Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks(New Pattern) Set 135

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON RECENT IBPS EXAM.

  1. policymakers have long had to egress a balance between the material concrete principle of openness and concrete measures to limit the worst effects of change.
    1) spigot, bibcock
    2) strike, abstract
    3) spout, nozzle
    4) stopcock, objective
    5) No Replacement required.
    Answer : 2)
    Explanation: Option second is correct as per given words, rest other options word meanings are not suitable with given statement.

  2. That would counter high costs, because the small size of the domestic market would revert them from achieving economies of scale in technology, product development, and manufacturing.
    1) cramp, collaboration
    2) circumvent, reinforcement
    3) conquer, prevent
    4) impose, compensation
    5) No Replacement required.
    Answer : 3)
    Explanation: Option third is correct as per given words, rest other options are not suitable as per given statement.

  3. Social-security policies are doubly important for small, specialized economies, because an underlying shock to one tradable sector can influence the complete economy.
    1) reserve, scruple
    2) immobility, repose
    3) external, entire
    4) abdicate, renounce
    5) No Replacement required.
    Answer : 3)
    Explanation: Option third is correct as per given words, rest other options are not suitable as per given statement.

  4. In the 1980s and 1990s, these three countries began to open up, and experienced difficult structural transitions that nonetheless boosted productivity and provided broad-based benefits to citizens and consumers.
    1) dividend, decline
    2) predicament, incretion
    3) disquiet, doubtfulness
    4) difficult, boosted
    5) No Replacement required.
    Answer : 5)
    Explanation: No Replacement required.
    Given words are suitable as per giving statement.

  5. Such practices, he argued, would lead to inefficiently high levels of industrial stiffness because corporations would pursue profits wherever they could, regardless sacrifice of the on individual communities.
    1) mobility, impact
    2) hesitation, contingency
    3) concern, submission
    4) oscillation, mystification
    5) No Replacement required.
    Answer : 1)
    Explanation: Option first is correct as per given words, rest other options are not suitable as per given statement.

  6. Political resistance to structural reforms especially from older incumbent workers will be stronger in a low-output, high-unemployment economy, because it is worse to be laid off in such conditions.
    1) upright, virtuous
    2) conforming, dubiety
    3) compliance, incertitude
    4) ambivalence, anxiety
    5) No Replacement required.
    Answer : 5)
    Explanation: No Replacement required.
    Given words are suitable as per giving statement. hence, No Replacement required.

  7. As a rule, a government should not introduce structural reforms until it has first given its economy creating with fiscal and investment-oriented policies.
    1) abstain, cede
    2) gotten, moving
    3) vagueness, wonder
    4) assured, believing
    5) No Replacement required.
    Answer : 2)
    Explanation: Option second is correct as per given words, rest other options are not suitable as per given statement.

  8. One final lesson to bear in mind is that structural change is not just an unfortunate side affect of growth and the commotion of new jobs and sectors; rather, it is an integral part of these processes.
    1) positive, satisfied
    2) suspicion, trouble
    3) bewilderment, confusion
    4) effect, creation
    5) No Replacement required.
    Answer : 4)
    Explanation: Option forth is correct as per given words, rest other options are not suitable as per given statement.

  9. My own theory about today’s inflation focuses on growing angst about rapid advances in technologies that could generally replace many or most of our jobs, possibly fueling massive economic inequality.
    1) secure, perplexity
    2) convinced, distrust
    3) questionless, puzzlement
    4) stagnation, eventually
    5) No Replacement required.
    Answer : 4)
    Explanation: Option forth is correct as per given words, rest other options are not suitable as per given statement.

  10. People might be increasingly reluctant to spend today because they have vague fears about their long-term employability – fears that may not be uppermost in their minds when they answer consumer-confidence surveys.
    1) cocksure, eschew
    2) sanguine, conjecture
    3) inherent, inmost
    4) assertive, ambiguity
    5) No Replacement required.
    Answer : 5)
    Explanation: No Replacement required.
    No Replacement required. hence, No Replacement required.