Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 54

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The Foreign Ministry’s efforts to frame the relationship through some__________parameters should be appreciated.
    1) tenture
    2) discernible
    3) obscured
    4) possession
    5) eminent
    Answer – 2)
    Explanation : discernible

  2. At the World Trade Organisation (WTO), China has been fighting a protracted battle for receiving “market economy” status, which the U.S. is opposing on grounds of Beijing’s alleged__________practices.
    1) indistinct
    2) precised
    3) diligent
    4) dumping
    5) invisible
    Answer – 4)
    Explanation : dumping

  3. Shortage of judges, inadequate infrastructure and resource constraints are_________problems of the judiciary.
    1) changing
    2) trejectory
    3) interrupted
    4) intermittent
    5) perennial
    Answer – 5)
    Explanation : perennial

  4. The court has asked the Law Commission to examine whether allowing such direct statutory_________is affecting its primary role.
    1) downturn
    2) appeals
    3) repels
    4) reverse
    5) repulses
    Answer – 2)
    Explanation : appeals

  5. The power to grant special leave is one that is meant to be used sparingly; in practice it is used much too_________.
    1) pragmatic
    2) cumulative
    3) liberally
    4) conservative
    5) narrow
    Answer – 3)
    Explanation : liberally

  6. The dispute raises the question whether the U.S. will use WTO rules it helped create to_________the Asian giant’s exporting capacity.
    1)  lifeboat
    2) exoneration
    3) manumission
    4) lifesaver
    5) constrain
    Answer – 5)
    Explanation : constrain

  7. The U.S. has assessed China’s economic and military competitiveness to be a long-term_________, and wants to limit its rise.
    1) answer
    2) decide
    3) concreate
    4) threat
    5) agree
    Answer – 4)
    Explanation : threat

  8. Against this backdrop, hard-line right-wing resistance against the grant of visa-free travel facilities for those holding Turkish passports was________to be expected.
    1) precept
    2) perhaps
    3) though
    4) although
    5) however
    Answer – 2)
    Explanation : perhaps

  9. One of the fundamental principles of the bloc thus became a bone of contention among some of the founding-members and more recent_________.
    1) entrants
    2) gazer
    3) kibitzer
    4) perceiver
    5) playgoer
    Answer – 1)
    Explanation : entrants

  10. The EU’s Schengen visa-free travel area, covering more than 20 countries, made it possible for migrants reaching European_________to move to destinations of their choice with ease.
    1) hinders
    2) undermines
    3) shores
    4) obstructs
    5) prevents
    Answer – 2)
    Explanation : shores