Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set 131 (IBPS CLERK 2017 EXAM BASED PATTERN)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON IBPS CLERK PRELIMS 2017 EXAM.

Directions : In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

  1. Behind these statistics are individual stories of personal tragedy, self-doubt,_____________, and lost faith in society.
    1) outcome
    2) despair
    3) prune
    4) gloom
    5) pare
    1) A-B
    2) A-E
    3) B-C
    4) B-D
    5) A-E
    Answer – 4)
    Explanation: B-D
    despair – the complete loss or absence of hope.
    gloom – a state of depression or despondency.

  2. While unemployed, he sent out hundreds of job applications. But on the few_____________when he was called in for an interview, employers first told him he was “too expensive” or “overqualified.”
    1) fitful
    2) sporadic
    3) declaration
    4) occasions
    5) constant
    1) A-E
    2) A-D
    3) B-C
    4) B-E
    5) A-C
    Answer – 2)
    Explanation: A-D
    occasions – a particular event, or the time at which it takes place.
    fitful – active or occurring spasmodically or intermittently; not regular or steady.

  3. I am_____________that my first meeting with the leaders of the Association of Southeast Asian Nations comes at a historic moment: the 50th anniversary of ASEAN’s founding.
    1) exculpate
    2) bending
    3) delighted
    4) exonerate
    5) euphoric
    1) A-B
    2) A-C
    3) B-C
    4) C-D
    5) B-D
    Answer – 2)
    Explanation: A-E
    delighted – feeling or showing great pleasure.
    euphoric – characterized by or feeling intense excitement and happiness.

  4. For Korea, ASEAN has_____________been a special and valued friend. Last year alone, some six million Koreans visited ASEAN member states, both as tourists and for business.
    1) amused
    2) enchanted
    3) undoubtedly
    4) staunch
    5) indeed
    1) E-B
    2) A-E
    3) B-C
    4) C-E
    5) B-D
    Answer – 4)
    Explanation:C-E
    undoubtedly – without doubt; certainly.

  5. Approximately 500,000 citizens of ASEAN member states now live and work in Korea, while_____________300,000 Koreans live and work in ASEAN countries.
    1) abruptly
    2) illegally
    3) currently
    4) roughly
    5) ecstatic
    1) A-B
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) B-D
    Answer – 2)
    Explanation: A-D
    roughly – in a manner lacking gentleness; harshly or violently.

  6. Our relationship is_____________in the most personal way possible, through the intertwining of so many individuals’ lives.
    1) augment
    2) enraptured
    3) doomed
    4) deepened
    5) forlorn
    1) A-C
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) B-D
    Answer – 2)
    Explanation: A-D
    deepened – make or become deep or deeper.

  7. “People first” has been my_____________political philosophy as well, and it is a vision in line with the spirit of Korea’s “candlelight revolution” that lit and heated up the winter in Korea a year ago.
    1) corroborate
    2) superscribe
    3) impotent
    4) longstanding
    5) steady
    1) A-B
    2) A-E
    3) B-C
    4) C-D
    5) D-E
    Answer – 5)
    Explanation: D-E
    longstanding – having existed or continued for a long time.

  8. Over the last few weeks, media around the world have been_____________with stories about how technology is destroying politics.
    1) biddable
    2) saturated
    3) drenched
    4) opulence
    5) waterlogged
    1) B-E
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) A-C
    Answer – 1)
    Explanation: B-E
    saturated – holding as much water or moisture as can be absorbed; thoroughly soaked.

  9. He is, observers warn, creating an information-age_____________, in which the technologies that were once expected to bring freedom to China’s 1.4 billion citizens have instead enabled him to entrench his own authority.
    1) lenient
    2) dictatorship
    3) listlessness
    4) despotism
    5) contentment
    1) A-B
    2) B-D
    3) B-E
    4) C-D
    5) A-E
    Answer – 2)
    Explanation: B-D
    dictatorship – government by a dictator.

  10. In fact, by bringing about ae_____________between democracy and dictatorship, new technologies render both of these dystopian visions impossible, But that doesn’t mean that there is nothing to fear.
    1) transformation
    2) coziness
    3) representative
    4) convergence
    5) curiosity
    1) A-B
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) A-E
    Answer – 2)
    Explanation: A-D
    convergence – the process or state of converging.