Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 21

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Any change in_________ is for the disability division (of the social justice and empowerment ministry) to work out, after consultations.
    1) abilities
    2) nomination
    3) nomenclature
    4) process
    Answer – 3)
    Explanation: nomenclature – language, शब्दावली

  2. Comparability across 2001 and 2011 becomes_________because the definition of disability wasn’t identical.
    1) desirable
    2) unenviable
    3) easier
    4) blocked
    Answer – 2)
    Explanation: unenviable – difficult, कठिन 

  3. The numbers I________earlier are based on this — 26.8 million disabled people, 18.6 million in rural India and 8.2 million in urban India.
    1) announced
    2) cited
    3) described
    4) calculated
    Answer – 2)
    Explanation: cited (sited)  – mentioned, उल्लेख

  4. Not________, disability is a function of age, with a sharp increase after 60 years.
    1) astonishingly
    2) easily
    3) difficulty
    4) suddenly
    Answer – 1)
    Explanation: astonishingly – surprisingly, आश्चर्यजनक ढंग से

  5. We still approach disability from a medical or pathological angle, focusing on a condition regarded as “________”.
    1) detest
    2) same
    3) normal
    4) aberrant
    Answer – 4)
    Explanation:aberrant – abnormal, असाधारण

  6. There is no________of committees that have examined problems and issues confronting certification of films.
    1) enjoy
    2) corner
    3) dearth
    4) compass
    Answer – 3)
    Explanation: dearth – shortage, कमी

  7. Mr. Benegal needs to ponder over whether India needs to________the U.S. example.
    1) emulate
    2) abandon
    3) desert
    4) claim
    Answer – 1)
    Explanation: emulate – follow, अनुकरण

  8. The Shyam Benegal committee is drawing up a framework for certifying films, but the_______of the also problem lies in political appointments to the CBFC.
    1) break
    2) corner
    3) nub
    4) side
    Answer – 3)
    Explanation: nub – centre, केंद्रबिंदु

  9. The decision to set up a committee has been_______by one and all.
    1) libel
    2) invective
    3) blame
    4)  hailed
    Answer – 4)
    Explanation: hailed – praise, अभिवादन

  10. On censuses, no matter how good the training and irrespective of how many kinds of disability are covered, do you seriously expect______to be able to measure or capture disability.
    1) enumerators
    2) apparatus
    3) mechanism
    4) device
    Answer – 1)
    Explanation: enumerators – census taker,गणना करने वाला