Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set 142 (New Pattern)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Fill in the blanks

Directions (Q.1-10 ) In each of the following sentences , there are two blank spaces. Below each sentence there are four words denoted by 1,2,3,4 . Find out one word that is to be fitted in both the sentences I AND II to make it meaningful. In case no word fits , mark 5 as your answer.

  1. I. He will _____ his allegiance to the king.
    II. But there are passions of which a man cannot rid himself, seeing that they are born with him at his birth, and he has no power to ________ them.
    1. lousy
    2. abjure
    3. rotten
    4. adhere
    5. None of the above
    Answer : 2)
    Explanation:
    Abjure- renounce upon oath; abandon forever

  2. I. She was _____ and reserved, a nice modest girl whom any young man would be proud to take home to his mother.
    II. James Wilder, _______ and courtly, but with some trace of that wild terror of the night before still lurking in his furtive eyes and in his twitching features.
    1. demure
    2. strong
    3. infamous
    4. strong
    5. None of the above
    Answer : 1)
    Explanation:
    Demure – modest and reserved in manner or behavior

  3. I. Diane tried to ______ her father into letting her drive the family car.
    II. He stooped to the evil of hypocrisy with others, sceptical of their innocence which he could ______ so easily.
    1. cajole
    2. fusty
    3. loathsome
    4. irksome
    5. None of the above
    Answer :1)
    Explanation:
    Cajole- influence or urge by gentle urging or flattering

  4. I. It seemed really to the little maiden as though she were sitting before a large iron stove, with ______ brass feet and a brass ornament at top.
    II. Some long shots _________ their chances, some favourites lost ground.
    1. tainted
    2. spoiled
    3. nauseated
    4. burnish
    5. None of the above
    Answer : 4)
    Explanation:
    Burnished –make shiny by rubbing; polish

  5. I. If you go to beach and get a sunburn, your complexion will look _______.
    II. The decisive expression of her great _______ face satisfied her and she thought of some mothers she knew who could not get their daughters off their hands.
    1. pernicious
    2. deadly
    3. florid
    4. wile
    5. None of the above
    Answer : 3)
    Explanation:
    Florid- reddish; elaborately or excessively ornamented

  6. I. The critics _______ his pretentious dialogue and refused to consider his play seriously.
    II. He storms and bullies and ______; but she stands up to him so ruthlessly that the Colonel has to ask her from time to time to be kinder to Higgins
    1. crumbling
    2. moldy
    3. baneful
    4. deride
    5. None of the above
    Answer : 4)
    Explanation:
    Deride- ridicule; make fun of; laugh at with contempt

  7. I. Tom’s extreme ______ for disputes keeps him from getting into arguments with his temperamental wife.
    II. Ever since the fatal night, the end of my labours, and the beginning of my misfortunes, I had conceived a violent _______ even to the name of natural philosophy.
    1. mortal
    2. antipathy
    3. malignant
    4. virulent
    5. None of the above
    Answer : 2)
    Explanation:
    Antipathy –strong feeling of aversion; dislike

  8. I. As the lecturer wandered from topic to topic, we wondered what if any point there was to his ________ remarks.
    II. I had not got far into it, when I judged from her looks that she was thinking in a _______ way of me, rather than of what I said.
    1. lethal
    2. miasmatic
    3. discursive
    4. maleficent
    5. None of the above
    Answer : 3)
    Explanation:
    Discursive- tending to depart from main point or cover a wide range of subjects

  9. I. Amy’s ________ nature could not be repressed; she’ was always bubbling over with excitement.
    II. He was extremely nervous and extremely jealous of other tenors and he covered his nervous jealousy with a / an _________ friendliness.
    1. detrimental
    2. foreboding
    3. vindictive
    4. ebullient
    5. None of the above
    Answer : 4)
    Explanation:
    Ebullient – showing excitement; overflowing with enthusiasm

  10. I. He is far too intelligent to utter such ________ remarks.
    II. Those that come through the gate of ivory are ___________, but those from the gate of horn mean something to those that see them.
    1. fatuous
    2. retrogressive
    3. fallen
    4. debauch
    5. None of the above
    Answer : 1)
    Explanation:
    Fatuous – foolish or silly, especially in self-satisfied way