) only B
    3) only C
    4) only D
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : only B
    Sentence A,C and Ddiscussed about investigations that have revealed a majority of applicants of Pre-Medical Test (PMT) 2009 and 2010, and pre-PG (medical) entrance test conducted by the Madhya Pradesh Professional Examination Board (Vyapam) had used proxies to appear for them. while second one is odd sentence.