Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set 137 (New Pattern)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON RECENT IBPS EXAM.

  1. She was struck by the creative bug at the age of sixty and decided to paint rural scenes in oils with dogs and haystacks and little cottages and ………….. pakdandis leading to green forests.
    A) twisting
    B) unexpected
    C) lucrative
    D) crushing
    1) A-D
    2) A-B
    3) A-C
    4) B-C
    5) B-D
    Answer : 1)
    Explanation:
    A-D- She was struck by the creative bug at the age of sixty and decided to paint rural scenes in oils with dogs and haystacks and little cottages and twisting/ crushing pakdandis leading to green forests.

  2. All would have been well if my friends had not been stuck one party evening for a gift and having ………….. about the house decided to gift wrap the two rural scenes that had yet to see a wall and present them to their colleagues on the occasion.
    (A) positive
    (B) negative
    (C) hunted
    (D) harassed
    1) A-B
    2) B-C
    3) C-D
    4) A-D
    5) B-D
    Answer : 3)
    Explanation:
    C-D- All would have been well if my friends had not been stuck one party evening for a gift and having hunted/ harassed about the house decided to gift wrap the two rural scenes that had yet to see a wall and present them to their colleagues on the occasion.

  3. With only days to spare panic set in and frantic calls to the new owners were made asking to please, please, can we ………….. those two paintings we gave you, will send a man to bring them.
    A) borrow
    B) negotiate
    C) obtain
    D) pledge
    1) A-B
    2) C-D
    3) Both A-B & C-D
    4) A-C
    5) A-D
    Answer : 3)
    Explanation:
    Both A-B & C-D- A With only days to spare panic set in and frantic calls to the new owners were made asking to please, please, can we borrow those two paintings we gave you, will send a man to bring them.

  4. Came the day aunt Shubhi entered …………. these large squares wrapped in shiny paper and said: I thought you’d like these better than the money.
    A) appreciating
    B) carrying
    C) moving
    D) creating
    1) A-B
    2) A-C
    3) A-D
    4) B-D
    5) B-C
    Answer : 5)
    Explanation:
    B-C- Came the day aunt Shubhi entered carrying/moving these large squares wrapped in shiny paper and said: I thought you’d like these better than the money.

  5. Our legal system treats crimes against the individual as offences against the state because of the understanding that victims, ……….. to their weaker position, need help to bring culprits to book.
    A) owing
    B) pervading
    C) forgoning
    D) forgiving
    1) A-D
    2) A-B
    3) B-C
    4) C-D
    5) A-C
    Answer : 2)
    Explanation:
    A – B Our legal system treats crimes against the individual as offences against the state because of the understanding that victims, owing/ pervading to their weaker position, need help to bring culprits to book.

  6. However, the main challenge of the lack of affordable and ……….. financial mechanisms deters countries from fulfilling the quantum of investment requirement.
    A) innovative
    B) ingenious
    C) inventive
    D) originative
    1) A-C
    2) B-D
    3) B-C
    4) A-D
    5) Both A-C & B-D
    Answer : 5)
    Explanation:
    Both A-C & B-D- A : However, the main challenge of the lack of affordable and innovative/ inventive/ ingenious/ originative financial mechanisms deters countries from fulfilling the quantum of investment requirement.

  7. This was facilitated by timely policy mechanisms, such as establishing agencies, like the Solar Energy Corporation of India, to promote solarpower, and ……….. public power companies to bundle renewable energy power with base load.
    A) tiresome
    B) uneasy
    C) encouraging
    D) supporting
    1) C-D
    2) A-D
    3) B-C
    4) A-B
    5) A-C
    Answer : 1)
    Explanation:
    C-D- This was facilitated by timely policy mechanisms, such as establishing agencies, like the Solar Energy Corporation of India, to promote solarpower, and encouraging/ Supporting public power companies to bundle renewable energy power with base load.

  8. Creating single-window clearances and plugand-play facilities for installations of solar power plants will……….. these risks.
    A) mitigate
    B) transmit
    C) traverse
    D) assuage
    1) B-C
    2) A-D
    3) C-D
    4) A-C
    5) A-B
    Answer : 2)
    Explanation:
    A-D- Creating single-window clearances and plugand-play facilities for installations of solar power plants will mitigate/ assuage these risks.

  9. Weak credit quality and delays in payments, even for projects with power purchase agreements (PPA), exert ………….. pressure on financial returns.
    A) contents
    B) tremendous
    C) enormous
    D) soaks
    1) A-C
    2) A-D
    3) B-D
    4) B-C
    5) C-D
    Answer : 4)
    Explanation:
    B-C- Weak credit quality and delays in payments, even for projects with power purchase agreements (PPA), exert tremendous/ enormous pressure on financial returns.

  10. Securing cash flows through centralised payment contracts or long-term payment guarantees to developers, undertakings by sovereign agencies as PPA counterparties, enforcement of PPAs, and efficient dispute resolution mechanisms will have a significant………….. on project bankability.
    A) impact
    B) thwack
    C) smack
    D) thump
    1) A-B
    2) A-C
    3) A-D
    4) B-C
    5) All are correct
    Answer : 5)
    Explanation:
    All are correct- Securing cash flows through centralised payment contracts or long-term payment guarantees to developers, undertakings by sovereign agencies as PPA counterparties, enforcement of PPAs, and efficient dispute resolution mechanisms will have a significant impact/ thwack/ smack/ thump on project bankability.