English Questions: Fill in the Blanks Set 145 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Fill in the blanks

Directions (Q.1-10) In the passage given below there are 5 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (1),(2),(3) and (4). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (5) as your answer if the work given in bold after the blank is your answer i.e “No change required”

It has long been a ________(1) on Indian society that while leprosy is completely curable, there _________(2) a social stigma attached to it. Even more shocking is that colonial laws that ______(3) leprosy eradication programmes and medical advancements remain on the statute book. These were _______(4)  discriminatory from the beginning, but even in independent India, where the law has been a/ an ­­­­­­­­­________(5) instrument for social change, the process of removing them has been _______(6) slow. The Lepers Act of 1898 was repealed only two years ago. It is time for concerted action to end the _______(7) discrimination in law and society against those afflicted by it. Two recent developments hold out hope. One was the introduction of a Bill in Parliament to remove leprosy as a ground for seeking divorce or legal separation from one’s spouse, and the other was the Supreme Court asking the Centre whether it would bring in a positive law _________(8) rights and benefits on persons with leprosy and deeming as repealed all Acts and rules that ___________(9) perpetuated the stigma associated with it. The Personal Laws (Amendment) Bill, 2018, is only a small step. An affirmative action law that recognises the rights of those affected and promotes their social inclusion will serve a larger purpose. It may mark the beginning of the end to the culture of ostracisation that most of them face and help remove misconceptions about the disease and dispel the belief that physical _______(10) of patients is necessary. It is sad that it took so long to get such proposals on the legislative agenda.

  1. 1. cadence
    2. revivify
    3. betrayal
    4. blot
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Blot- dark mark or stain
  2. 1. ridicules
    2. lingers
    3. pastoral
    4. satiates
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Lingers- stay in a place longer than necessary because of a reluctance to leave
  3. 1. doleful
    2. bucolic
    3. predate
    4. melancholy
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Predate – exist or occur at a date earlier than (something)
  4. 1. unconscionably
    2. upbraid
    3. irate
    4. barite
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Unconscionably- not right or reasonable
  5. 1. redeem
    2. deliver
    3. cloyed
    4. gusto
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    There is no change required.
  6. 1. epigram
    2. bafflingly
    3. dissipate
    4. delineate
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Bafflingly- to confuse , bewilder
  7. 1. amenable
    2. expose
    3. supersede
    4. entrenched
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Entrenched – firmly established and difficult or unlikely to change
  8. 1. gorge
    2. deciphering
    3. conferring
    4. appalling
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Conferring- grant
  9. 1. contemplate
    2. discern
    3. behold
    4. selfsame
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    There is no change required.
  10. 1. segregation
    2. furtive
    3. descry
    4. clandestine
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Segregation – the action or state of setting someone or something apart from others
error: Alert: Content is protected !!