English Questions – Match the Column Set -3

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Column based questions  which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

  1. Column 1Column 2
    A. Planned urbanization can withstand disasters,D. robust system of early warning is farce
    B. The government putting in placeE. should be proactive and not just reactive
    C. The government putting in placeF. a shining example being Japan
    1) A-F
    2) B-D & C-E
    3) A-F & C-E
    4) B-D
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    A-F & C-E can be joined to form sentences that are grammatically and contextually correct, but B-D cannot be joined as, although grammatically correct it will be contextually wrong
    Farce– something absurd, ridiculous or empty show
  2. Column 1Column 2
    A. It is imperative for the rural hoi polloi to actD. which they now have to make use of
    B. people themselves are not refraining from burning stubbleE. before they pin the blame on governing authorities
    C. they have been provided with the toolsF. despite of a ban in place
    1) A-F & B-D
    2) C-E & B-F
    3) A-E, B-F, C-D
    4) A-E, C-D
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    A-E & C-D can respectively be joined but B-F cannot be joined and although it would be contextually correct, it would be grammatically wrong – It should be just- despite the ban Rule: despite is always followed by a noun or gerund (+ing form of verb, e.g.- being) not any verb or preposition etc.
  3. Column 1Column 2
    A. It is largely due to encroachments by humanD. is not justified at all
    B. Stubble burning has always beenE. that leads to man-animal conflicts
    C. To callously kill animals that threatenF. one of the pressing issue of environmental   protection
    1) A-E
    2) C-D
    3) B-E & A-F
    4) B-D
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Joining C-D is contextually and grammatically correct.
    A-E would be grammatically wrong (correct- it is largely due encroachments by human that lead to man-animal conflicts) Rule: Subjects and verbs must AGREE with one another in number (singular or plural). Thus, if a subject is singular, its verb must also be singular; if a subject is plural, its verb must also be plural.)
    Joining B-F would be also grammatically wrong (stubble burning has always been one the pressing issues of environmental protection
  4. Column 1Column 2
    A. Now that a separate agency like NTA has take over to conduct examsD. people are looking forward to see better results
    B. With new mechanism in placeE. integrity of exams system must not be compromised
    C. No matter what the economic and administrative costs beF. things seems to be hunky dory for the time being
    1) A-F
    2) A-F & C-E
    3) A-F & B-D
    4) C-E & B-D
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    A-F & C-E can be joined respectively and are contextually and grammatically correct.
    B-D can be joined but it would be grammatically wrong (correct sentence- people are looking forward to seeing better results Rule: The ‘to’ in look forward to is a preposition, so we must follow it by a noun phrase or a verb in the -ing form)
  5. Column 1Column 2
    A. Almost  80 percent of India’s oil comes from importsD. Saudi Arabia is one of the nation
    B. among many middle-east importersE. used in social projects
    C. high revenues from oil are expected to beF. making price of oil an important facet of economy
    1) B-D & C-F
    2) A-F
    3) B-D
    4) C-E
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    A-F can be joined to make sentence that is both contextually and grammatically correct. B-D because it should have been one of the nations, since it is talking about one of out of many nations
  6. Column 1Column 2
    A. stringent fines can act as a deterrenceD. that poor nations can cope with climate change
    B. Developed countries need to commit funds soE. against violations because as  of now fines are nominal
    C. By not giving funds ,developed countriesF. are affecting millions of people
    1) A-F
    2) C-E
    3) A-E; B-D; C-F
    4) B-D
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    A-E, B-D, C-F all three can be joined together to form meaningful sentences
  7. Column 1Column 2 ;
    A. Medical tourism in IndiaD. provide ample of opportunities for employment
    B. Travel and tourism apart from generating revenueE. has always been better than many European nations
    C. Increased smart phones and internet penetrationF. have contributed in reduction of online bookings
    1) A-E
    2) B-D
    3) C-F
    4) A-D & C-E
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Joining A-E would be grammatically wrong (correct sentence- has been better than that of many European nations. Joining C-F would be contextually wrong.
    Joining B-D will be both contextually and grammatically correct
  8. Column 1Column 2
    A. Mob vigilantism has beenD. who are conferred legal powers to check any vigilantism
    B. Punitive element is needed inE. the law to preventing future instances of violence
    C. It the principal obligation of authoritiesF. only one facet of problem arising out of illiteracy
    1) A-F
    2) A-F & B-E
    3) A-E
    4) B-E
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    B-E can be joined but it would be grammatically wrong (the law to prevent future instances of violence, because base form of verb will be used here and not +ing verb).
    C-D can be joined but it would also be grammatically wrong. Rule: confer conferred with
  9. Column 1Column 2
    A. Swachh Bharat Mission enjoys high priority as Rs 16000 crores was raisedD. as the root cause of all diseases
    B. Gandhi saw  the lacking of social sanitationE. when a special swachh cess was in place
    C. Swachh Bharat Mission enjoys high priority as Rs 16000 crores was raisedF. standard of procedures followed in TB diagnosis
    1) A-E
    2) B-D
    3) C-F & A-E
    4) C-F
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Joining A-E & C-F would make sentences contextually and grammatically correct-D would be grammatically wrong because base form of the verb will be used i.e. lack
  10. Column 1Column 2
    A. Although the cause of distress in agriculture are many,  D. but the net return have not increased proportionately
    B. Inputs costs in agriculture have increased manifoldE. the most important is the slow growth of farmer’s income
    C. The agriculture based economy needs high incomeF. for the farmers who feed 1.25 billion population
    1) A-D
    2) A-E, C-F
    3) B-D
    4) C-E
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    B-D cannot be joined as it would be grammatically wrong, Rule: Since return is singular therefore has will come in place of have. Rest A-E & C-F can be joined to make sentences both contextually and grammatically correct
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test