Current Affairs PDF

English Questions: Fill in the Blanks Set – 75

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample inFill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. It would appear incongruous that an emerging economy with no timetable for universal health coverage and a lack of political will to loosen its purse_________for higher government expenditure has set ambitious deadlines to rid itself of deadly________.
    1) relinquish, boon
    2) strings ,  scourges
    3) resign, advantage
    4) forsake, blessing
    5) renounce, delight
    Answer – 2)
    Explanation : strings ,  scourges

  2. Having set concrete goals, the Centre must now_________its seriousness by moving away from the_________policies of the past.
    1) ensconce, conscientious
    2) masquerade, equitable
    3) shelter, scrupulous
    4) burrow, virtuous
    5) demonstrate , flawed
    Answer – 5)
    Explanation : demonstrate , flawed

  3. The World Health Organisation has been pointing to the lack of__________of private practitioners with the national mission on tuberculosis for guaranteed access to drugs, and lack of continuous monitoring of such__________.
    1) alienation, agitated
    2) schism, impatient
    3) breach, frustrated
    4) integration , patients
    5) antagonization, intolerant
    Answer – 4)
    Explanation : integration , patients

  4. Detecting new cases early and preventing them from progressing to disability-inducing_________two level is crucial, although complete removal by 2018 as__________ in the Budget may prove difficult.
    1) grade , envisaged
    2) suited, scorn
    3) unsuit,  blink
    4) derange, disdain
    5) confuse, oblivious
    Answer – 1)
    Explanation : grade , envisaged

  5. _________programmes for these diseases require more__________and policy support.
    1) miffed, weaken
    2) indignant, dissuade
    3) Rehabilitation, resources
    4) battered, discourage

    5) aggrieved, dishearten

    Answer – 3)
    Explanation : Rehabilitation, resources 

  6. In a rival camp to the left, Benoit Hamon’s recent victory in the French Socialist Party’s presidential_________indicates voters are disenchanted with the ideological drift and __________of acuity in the ruling party’s policies.
    1) initial, dealt
    2) worst, endurance
    3) Leslie,  permanence
    4) subordinate, continuation
    5) primaries , absence
    Answer – 5)
    Explanation :  primaries , absence 

  7. A poll last week placed nativist Marine Le Pen of the far-right National_________in the lead for round one of the presidential race, with Mr. Fillon and Mr. Macron neck-and-neck __________him.
    1) rear, frontal
    2) initial, ventral
    3) Front , behind
    4) ending, obverse,
    5) finishing, vanward
    Answer – 3)
    Explanation : Front , behind 

  8. This has bolstered the chances of Mr. Macron and Ms. Le Pen, a candidate who has_________from the anti-European Union, anti-migrant, populist wave washing over Europe and_________the Atlantic.
    1) contrivance, under
    2) stratagem, throughout
    3) subterfuge, over
    4) dodge, through
    5) benefited ,  across
    Answer – 5)
    Explanation : benefited ,  across 

  9. This is a good thing as the National Front coming to power would further________Europe and be a destabilising force in a world much in need of________and stability.
    1) morass, bias
    2) rummage, pertinent
    3) labyrinth, prejudice
    4) unravel ,  tolerance
    5) entanglement, narrow-mindedness
    Answer – 4)
    Explanation : unravel ,  tolerance 

  10. Goa, on the other hand, is________in an electoral contest that is more dependent on local issues and________than national ones.
    1) stratagem, appreciable
    2) alteration, initial
    3) engaged , variables
    4) stirring, allinging
    5) proceeding, unchangeable
    Answer – 3)
    Explanation : engaged , variables