Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 23

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Mention increasing automation in government and you risk conjuring images of grey_________, where the government has no human face and the citizen is just a number.
    1) grandiose
    2) utopia
    3) dystopias
    4) hopeful
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation: dystopias – terror state, आतंक राज्य

  2. Policymakers________not only with tight budgets, but often with organisational resistance to change.
    1) Peace
    2) grapple
    3) Courage
    4) Destruction
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: grapple – fight, लड़ना

  3. Our government appears to have a vision deficit and a surplus of________that is bound to add to the “feeling” that things are not well.
    1) complacency
    2) botheration
    3) distress
    4) exasperation
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation: complacency – self satisfaction, आत्मसंतुष्टि

  4. government policy is choking domestic demand at a time when global demand is also________.
    1) Replaced
    2) restored
    3) invigorated
    4) debilitated
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: debilitated – weak, कमज़ोर

  5. One of the things highlighted by the government as a success is fiscal_________.
    1) severance
    2) separation
    3) consolidation
    4) parting
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation: consolidation – integration, दृढ़ीकरण

  6. In a sea of global economic weakness, India is apparently a__________force.
    1) Solid
    2) buoyant
    3) heavy
    4) weighted
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: buoyant – cheerful,  प्रफुल्लित

  7. The ministry has not only maintained the portal, it’s updated it, making it more________and versatile.
    1) weak
    2) dispute
    3) robust
    4) vulnerable
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation: robust – strong , मजबूत

  8. The Vienna agreement between Iran and the P5+1 in July 2015 was a________milestone for the Middle East’s geopolitical future.
    1) General
    2) Curious
    3) Important
    4)  stellar
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: stellar – major, मुख्य

  9. Supporters of the deal have a more_________understanding of Iran’s regional role and intentions.
    1) Distnist
    2) nuanced
    3) Difference
    4) Distinct
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: nuanced – subtle difference, सूक्ष्म भेद युक्त

  10. There’s a________disagreement between two competing visions within Iran.
    1) abiding
    2) duplicate
    3) dearth
    4) Fragile
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation: abiding – permanent, स्थायी