Current Affairs PDF Sales

English Questions – Fill in the Blanks Set 91

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

One word in two blanks: In each of these questions, two sentences (i) and (ii) are given. Each sentence has a blank in it. Five words (1), (2), (3), (4) and (5) are suggested. Out of these, only one fits in both the places in the context of each sentence.

  1. I.It gets very hectic for an old man like me to work from morning till …………….
    II.Delhi government’s odd-even rule will work in ………….. out the pressure of vehicular traffic on Delhi’s roads
    1.night
    2.evening
    3.noon
    4.check
    5.dime
    Answer – 2
    Explanation :
    Only 1, 2 and 3 would fit the first blank, 4 and 5 can be eliminated. Evening (verb) – make or become even.

  2. I.The air smelled like a ……………… of diesel and petrol fumes.
    II.Children are prohibited from playing in the school …………………
    1.blend
    2.campus
    3.mixture
    4.composite
    5.compound
    Answer – 5
    Explanation :
    compound – combination, fusion, amalgamation etc
    Compound (noun) – an open area enclosed by a fence

  3. I.One’s head could be cut off for disrespecting the king if he didn’t …………… or knelt in front of the king.
    II.Japanese girls tie back their long hair in a ………….
    1.cross
    2.bend
    3.salute
    4.wish
    5.bow
    Answer – 5
    Explanation :
    Bow (noun) – loop or knot (as in the one which male wears with a coat)
    Bow (noun) – a weapon for shooting arrows (as in bow and arrow)
    Bow (verb) – bend the head or upper part of the body as a sign of respect

  4. I.Every time I land in Paris, the city’s beauty , old buildings and the diverse culture …………………me.
    II.Preparing for …………………… examinations can be an arduous and long struggle.
    1.captivates
    2.toughens
    3.entrance
    4.future
    5.admission
    Answer – 3
    Explanation :
    Entrance (verb) – fill with wonder and delight, captivate, capture etc.
    Entrance (noun) – an opening or gate that allows access to a place

  5. I.A heavy ………….. was imposed on the peasants during Roman era.
    II.The thief escaped police only by a ……………. margin
    1.tax
    2.penalty
    3.narrow
    4.fine
    5.levy
    Answer – 4
    Explanation :
    1, 2, 4&5 can occupy the first blank. Only 3 and 4 fit in the second blank. Hence the answer 4. Fine – a sum of money exacted as a penalty by a court of law or other authority. Fine – very thin or narrow

  6. I.I had ……………… many a Shakespeare play in school
    II.Only a/an ……………… person like Abraham Lincoln could have saved America from the civil war.
    1.read
    2.scholar
    3.acknowledged
    4.renowned
    5.learned
    Answer – 5
    Explanation :
    Learned (verb) – gain or acquire knowledge. Learned (adjective) –  (of a person) having acquired much knowledge through study. B & D would fit well in the second blank.

  7. I.He spotted Katie & Bill on the second ………………… and waited to catch Katie’s attention.
    II.They had a …………………….. and she stormed out of the house
    1.scene
    2.row
    3.fight
    4.seams
    5.part
    Answer – 2
    Explanation :
    Row – line, column, file, cordon. Row – a noisy acrimonious quarrel, disagreement, altercation.

  8. I.Mother says I can drive the …………….. when I am twelve
    II.I slowly ……………. my way back to the house
    1.cart
    2.manger
    3.stall
    4.vehicle
    5.moped
    Answer – 5
    Explanation :
    Moped (noun) – a light motor cycle, especially one with an engine capacity of not more than 50 cc. Moped (verb) – wander about listlessly and aimlessly because of unhappiness or boredom.

  9. I.It was very lucky for me that the thief shot twice, but his …………… was empty
    II.She lost one of her earrings because she did not …………… it perfectly
    1.knot
    2.fasten
    3.trigger
    4.clip
    5.cartridge
    Answer – 4
    Explanation :
    Clip (noun) – a metal holder containing cartridges for an automatic firearm, cylinder, cartridge, magazine. Clip (verb) – tie or fasten with a clip, attach, fix, hold.

  10. I.The group has achieved …………… and equal representation for all its members.
    II.Around sixty lakh people visited the trade …………. in Delhi this year
    1.conducive
    2.fair
    3.adequate
    4.fare
    5.market
    Answer – 2
    Explanation :
    Fair (adjective)- treating people equally without favoritism or discrimination, honest, upright, trustworthy. Fair (noun) – a gathering of stalls and amusements for public entertainment. Fare – charge, price etc.

Keep visiting Affairscloud.com for the best questions along with explanation.