Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample inFill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. When it became clear that Mr. Palaniswami would carry the confidence vote, DMK members_____________to violence to stall the proceedings citing one excuse or another.
    1) recalled
    2)  revoke
    3) renounce
    4) resorted
    5) disclaim
    Answer – 4)
    Explanation : resorted

  2. a pre-trial warrant sought by the_____________was rejected, as the court saw little ground for his detention in the absence of sufficient evidence to substantiate the bribery charge.
    1) pardon
    2) prosecution
    3) exoneration
    4) exculpation
    5) acquittal
    Answer – 2)
    Explanation : prosecution

  3. The impact of the current development would also be of some concern given the global climate of uncertainty from_____________.
    1) deliverance
    2) amnesty
    3) reprieve
    4) acquitting
    5) protectionism
    Answer – 5)
    Explanation : protectionism

  4. Citizens of one of Asia’s largest economies deserve a better deal, as they themselves made clear through recent rounds of protest, It is time for some serious_____________in Seoul.
    1) vindication
    2) introspection
    3) bewilderment
    4) callowness
    5) illiteracy
    Answer – 2)
    Explanation : introspection

  5. The judgment is a telling commentary on India’s faulty counter-terror_____________, one that demands a holistic overhaul.
    1) posture
    2) blindness

    3) scrupulous

    4) straight
    5) inscience

    Answer – 1)
    Explanation : posture

  6. It is worth_____________that there are over 60 million diagnosed diabetics in the country, and the average age at which the first heart attack strikes Indians is 50, a decade earlier than people in developed nations.
    1) righteous
    2) recalling
    3) disregard
    4) denseness
    5) trustworthy
    Answer – 2)
    Explanation : recalling

  7. The latest measure provides an opportunity to expand the availability of stents, and by angioplasty_____________procedures, in the public health system.
    1) veracious
    2) veritable
    3) extension
    4) curtailment
    5) contraction
    Answer – 3)
    Explanation : extension 

  8. A suicide bomber blew himself up at the shrine of Lal Shahbaz Qalandar, among the most_____________of Sufi saints.
    1) square
    2) absolution
    3) venerated
    4) despised
    5) despised
    Answer – 3)
    Explanation : venerated

  9. People of all faiths in the subcontinent have flocked here over the centuries, making it a_____________symbol of syncretism, and thereby a particularly potent target for the IS.
    1) prominent
    2)  inconspicuous
    3) plainspoken
    4) detested
    5) obscured
    Answer – 1)
    Explanation : prominent

  10. A resolute captain and a calm coach, in Anil Kumble, have_____________guided the team.
    1) scorned
    2) asinine
    3) obtuse
    4) imbecile
    5) astutely
    Answer – 5)
    Explanation : astutely